Τρίτη, 26 Αυγούστου 2014

Συμφώνησαν σε διορθώσεις του ΕΝΦΙΑ τα συνεταιράκια - “Ξέχασαν” ξενοίκιαστα και μη ηλεκτροδοτούμενα

Με τις περσινές τιμές και σε 6 δόσεις ο φόρος στα ακίνητα

- Σε έξι δόσεις και μέχρι τέλος Φεβρουαρίου η καταβολή του φόρου
- Απλουστεύονται οι διαδικασίες για να λάβουν τις εκπτώσεις και τις απαλλαγές όσοι τις δικαιούνται
- Απαλλάσσεται για ένα χρόνο η Κεφαλονιά λόγω του πρόσφατου σεισμού
- Αύριο κατατίθεται στη Βουλή το πακέτο των αλλαγών

Το τελικό πακέτο διορθώσεων του ΕΝΦΙΑ, ώστε να υπάρξουν τις επόμενες μέρες οι απαραίτητες νομοθετικές παρεμβάσεις, συμφωνήθηκε κατά τη σημερινή σύσκεψη του Αντώνη Σαμαρά και του Ευάγγελου Βενιζέλου.

Η πρώτη παρέμβαση αφορά στην αλλαγή των τιμών προσδιορισμού της αξίας των οικοπέδων στις περιοχές εντός σχεδίου και εκτός αντικειμενικού προσδιορισμού ακινήτων σε πάνω από 4000 περιοχές σε όλη την περιφέρεια. Σε αυτές τις περιοχές θα ισχύσουν οι περσινές τιμές προσδιορισμού της αξίας γης εκτός από εκείνες όπου ο φετινός προσδιορισμός ήταν μικρότερος.

Σε κάθε περίπτωση θα ισχύσει ο μικρότερος προσδιορισμός της αξίας γης ανάμεσα στις περσινές και της φετινές τιμές.

Επίσης, θα υπάρξει νομοθετική παρέμβαση ώστε να απλουστευθούν οι διαδικασίες για να λάβουν τις εκπτώσεις και τις απαλλαγές φόρου όσοι τις δικαιούνται. Κυριότερες τέτοιες αλλαγές αφορούν στην κατάργηση φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας.

Ακόμα, στις περιπτώσεις αναπηρίας 80% δεν θα χρειάζονται νέα πιστοποιητικά.

Θα απλουστευθούν επίσης οι διαδικασίες για τις εκπτώσεις φόρου στα διατηρητέα κτίσματα και οι απαλλαγές φόρου από τα δεσμευμένα.

Επίσης προβλέπεται η απαλλαγή ολόκληρης της Κεφαλονιάς από τον ΕΝΦΙΑ για έναν χρόνο, μετά τον πρόσφατο σεισμό, αλλά και η απαλλαγή μεμονωμένων ακινήτων περιουσιών που έχουν πλήρως αχρηστευτεί λόγω παλαιότερων σεισμών σε άλλες περιοχές της χώρας.

“Ξέχασαν” ξενοίκιαστα και μη ηλεκτροδοτούμενα
Στα όσα ανακοινώθηκαν ως τώρα αυτό που λείπει είναι η έκπτωση κατά 30% που διέρρεαν κυβερνητικές πηγές ως τώρα για τα ακίνητα που είναι ξενοίκιαστα αλλά και για τα μη ηλεκτροδοτούμενα.

Κάπως έτσι δηλαδή, προς το παρόν και πριν τις επίσημες ανακοινώσεις, χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι δεν έχουν κανένα έσοδο από αυτά και χιλιάδες ακόμη που τα έχουν “παροπλίσει” θα χρυσοπληρώσουν το ακίνητό τους.

Αύριο Τετάρτη, ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης θα προβεί σε αναλυτικότερες ανακοινώσεις σε ότι αφορά το πακέτο αλλαγών στον ΕΝΦΙΑ.

Τέλος, θα εξεταστεί αναλυτικά ολόκληρο το σύστημα ώστε παρόμοια σφάλματα να μην προκύψουν ξανά, αναφέρει η κυβερνητική ανακοίνωση.

Από την ώρα που θα νομοθετηθούν οι αλλαγές θα χρειαστούν μερικές ημέρες ώστε το ηλεκτρονικό σύστημα να μπορέσει να ανοίξει ξανά και να μπορέσουν οι φορολογούμενοι να δουν τις νέες χρεώσεις τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: