Σαν σήμερα πριν 43 χρόνια γράφτηκε η πιο ένδοξη σελίδα στην ιστορία του Ελληνικού ποδοσφαίρου σε συλλογικό επίπεδο.
Ηταν 2 Ιουνίου του 1971 και στο ναό του ποδοσφαίρου,στο Γουέμπλεϊ στην Αγγλία,γινόταν ο τελικός του κυπέλλου Πρωταθλητριών Ευρώπης.Αντίπαλοι ο Αγιαξ του Γιόχαν Κρόιφ και ο Παναθηναϊκός του Μίμη Δομάζου!
Για πρώτη και τελευταία μέχρι σήμερα φορά Ελληνικός σύλλογος κατάφερε να φτάσει στα τελικά του θεσμού που τώρα πια λέγεται Champions League.
Η θρυλική ομάδα του Παναθηναϊκού συγκροτούνταν αποκλειστικά από Ελληνες παίκτες,που είχαν προπονητή τον Ούγγρο "καλπάζοντα Συνταγματάρχη" Φέρεντς Πούσκας.
Βοηθοί του ήταν ο Γαβρίλος Γαζής και ο Γιάννης Τζουνάκος.
Πρόεδρος του Παναθηναϊκού εκείνη την περίεργη εποχή (Στρατιωτική δικτατορία στην Ελλάδα) ήταν ο Μιχάλης Κίτσιος.
Ο Φέρεντς Πούσκας είχε ένα δόγμα "έντεκα αυτοί,έντεκα και μείς" και μ' αυτό πέτυχε να κάνει τους παίκτες του να κοιτάνε όλους τους αντιπάλους τους στα μάτια και να κάνουν μια θριαμβευτική πορεία μέχρι τον τελικό της 2ας Ιουνίου 1971 στο θρυλικό Γουέμπλεϊ.
Στον τελικό ο Παναθηναϊκός αγωνίστηκε ηρωικά αλλά δεν μπόρεσε να επιβληθεί στην φοβερή και τρομερή τότε ομάδα του Αγιαξ που ήταν σχεδόν ολόκληρη η Εθνική Ολανδίας.Ο Παναθηναϊκός ηττήθηκε με 2-0, αλλά εκείνο το βράδυ έχει γραφτεί με χρυσά γράμματα στην ιστορία ολόκληρου του Ελληνικού ποδοσφαίρου.
Σ'αυτή τη μεγάλη ομάδα τερματοφύλακας ήταν ο Τάκης Οικονομόπουλος,δεξί μπάκ ο Γιάννης Τομαράς,αριστερό ο Γιώργος Βλάχος,σεντερ μπάκ ο Αριστείδης Καμάρας και ο Φραγκίσκος Σούρπης,στο κέντρο έπαιζαν ο Κώστας Ελευθεράκης,ο Μίμης Δομάζος κι ο Τότης Φυλακούρης,στην επίθεση ως δεξί εξτρέμ ο Χάρης Γραμός,αριστερό ο Καλλιγέρης και σέντερ φορ ο Αντώνης Αντωνιάδης (ο κανονιέρης που αναδείχτηκε και πρώτος σκόρερ στη διοργάνωση με 10 γκολ).
Από τα δυο σημαντικά παιχνίδια με την Αγγλική Εβερτον και μετά ο Φέρεντς Πούσκας αντικατέστησε στην ενδεκάδα τον Καλλιγέρη με τον Ανθιμο Καψή, βάζοντάς τον ως τρίτο σέντερ μπακ.
Σε κείνη την ομάδα του Γουέμπλεϊ συμμετείχαν ακόμα και οι: Μητρόπουλος,Δημητρίου,Αθανασόπουλος,Γονιός,Δεληγιάννης,Χατζηανδρέου και ο Βασίλης Κωνσταντίνου που ήταν ο ήρωας τερματοφύλακας του επαναληπτικού αγώνα με τον Ερυθρό Αστέρα του Βελιγραδίου,όταν κερδήθηκε και η πρόκριση για τον τελικό.
Στα δύσκολα τότε χρόνια που πέρναγε η Ελλάδα μας κάποιοι προσπάθησαν να σπιλώσουν την ένδοξη πορεία της ομάδας του Παναθηναϊκού συνδέοντάς την με το Απριλιανό καθεστώς.Πολλά γράφτηκαν και περισσότερα λέχτηκαν,όμως δεν στηρίζονταν πουθενά και φυσικά δεν αποδείχτηκε ποτέ τίποτα!
Ο Παναθηναϊκός πέτυχε ό,τι πέτυχε χάριν του σπουδαίου προπονητή του,της σωστής οργάνωσης και του ομαδικού και οικογενειακού πνεύματος που επικρατούσε στους παικταράδες που συγκροτούσαν εκείνη την ομάδα.Οπως είπαμε και στην αρχή στο ρόστερ της ομάδας δεν υπήρχε ούτε ένας ξένος ποδοσφαιριστής,πράγμα που έπαιξε το ρόλο του στην ιστορική πορεία του Παναθηναϊκού στο κύπελλο Πρωταθλητριών ομάδων Ευρώπης.
Αυτά τα λίγα για να τιμήσουμε εκείνη την μεγάλη ομάδα και τους συντελεστές της 43 χρόνια μετά.
Για την ιστορία να αναφέρουμε τους αγώνες και τα αποτελέσματα:
ΖΕΝΕΣ ΕΣ - ΠΑΟ 1-2 και ΠΑΟ - ΖΕΝΕΣ ΕΣ 5-0 |
ΠΑΟ - ΣΛΟΒΑΝ 3-0 και ΣΛΟΒΑΝ - ΠΑΟ 2-1 |
ΕΒΕΡΤΟΝ - ΠΑΟ 1-1 και ΠΑΟ - ΕΒΕΡΤΟΝ 0-0 |
ΕΡΥΘΡΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ - ΠΑΟ 4-1 και ΠΑΟ - ΕΡΥΘΡΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ 3-0 |
Και ο ΤΕΛΙΚΟΣ: ΑΓΙΑΞ - ΠΑΟ 2-0 Τα γκολ του τελικού Αφιέρωμα στην επέτειο των 30 χρόνων Ολόκληρος ο τελικός ΑΓΙΑΞ - ΠΑΟ 2-0 Δείτε ΕΔΩ ένα εξαιρετικό αφιέρωμα στο έπος του Παναθηναϊκού στο Γουέμπλεϊ Το πλήρες ρόστερ του Παναθηναϊκού τη σεζόν 1970-1971 Βασική ενδεκάδα 1. Οικονομόπουλος – Αθήνα (Καλλιθέα) 2. Τομαράς – Αθήνα (Κάτω Πατήσια) 3. Βλάχος – Κέρκυρα 4. Ελευθεράκης -Αθήνα (Καλλιθέα) 5. Καμάρας – Αθήνα (Κάτω Πατήσια) 6. Σούρπης – Αθήνα (Κηφισιά) 7. Γραμμός – Μυτιλήνη 8. Φυλακούρης – Αθήνα (Γλυφάδα) 9. Αντωνιάδης – Ξάνθη 10. Δομάζος – Αθήνα (Αμπελόκηποι) 11. Καψής – Αθήνα (Κερατσίνι)* Στην πορεία για τον τελικό έπαιξαν και οι: 12. Κωνσταντίνου – Αθήνα (Μαρούσι) 13. Γονιός – Αθήνα (Άνω Ιλίσια) 14. Αθανασόπουλος – Αθήνα (Πλατεία Βάθης) 15. Μητρόπουλος – Αθήνα (Αιγάλεω) 16. Δεληγιάννης – Αθήνα (Γλυφάδα) 17. Χατζηανδρέου – Αθήνα 18. Καλλιγέρης – Αθήνα Στο ρόστερ ήταν ακόμα και οι (δεν αγωνίστηκαν): 19. Πανόπουλος – (Λαμία) 20. Ροκίδης – Αθήνα (Αιγάλεω) 21. Δημητρίου – Αθήνα (Σπάτα) 22. Παπαδημητρίου – Αθήνα (Ζωγράφου) |
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου