Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2016

Μετανάστες από το Ελληνικό ξεκίνησαν με τα πόδια για Ειδομένη! - Το... προσωρινό "μπλόκο" της κυβέρνησης


- Εκνευρισμένοι πρόσφυγες έφυγαν από το παλιό αεροδρόμιο
- Ξεκίνησαν με τα πόδια για να φτάσουν στα σύνορα Ελλάδας - ΠΓΔΜ
- Είχαν περάσει τη νύχτα στην αίθουσα αναχωρήσεων του παλιού αεροδρομίου στο Ελληνικό
- Λεωφορείο δεν σταμάτησε για να τους πάρει
- Έκλεισαν μια λωρίδα της παραλιακής και ξεκίνησαν για τα σύνορα


Η απόγνωση σε όλο της το μεγαλείο: πρόσφυγες που φιλοξενήθηκαν χθες το βράδυ στην αίθουσα αναχωρήσεων του πρώην δυτικού αεροδρομίου, μάζεψαν το μεσημέρι της Παρασκευής (26.02.2016) τα πράγματά τους και ξεκίνησαν το ταξίδι με τα πόδια για την Ειδομένη και τα σύνορα της Ελλάδας με την ΠΓΔΜ.

Ο εκνευρισμός τους περίσσευε. Δεν αντέχουν άλλο. Και αυτό είπαν στις αρχές, ότι δεν θέλουν να μείνουν άλλο στο Ελληνικό. Και όταν κατάλαβαν πως με πούλμαν δεν μπορούσαν να φύγουν, ξεκίνησαν με τα πόδια. Δεν τους τρομάζει ούτε η ταλαιπωρία ούτε τα χιλιόμετρα που θα περπατήσουν. Έχουν περπατήσει τόσα πολλά για να φτάσουν ως εδώ...

Η πρώτη τους κίνηση ήταν να σταθούν στη στάση των λεωφορείων. Όταν όμως ένα πέρασε και ο οδηγός αποφάσισε να μη σταματήσει, παρά τα χαρτιά που του έδειχναν και έγραφαν "είμαστε άνθρωποι", η ένταση δεν έλειψε. Δεν τους έμενε άλλη επιλογή: βγήκαν σε μια λωρίδα της παραλιακής και άρχισαν να περπατούν. Απόγνωση, απελπισία

Οι Σύροι πρόσφυγες μεταφέρθηκαν στην αίθουσα αναχωρήσεων του πρώην δυτικού αεροδρομίου το βράδυ της Πέμπτης (25.02.2016) για να περάσουν το βράδυ. Δέχτηκαν να μεταφερθούν στο Ελληνικό, όπως είπαν, για να κοιμηθούν. Αλλά δεν θέλουν να μείνουν στην Αθήνα. Δεν θέλουν να μείνουν στην Ελλάδα. Θέλουν να φτάσουν στα σύνορα για να περάσουν προς τη βόρεια Ευρώπη.

Κάτι ανάλογο είχε συμβεί και νωρίτερα στον Πειραιά: περίπου στις 10:00 το πρωί συνειδητοποιώντας και αυτοί ότι ουσιαστικά είναι εγκλωβισμένοι, δεν τους επιτρέπεται να επιβιβαστούν στα λεωφορεία για την Ειδομένη, οι πρόσφυγες και οι μετανάστες άρχισαν να φωνάζουν πως θέλουν να φύγουν. Χωρίς πραγματική οργάνωση και με την απλή παρακίνηση ορισμένων εξ αυτών, εκατοντάδες άτομα κινήθηκαν φωνάζοντας συνθήματα. Είναι χαρακτηριστικό ότι αφού διάνυσαν μερικά μέτρα οι άνθρωποι σταμάτησαν και ξεκίνησαν καθιστική διαμαρτυρία.

Όλα αυτά ενώ περισσότεροι από 1000 μετανάστες και πρόσφυγες φιλοξενούνται σε τρεις επιβατικούς σταθμούς του ΟΛΠ στο λιμάνι του Πειραιά, ενώ η διοίκηση του οργανισμού λόγω του μεγάλου συνωστισμού, παραχώρησε και τον επιβατικό σταθμό που βρίσκεται στην πύλη Ε3. Στους δύο σταθμούς φιλοξενούνται ήδη από 500 άτομα στον καθένα, ενώ στην πύλη Ε-8 που βρίσκεται στην πλατεία Καρασκάκη βρίσκονται περίπου 100 άτομα. Στον επιπλέον σταθμό που παραχωρήθηκε στην πύλη Ε-3 έχουν καταλύσει περίπου 50 άτομα.

Το... προσωρινό "μπλόκο" της κυβέρνησης
Όλα αυτά ενώ ο υπουργός Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας παραδέχτηκε ότι η κυβέρνηση έχει... εκπονήσει σχέδιο για επιβράδυνση των προσφυγικών ροών από τα νησιά στον Πειραιά για σήμερα Παρασκευή (26.02.2016) και το Σαββατοκύριακο. Μόνο που στην πράξη, αυτό δεν είναι ιδιαίτερα εύκολο.

Ακτοπλοϊκές πηγές, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ τόνισαν ότι τα δρομολόγια των ναυλωμένων πλοίων μπορούν να μειωθούν αλλά δεν είναι εύκολο να μην κοπούν εισιτήρια σε μετανάστες και πρόσφυγες που επιθυμούν να αναχωρήσουν από τα νησιά με προορισμό τον Πειραιά.

Αυτή τη στιγμή, τρία πλοία το «Ελευθέριος Βενιζέλος», το «blue star patmos» και το καταμαράν «tera jet» είναι ναυλωμένα από το υπ. Ναυτιλίας για τη μεταφορά προσφύγων και μεταναστών.

Το καταμαράν tera jet βρίσκεται στη Χίο, το «Ελευθέριος Βενιζέλος» στη Μυτιλήνη, ενώ το "blue star patmos" στον Πειραιά και αναμένεται να αναχωρήσει τις επόμενες ώρες για τη Σάμο.

Στο μεταξύ, όπως ανακοίνωσε το αρχηγείο του Λιμενικού, τουλάχιστον 1008 μετανάστες και πρόσφυγες έχουν διασωθεί το τελευταίο 24ωρο από το λιμενικό σώμα σε 19 περιστατικά έρευνας και διάσωσης που έλαβαν χώρα στις θαλάσσιες περιοχές Λέσβου, Χίου, Κω και Μεγίστης.

http://www.newsit.gr/

Διαβάστε επίσης:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom