Τετάρτη, 27 Αυγούστου 2014

Η Ελλάδα 2η στην Μεσόγειο σε καμένες εκτάσεις

του Ανδριανού Γκουρμπάτση
Αντιστράτηγου - Υπαρχηγού Π.Σ, ε.α, Νομικού 

   Σύμφωνα με στοιχεία του European Forest Fire Information System (E.F.F.I.S), το οποίο ως γνωστόν, μεταξύ άλλων, είναι αρμόδιο  για τις δασικές πυρκαγιές των κρατών της Ε..Ε, από την 1η Ιανουαρίου μέχρι και 25η Αυγούστου έτους 2014, από τον συνολικό αριθμό των μεγαλύτερων αγροτοδασικών πυρκαγιών, δηλαδή αυτές που καίνε πάνω από 400 στρέμματα, που έχουν εκδηλωθεί στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχουν καεί συνολικά (692.140) στρέμματα αγροτοδασικών εκτάσεων, αριθμός σχετικά μικρός, μέχρι στιγμής, σε σχέση με προηγούμενα έτη. 


     Τα περισσότερα στρέμματα από τον εν λόγω αριθμό καμένων εκτάσεων, και συγκεκριμένα τα (531.490) στρέμματα έχουν καεί στις συνολικά πέντε χώρες της Νότιας Ευρώπης (Μεσογείου) και πιο συγκεκριμένα Ισπανία, Πορτογαλία, Γαλλία, Ιταλία και Ελλάδα. Ο μικρός αριθμός καμένων εκτάσεων, μέχρι στιγμής, οφείλεται πρωτίστως στις κλιματολογικές συνθήκες, που επικρατούσαν το μεγαλύτερο διάστημα στις χώρες αυτές και οι οποίες δεν επέτρεπαν την εκδήλωση, ανάπτυξη και εξάπλωση των πυρκαγιών.

   Στον θλιβερό αυτό απολογισμό καταστροφής του Ευρωπαϊκού φυσικού πλούτου, η Ελλάδα καταλαμβάνει την 2η θέση σε καμένες εκτάσεις, παρόλο που μέχρι στιγμής έχουν εκδηλωθεί λιγότερες, σε σχέση με τα άλλα κράτη, μεγάλες πυρκαγιές. Πιο αναλυτικά οι αντίστοιχες, ανά κράτος, πυρκαγιές και καμένες εκτάσεις έχουν, κατά φθίνουσα σειρά, ως εξής:
α/α   Κράτος                 Αριθμός μεγαλύτερων πυρκαγιών            Καμένες εκτάσεις
1) Ισπανία                                     53                                            208.070 στρέμματα
2) Ελλάδα                                     21                                            121.520       ''
3) Ιταλία                                       63                                            119.760       ''
4) Πορτογαλία                             27                                              43.810        ''
5) Γαλλία                                     21                                              38.330        ''

Δεν υπάρχουν σχόλια: