Τρίτη 25 Αυγούστου 2015

ΚΥΠΡΟΣ: Νεκρό για μέρες ήταν νεογνό στο Μακάρειο – Έχουν προσβληθεί ακόμα 4 βρέφη


- Νεογνό πέθανε από το μικρόβιο ακινετοβακτηρίδιο στο Μακάρειο Νοσοκομείο Λευκωσίας
- Γίνεται λόγος για συγκάλυψη των περιστατικών, καθώς προηγήθηκε η είδηση για απομόνωση του βακτηριδίου από την ανακοίνωση του θανάτου του νεογνού
- Τα 2 από τα 4 βρέφη έχουν αποθεραπευτεί πλήρως από το βακτηρίδιο και τα υπόλοιπα δύο συνεχίζουν θετικά τη θεραπεία τους
- Σε καραντίνα η Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών μετά τον εντοπισμό του βακτηριδίου
- Καθησυχάζει το Υπ. Υγείας: Απομονώθηκε το βακτηρίδιο στη Μονάδα Εντατικής Νεογνών του νοσοκομείου

Σε καραντίνα βρίσκεται η Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών στο Μακάρειο Νοσοκομείο Λευκωσίας μετά τον εντοπισμό του ακινετοβακτηρίου που προκάλεσε το θάνατο ενός νεογνού, προκαλώντας θλίψη στην οικογένεια του μωρού.

Το βρέφος είχε πεθάνει μέρες πριν, χωρίς να έχει ανακοινωθεί οτιδήποτε είτε από το Μακάρειο Νοσοκομείο είτε από το Υπουργείο Υγείας για τον θάνατό του από το βακτηρίδιο.

Το ακινετοβακτήριο είναι η αιτία θανάτου του νεογνού και πρόκειται για ένα σοβαρό και ανθεκτικό στα αντιβιοτικά μικρόβιο. Ο θάνατος του βρέφους ήταν και η αιτία που εντοπίσθηκε το επικίνδυνο βακτήριο, το οποίο αποτελεί απειλή και για άλλα τέσσερα νεογνά που βρίσκονται στη Μονάδα Εντατικής του Μακαρείου. Η εμφάνιση του βακτηρίου έθεσε σε καραντίνα την Εντατική Νεογνών και κινητοποίησε τη Διεύθυνση του Νοσοκομείου και το Υπουργείο Υγείας να λάβουν άμεσα μέτρα.

Να τονίσουμε πως παρόλλο που το Μακάρειο Νοσοκομείο ανακοίνωσε προχθές την ύπαρξη του μικροβίου στη Μονάδα των Νεογνών, δεν ανέφερε τίποτα για τον θάνατο του βρέφους, μετά όμως τον σάλο που προκλήθηκε με τη γνωστοποίηση της ύπαρξης του ακινετοβακτηρίου, το Νοσοκομείο αναφέρθηκε και στον θάνατο του νεογνού χωρίς να δίνει περισσότερες λεπτομέρειες για το πότε ακριβώς συνέβη το δυσάρεστο περιστατικό.

Μάλιστα χθες βράδυ στην τηλεόραση του «Σίγμα» η Διευθύντρια της Μονάδας Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών Χριστίνα Καραολή δήλωσε πως υπάρχουν ακόμα τέσσερα βρέφη που έχουν προσβληθεί από το βακτηρίδιο και βρίσκονται σε απομόνωση, ενώ ακολουθούν κατάλληλη θεραπευτική αγωγή για να αντεπεξέλθουν στον κίνδυνο, ωστόσο η κατάσταση της υγείας τους εξελίσσεται ικανοποιητικά και όπως δήλωσε και σήμερα στο κρατικό ραδιόφωνο έχουν αποθεραπευτεί πλήρως τα δύο βρέφη, ενώ τα άλλα δυο συνεχίζουν τη θεραπεία με την κατάσταση της υγείας τους να εξελίσσεται ομαλά.

Διαβεβαιώνοντας παράλληλα ότι δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας για τα υπόλοιπα βρέφη που νοσηλεύονται στο νοσοκομείο.

Το Υπουργείο Υγείας διευκρίνισε ότι:

Λαμβάνονται όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα για την απομόνωση του μικροβίου και τον περιορισμό της εξάπλωσής του.

Το νεογνό ηλικίας κύησης 25 εβδομάδων και βάρους γέννησης 800 γρ., δίδυμο, νοσηλευόταν από τη στιγμή της γέννησής του στη Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών, υποστηριζόμενο από αναπνευστήρα λόγω συνδρόμου αναπνευστικής δυσχέρειας και λάμβανε αντιβιοτική αγωγή σύμφωνα με διεθνή πρωτόκολλα, αναφέρεται στην ανακοίνωση. Τη δωδέκατη ημέρα ζωής του παρουσίασε αιφνίδια επιδείνωση της γενικής του κατάστασης, με πτώση της αιμοσφαιρίνης, κυκλοφορική ανεπάρκεια ( shock ) και επιδείνωση των εργαστηριακών εξετάσεων του.

“Το νεογνό απέθανε 12 ώρες μετά από την έναρξη της επιδείνωσης της κατάστασής του και εν αναμονή περαιτέρω εργαστηριακών αποτελεσμάτων και καλλιεργειών αίματος, παρά τις προσπάθειες των ιατρών και της πολύπλευρης υποστήριξης που έλαβε”.

Τα αποτελέσματα των καλλιεργειών μετά από το χρονικό διάστημα των 48 ωρών που απαιτείται για την ολοκλήρωσή τους, έδειξαν ότι το νεογνό έφερε το μικρόβιο ακινετοβακτηρίδιο. Σημειώνεται ότι δεν υπήρχε άλλο νεογνό με λοίμωξη στο δωμάτιο στο οποίο νοσηλευόταν το συγκεκριμένο νεογνό.

Σημειώνεται επίσης πως η Διεύθυνση του Νοσοκομείου Αρχ. Μακάριος Γ’ και της Μονάδας Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών παρακολουθούν στενά την κατάσταση σε σχέση με την εμφάνιση βακτηριδίου στη Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών και λαμβάνουν όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα για την απομόνωση του μικροβίου και τον περιορισμό της εξάπλωσής του.

Όσα νεογνά έχουν προσβληθεί από το συγκεκριμένο στέλεχος βακτηριδίου έχουν απομονωθεί, λήφθηκαν όλα τα μέτρα προφύλαξης και αντιμετωπίστηκαν με κατάλληλη αγωγή. Η κατάσταση των νεογνών είναι σταθερή. Πέραν των πιο πάνω, έχει ληφθεί πρόνοια όπως τα νέα περιστατικά νοσηλεύονται σε άλλο διαμορφωμένο με τον κατάλληλο εξοπλισμό χώρο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Καθησυχάζει το Υπ. Υγείας: Απομονώθηκε το βακτηρίδιο στη Μονάδα Εντατικής Νεογνών στο Μακάρειο

http://www.newsit.com.cy/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom