Πέμπτη, 25 Φεβρουαρίου 2016

Ταξίδι στο άγνωστο - Απίστευτες εικόνες στην Εθνική Οδό: Χιλιάδες πρόσφυγες πηγαίνουν με τα πόδια στην Ειδομένη (φωτο & βίντεο)


Από Κοζάνη, Αλμυρό και Τρίκαλα εγκαταλείπουν καταυλισμούς και λεωφορεία και περπατούν στη μέση του δρόμου για τα σύνορα - Η Αστυνομία αδυνατεί να τους σταματήσει - Σε απέραντο καταυλισμό έχει μετατραπεί και ο Πειραιάς.

Απελπιστική είναι η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην Ελλάδα μετά
το κλείσιμο των συνόρων καθώς χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες έχουν εγκλωβιστεί στην χώρα μας.

Οι εικόνες που φτάνουν τις τελευταίες ώρες από Πειραιά αλλά και την Εθνική Οδό Αθηνών-Θεσσαλονίκης δείχνουν την δραματική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα. Μάλιστα, υπολογίζεται πως αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα υπάρχουν 20.000 άνθρωποι, που δεν μπορούν να φύγουν, ενώ τα Σκόπια ανακοίνωσαν πως -προς το παρόν τουλάχιστον- μόλις 100 άτομα θα περάσουν σήμερα τα σύνορα!

Βίντεο από τα Τέμπη: Χιλιάδες πρόσφυγες πηγαίνουν με τα πόδια στην Ειδομένη


Στον Πειραιά έχουν εγκλωβιστεί οικογένειες με μικρά παιδιά αλλά και άτομα κάθε ηλικίας, οι περισσότεροι εκ των οποίων Σύροι και Πακιστανοί, καθώς οι δομές που έχουν δημιουργηθεί για τους μετανάστες στην Αττική έχουν κατακλυστεί από μετανάστες, ενώ η προώθηση τους προς τα σύνορα κρίνεται απαγορευτική καθώς θα δημιουργηθεί επιπλέον συνωστισμός στην Ειδομενη. 

Στο Σχιστό αυτή τη στιγμή βρίσκονται 1.400 άτομα, στον Ελαιώνα 900 και στο ελληνικό 1.500, ενώ άλλα 1.000 άτομα εκτιμάται ότι βρίσκονται στο λιμάνι του Πειραιά.

Χαρακτηριστικό της κατάστασης που επικρατεί, πάντως, στον Πειραιά είναι το γεγονός ότι στα κτίρια των σταθμών επιβατών αρκετών εκατοντάδων τετραγωνικών που βρίσκονται στις προβλήτες Ε1 και Ε2 δεν υπάρχει πια χώρος για περισσότερα άτομα.

Επίσης, στον υπαίθριο χώρο των προβλητών έχουν στηθεί σκηνές, ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι οι οποίοι θα προσπαθήσουν να βγάλουν τη νύχτα σκεπασμένοι σε sleeping bag. Μικρά παιδιά προσπαθούν να ξεχάσουν τις δύσκολες στιγμές που βιώνουν, παίζοντας με μπάλες που τους προμήθευσαν οι ΜΚΟ, οι οποίες μάλιστα τους χορηγούν τρόφιμα αλλά και ζεστά ροφήματα, ενώ θάμνοι αλλά και συρματοπλέγματα έχουν μετατραπεί σε απλώστρες ρούχων.

Το «Νήσος Μύκονος» φέρνει άλλους 764 πρόσφυγες και μετανάστες
Στο λιμάνι του Πειραιά αναμένεται να καταπλεύσει στις αργά το βράδυ της Πέμπτης το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Νήσος Μύκονος» με 764 μετανάστες και πρόσφυγες. Συγκεκριμένα το πλοίο παρέλαβε από τη Μυτιλήνη 380 άτομα, 155 από τη Χίο και 229 από τη Σάμο.


Εικόνες από τον Πειραιά


Εικόνες-σοκ: Ξεκίνησαν με τα πόδια από τα Τέμπη για την Ειδομένη

Την ίδια ώρα, συνωστισμός επικρατεί στην Εθνική οδό Αθηνών-Θεσσαλονίκης καθώς χιλιάδες πρόσφυγες από Κοζάνη, Αλμυρό και Τρίκαλα εγκατέλειψαν καταυλισμούς και λεωφορεία και ξεκίνησαν με τα πόδια, με σκοπό να φτάσουν στην Ειδομένη.

Άνδρες, γυναίκες και μικρά παιδιά περπατούν επί ώρες για να φτάσουν στον προορισμό τους, ενώ η Αστυνομία αδυνατεί να τους σταματήσει. 

Το απόγευμα μια ομάδα από εκατό πρόσφυγες αποχώρησαν από το κλειστό Γυμναστήριο της Λευκόβρυσης και ξεκίνησαν με τα πόδια να κατευθυνθούν προς την Ειδομένη. Στην πλειοψηφία τους νέα ζευγάρια με μωρά στην αγκαλιά από μερικών μηνών έως επτά ετών περπατούν στους παράδρομους της Κοζάνης για να φτάσουν στην έξοδο της πόλης. Βρίσκονται διαρκώς δίπλα τους οι άνδρες της ομάδας ΔΙΑΣ της Αστυνομίας προσπαθώντας να τους εξηγήσουν ότι είναι καλύτερα για την ασφάλεια των παιδιών τους αλλά και την δική τους να παραμείνουν στο χώρο φιλοξενίας.

Οι ίδιοι είναι αποφασισμένοι να φθάσουν στα σύνορα παρότι γνωρίζουν ότι στην Ειδομένη υπάρχουν χιλιάδες συμπατριώτες τους θέλοντας ενωθούν μαζί τους.

Νωρίτερα, το μεσημέρι μια μικρότερη ομάδα σε ένδειξη διαμαρτυρίας απέκλεισε την κεντρική είσοδο του γυμναστηρίου στη Λευκόβρυση Κοζάνης, εμποδίζοντας όχημα που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια. Οι πρόσφυγες ζητούσαν να τους επιτραπεί να αναχωρήσουν με τα λεωφορεία για την Ειδομένη.

Πρόσφυγες περπατούν από τα Τέμπη με προρισμό τα σύνορα με την ΠΓΔΜ
Πρόσφυγες περπατούν από τον Αλμυρό Βόλου με προρισμό τα σύνορα με την ΠΓΔΜ

Πρόσφυγες στο Κλειστό Γυμναστήριο της Μπάρας στην πόλη των Τρικάλων
http://www.protothema.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: