Τετάρτη, 27 Αυγούστου 2014

Από τη «Μεγάλη Ιδέα» στην τραγωδία - Η Μικρασιατική εκστρατεία κι η καταστροφή της Σμύρνης (VIDEO-ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ)


27 Αυγούστου 1922.
 Στις 11 το πρωί, η εμπροσθοφυλακή του τουρκικού ιππικού μπαίνει στη Σμύρνη. Λίγες ώρες πριν είχαν εγκαταλείψει την πόλη τα τελευταία ελληνικά τμήματα. Οι Τούρκοι πυρπολούν την πόλη και προβαίνουν σε σφαγές του ελληνικού πληθυσμού της. 


Η πυρκαγιά συνεχίζεται έως τις 3 Σεπτεμβρίου, μεταβάλλοντας την πόλη σε σωρό ερειπίων. Αυτό ήταν το τέλος της λεγόμενης «Μικραστιατικής Εκστρατείας» που η άρχουσα τάξη της Ελλάδας αποφάσισε στο όνομα της «Μεγάλης Ιδέας» και για λογαριασμό των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων της εποχής.

Το χαμένο VIDEO-ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ από την καταστροφή της Σμύρνης!

Αν και πολλοί θέλουν να μας πείσουν ότι δεν επρόκειτο για τίποτα περισσότερο από έναν απλό «συνωστισμό» στο λιμάνι, ένα χαμένο ντοκουμέντο ιστορικής αξίας από την καταστροφή της Σμύρνης αποκαθιστά τα πράγματα στην πραγματική τους διάσταση…

Ο George Magarian, δημιουργός του «ντοκιμαντέρ» εποχής, γεννήθηκε το 1895 και σπούδασε στο «Αμερικανικό Κολλέγιο» στο Ικόνιο της Τουρκίας. Αργότερα, διατέλεσε διευθυντής στο παράρτημα του Ικονίου της ΧΑΝ (Χριστιανική Αδελφότης Νέων) και μάλιστα, την περίοδο των γεγονότων στη Μικρά Ασία το 1922, οργάνωσε δομές ανακούφισης για τα θύματα της τραγωδίας αυτής. 

Παράλληλα, με μια μηχανή 35 mm, κινηματογράφησε πολλές σκηνές της ανθρωπιστικής καταστροφής, στη Σμύρνη, στην Αθήνα και στον Πειραιά.
Οι συγκλονιστικές αυτές εικόνες παρέμειναν επί 60 και πλέον χρόνια στο διαμέρισμα της συζύγου του, στη Νέα Υόρκη. 

Όλοι αγνοούσαν την ύπαρξή τους, έως ότου το 2008 ο εγγονός του Robert Davidian, κινηματογραφιστής ο ίδιος, βρήκε το μοναδικό αυτό ντοκουμέντο και το διέσωσε από τη φθορά του χρόνου, μετατρέποντάς το σε ψηφιακή μορφή, πριν την ολοκληρωτική του αποσύνθεση.

Δείτε το…


Διαβάστε ΕΔΩ το εκτενές αφιέρωμα στη «Μικρασιατική Εκστρατεία», του Γιώργου Πετρόπουλου, που δημοσιεύθηκε στο «Ριζοσπάστη» στις 16/5/2004.

Δεν υπάρχουν σχόλια: