Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2016

Επίθεση Βενιζέλου στην πρόεδρο του Αρείου Πάγου (θα του κάνετε μήνυση;) για την επιστολή στους Ευρωπαίους ομολόγους της και για τη μήνυση κατά του καθηγητή Τσακυράκη

Και οι Δικηγόροι κατά της κυρίας Θάνου 
ΑΠΟΡΙΑ:Λίγο αργά (μετά από 8 μήνες!) δεν θυμηθήκατε την επιστολή κύριε πρώην πρόεδρε του ΠΑΣΟΚ;Οσο για την ελευθερία του λόγου που κόπτεστε,εσείς δεν είστε που φτιάξατε τον τυποκτόνο νόμο;
ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑ ΘΑΝΟΥ: Κυρία Πρόεδρε θα κάνετε μήνυση και στον κύριο Βενιζέλο,αφού κι αυτός εμμέσως πλην σαφώς σας λέει πολιτικάντη;
Ζείδωρον

Επίθεση στην Πρόεδρο του Αρείου Πάγου, Βασιλική Θάνου, μέσω κοινοβουλευτικού ελέγχου από τον πρώην πρόεδρο του
ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελο Βενιζέλο, με ερώτηση που κατέθεσε στον Υπουργό Δικαιοσύνης, Νίκο Παρασκευόπουλο, για τις πολιτικές της πρωτοβουλίες και την έγκληση για εξύβριση και δυσφήμηση κατά του καθηγητή κ. Σταύρου Τσακυράκη.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, στην ερώτησή του αναφέρει πως «η κυρία Πρόεδρος του Αρείου Πάγου είχε απευθύνει στις 9.7.2016 - ελάχιστες ημέρες μετά την επιλογή της από το Υπουργικό Συμβούλιο- επιστολή προς τους ομολόγους των κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην οποία διατυπώνει τις απόψεις της για την τότε εκκρεμή διαπραγμάτευση που οδήγησε στη συμφωνία της 12.7.2015 και στο τρίτο μνημόνιο.

Οι απόψεις που διατυπώνονται συμπίπτουν με αυτές της κυβέρνησης και μπορεί να ειπωθεί ότι εναρμονίζονται με την πολιτική επιχειρηματολογία που συγκέντρωσε μεγάλη πλειοψηφία στο δημοψήφισμα της 5.7.2015, αλλά διαψεύστηκε από την συμφωνία της 12.7.2016.

Σε κάθε όμως περίπτωση επρόκειτο για επιστολή πολιτικού περιεχομένου και όχι για συνταγματικά ή νομοθετικά προβλεπόμενη ενέργεια προέδρου ανώτατου δικαστηρίου. Δεν εξετάζω άλλωστε τη νομιμότητα της ενέργειας, αλλά διαπιστώνω το προδήλως πολιτικό περιεχόμενο της».

Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, παράλληλα αναφέρει πως: «η επιστολή αυτή της Προέδρου του Αρείου Πάγου εξακολουθεί να είναι αναρτημένη στο διαδυκτιακό τόπο του Αρείου Πάγου» και σημειώνει πως «για την ενέργεια αυτή της κύριας Προέδρου άσκησε δημόσια πολιτική και επιστημονική κριτική με ανάρτηση του στο διαδίκτυο ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Σταύρος Τσακυράκης.

Η κυρία Πρόεδρος του ΑΠ υπέβαλε πριν λίγες ημέρες έγκληση για εξύβριση και δυσφήμηση κατά του καθηγητή Τσακυράκη» και ερωτά τον υπουργό Δικαιοσύνης Νίκο Παρασκευόπουλο εάν «έχει λάβει γνώση για την επιστολή της κύριας Προέδρου του ΑΠ προς τους ομολόγους της και πώς την αξιολογεί.

Εάν έχει λάβει γνώση του γεγονότος ότι υποβλήθηκε η παραπάνω αναφερόμενη έγκληση και ποιό θεωρεί ότι πρέπει να είναι το επίπεδο προστασίας της ελευθερίας του λόγου και της επιστημονικής και πολιτικής κριτικής σε μία ευνοούμενη δημοκρατική χώρα και αν τα παραπάνω περιγραφόμενα περιστατικά τον ανησυχούν."

Διαβάστε εδώ:Μήνυση της Βασιλικής Θάνου σε καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου για εξύβριση και δυσφήμιση

Και ο Δικηγόροι κατά της κυρίας Θάνου για την μήνυση
Με αφορμή την μηνυτήρια αναφορά της προέδρου του Αρείου Πάγου Βασιλικής Θάνου σε βάρος του καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου και δικηγόρου Αθηνών Σταύρου Τσακυράκη, εξαιτίας κριτικής αρθρογραφίας τού τελευταίου, στην προσωπική του ιστοσελίδα, το δικηγορικό σώμα της χώρας δηλώνει «τη βαθιά ανησυχία του και την απόλυτη εναντίωση του προς συμπεριφορές που θέτουν σε δοκιμασία τόσο αυτονόητα και αδιαπραγμάτευτα για ευρωπαϊκές κοινωνίες ανθρώπινα δικαιώματα, όπως η ελεύθερη έκφραση των ιδεών και η άσκηση δημόσιας κριτικής σε όσους ασκούν δημόσια λειτουργία».

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ

Αθήνα, 25.2.2016

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Με αφορμή την έγκληση της Προέδρου του Αρείου Πάγου σε βάρος του Καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου και Δικηγόρου Αθηνών, κ. Σταύρου Τσακυράκη, εξαιτίας κριτικής αρθρογραφίας του τελευταίου, το δικηγορικό σώμα δηλώνει τη βαθιά ανησυχία του και την απόλυτη εναντίωση του προς συμπεριφορές που θέτουν σε δοκιμασία τόσο αυτονόητα και αδιαπραγμάτευτα για ευρωπαϊκές κοινωνίες ανθρώπινα δικαιώματα, όπως η ελεύθερη έκφραση των ιδεών και η άσκηση δημόσιας κριτικής σε όσους ασκούν δημόσια λειτουργία.

Οι δικηγόροι δεν μπορούν και δεν θα είναι παθητικοί θεατές σε φαινόμενα που ναρκοθετούν το δικαιοκρατικό θεμέλιο της κοινωνίας μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom