Τετάρτη, 30 Οκτωβρίου 2013

Πόρισμα φιάσκο για τις σχέσεις της ΕΛ.ΑΣ με τη Χρυσή Αυγή

του Μιχάλη Λαγάνη
Σε φιάσκο για την Ελληνική Αστυνομία και την ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη εκτυλίχθηκε η πολυδιαφημισμένη επιχείρηση κάθαρσης του Σώματος από τους ακροδεξιούς θύλακες, μετά την αποκάλυψη της δράσης των Νεοναζί της Χρυσής Αυγής.

Επί δύο ώρες και απόντος του κυρίου Δένδια  ο οποίος προτίμησε, αντί της παρουσίασης στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης, να παραστεί σε εκδήλωση  για την …ανάπλαση του Πεντελικού Όρους (!) ο Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ.
Νίκος Παπαγιαννόπουλος και οι επιτελείς του προσπαθούσαν να πείσουν τους εκπροσώπους των ΜΜΕ πως ούτε υπήρξαν, ούτε υπάρχουν οπαδοί και συνεργοί της Χρυσής Αυγής στο Σώμα και πως οι εκατοντάδες περιπτώσεις αστυνομικής βίας, ρατσιστικών και σεξιστικών επεισοδίων και παρακώλυσης της αστυνομικής έρευνας σε περιστατικά με θύματα μετανάστες και δράστες ακροδεξιούς, για να οποία η Ελλάδα έχει πολλάκις επικριθεί και καταδικαστεί στο παρελθόν απόΔιεθνείς Οργανισμούς,  είναι μεμονωμένες περιπτώσεις επίορκων αστυνομικών !

Άλλωστε, το αποτέλεσμα της έρευνας της υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων που αφορούσε την έρευνα καταγγελιών για υποθέσεις αστυνομικής αυθαιρεσίας μεταξύ των ετών 2009-13, το είχε προδικάσει από τις 20 Οκτωβρίου ο κος Δένδιας μιλώντας για «ελάχιστους επίορκους αστυνομικούς, που δεν αντιπροσωπεύουν το σύνολο των ένστολων».

Ούτε λίγο ούτε πολύ η ηγεσία του Υπουργείου και της ΕΛ.ΑΣ. , είχαν μοναδικό σκοπό με την συγκεκριμένη έκθεση  να πείσουν πως οι «κραυγές» της κοινής γνώμης σχετικά με τις σχέσεις της ΕΛΑΣ με τους Νεοναζί, είναι ανυπόστατες.
Προφανώς, για να κρύψουν τις δικές τους ευθύνες για την «έκρηξη της Χρυσης Αυγής» και της συστηματικής συγκάλυψης των εγκλημάτων της από την Ελληνική Αστυνομία.

Όσο και αν επιχείρησαν όμως να διαστρεβλώσουν  την πραγματικότητα, οι αριθμοί μαρτυρούν αυτό που τεχνηέντως επιχειρούν να αποκρύψουν η φυσική και πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης.

Ο ρατσισμός, ο φασισμός , η ξενοφοβία και η διαφθορά έχουν διαβάλλει  σε μεγάλο βαθμό το προσωπικό  στα Σώματα Ασφαλείας . Κυρίως χαμηλόβαθμα στελέχη σε μάχιμες υπηρεσίες όπως η Άμεση Δράση, η ομάδα ΔΙΑΣ και η ΔΕΛΤΑ. Φυσικά με την ανοχή και σε ορισμένες περιπτώσεις καθοδήγηση των επικεφαλής διοικητών και ανώτερων αξιωματικών.

Έκρηξη  της ένστολης ρατσιστικής βίας, στην Αττική
 
Τα στοιχεία της έρευνας που διεξάγει  η υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων από τις 24  Σεπτεμβρίου είναι αποκαλυπτικά.

Συνολικά έγιναν έρευνες σε 104 αστυνομικά τμήματα και υπηρεσίες, στην Επικράτεια. 

Καταγράφησαν 142 υποθέσεις σε όλη την Ελλάδα, από το 2009 έως και το 2013. Από αυτές εξιχνιάστηκαν το 85%

Ελέχθησαν συνολικά 319 αστυνομικοί.

Διαπιστώθηκε άμεση ή έμμεση εμπλοκή σε υποθέσεις αστυνομικής βίας 203 αστυνομικών και τριών ιδιωτών.
 
Ειδικότερα προσδιορίστηκαν ως υπαίτιοι 118 αστυνομικοί και συμμετέχοντες  σε υποστηρικτικό ρόλο, είτε συγκαλύπτοντας τη δράση  των ανωτέρω ακόμα  85 ένστολοι. 

Πραγματοποιήθηκαν 15 συλλήψεις, εκ των οποίων 10 αστυνομικοί είχαν άμεση ή έμμεση σχέση με τη Χρυσή Αυγή.

Πρωτεύουσα της αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας ανακηρύχθηκε η Αττική και πιο συγκεκριμένα το ιστορικό  κέντρο της Αθήνας, περιοχές της Δυτικής Αττικής και περιοχών του Πειραιά όπου παρατηρείται αυξημένη εμπλοκή αστυνομικών σε περιστατικά ακραίας παραβατικής συμπεριφοράς. 

Συγκεκριμένα, 78 καταγγελίες αφορούσαν το κέντρο της Αθήνας και τιςσυνοικίες της (Άγιος Παντελεήμονας, Σταθμός Λαρίσης, Πλατεία Αττικής, Κυψέλη κ.ο.κ.), 18 καταγράφησαν στη Δυτική Αττική, 16 στον Πειραιά και τα Προάστια του, στη Νοτιοανατολική Αττική και στη Βόρειοανατολική Αττική.
http://www.topontiki.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: