Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2013

Ακροβασίες για να μην καταψηφίσει η Βουλή το κλείσιμο της ΕΡΤ


ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΚΩΣΤΑΣ ΠΟΥΛΑΚΙΔΑΣ

Ο φόβος της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ ότι η Βουλή θα καταψηφίσει την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που οδήγησε στο κλείσιμο της ΕΡΤ τους οδήγησε σε νομικές ακροβασίες, προκειμένου να μην υπάρξει συζήτηση.

Κανονικά, σήμερα έπρεπε να συζητηθεί στην επιτροπή οικονομικών υποθέσεων της Βουλής η κύρωση της από 10 Ιουνίου 2013 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου.
Όμως η συζήτηση δεν θα γίνει ποτέ, έπειτα από αίτημα του ΠΑΣΟΚ, και θα έρθει τροπολογία που θα αφορά την ΕΡΤ.

Η ΠΝΠ της 10ης Ιουνίου δίνει τη δυνατότητα σε έναν υπουργό να καταργεί οργανισμούς που εποπτεύει με απλή υπουργική απόφαση. Σ' αυτή την ΠΝΠ "πάτησε" ο Σίμος Κεδίκογλου και έκλεισε την ΕΡΤ με υπουργική απόφαση.

Σύμφωνα με το Σύνταγμα (άρθρο 44, παρ. 1) οι ΠΝΠ υποβάλλονται στη Βουλή για κύρωση "μέσα σε 40 ημέρες από την έκδοσή τους ή μέσα σε 40 ημέρες από τη σύγκληση της Βουλής σε σύνοδο. Αν δεν υποβληθούν στη Βουλή μέσα στις προαναφερόμενες προθεσμίες ή αν δεν εγκριθούν από αυτή μέσα σε 3 μήνες από την υποβολή τους, παύουν να ισχύουν στο εξής". Αυτό σημαίνει πως αν η ΠΝΠ δεν κυρωθεί από τη Βουλή, δεν αίρονται τα νομικά αποτελέσματα που έχουν επέλθει - απλώς δεν μπορεί να παράγει αποτελέσματα μετά την παρέλευση της προθεσμίας.

Εν προκειμένω, επειδή το ΠΑΣΟΚ είχε δηλώσει ότι διαφωνεί με την ΠΝΠ, σε συνεννόηση με τον γενικό γραμματέα της κυβέρνησης Τάκη Μπαλτάκο, αποφασίσθηκε η ΠΝΠ να μην έρθει στη Βουλή για κύρωση, και να κατατεθεί τροπολογία για την ΕΡΤ στο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για το ηλεκτρονικό "βραχιόλι" στους κρατούμενους. Η τροπολογία θα επιβεβαιώνει το κλείσιμο της ΕΡΤ.

Το μόνο αποτέλεσμα από τη μη κύρωση της ΠΝΠ θα είναι ότι πλέον δεν θα καταργούνται οργανισμοί με υπουργικές αποφάσεις! Αλλά και αυτό δεν είναι βέβαιο, καθώς μπορεί να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση που να το επιτρέπει...
http://www.avgi.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom