Παρασκευή 16 Αυγούστου 2013

Σε «πορεία εκατομμυρίων» καλεί η Μουσουλμανική Αδελφότητα - Κάνουν λόγο για 638 νεκρούς και 4.000 τραυματίες

Αυτοσυγκράτηση συστήνει το ΣΑ του ΟΗΕ. Συνομιλίες με όλους θέλει η ΕΕ, δεν βλέπει δυνατότητα διαμεσολάβησης
Οι ΗΠΑ κάλεσαν τους πολίτες της να εγκαταλείψουν άμεσα τη χώρα και ματαίωσαν όλες τις κοινές στρατιωτικές ασκήσεις

Σε «πορεία εκατομμυρίων» καλεί σήμερα Παρασκευή τους υποστηρικτές της η Μουσουλμανική Αδελφότητα για να διαμαρτυρηθούν ενάντια στη βίαιη καταστολή των πρόσφατων διαδηλώσεων από τις δυνάμεις ασφαλείας, που οδήγησε στο θάνατο τουλάχιστον 638 ανθρώπων και τον τραυματισμό 4.000.

Οι ΗΠΑ κάλεσαν τους πολίτες της να εγκαταλείψουν άμεσα τη χώρα και ματαίωσαν όλες τις κοινές στρατιωτικές ασκήσεις. Η Τουρκία ανακάλεσε τον πρέσβη της και το ίδιο έπραξε και η Αίγυπτος. Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ καταδίκασε τα βίαια επεισόδια και ζήτησε αυτοσυγκράτηση.

«Παρά τον πόνο και τη θλίψη για την απώλεια τόσων ζωών, οι πρόσφατες εγκληματικές πράξεις έχουν ενισχύσει την αποφασιστικότητά μας να δοθεί ένα τέλος», αναφέρει σε ανακοίνωσή της για το σημερινό κάλεσμα η Αδελφότητα.

Την Πέμπτη το βράδυ, ισλαμιστές κατήγγειλαν ότι Αιγύπτιοι αστυνομικοί εισέβαλαν σε τέμενος στο Κάιρο μέσα στο οποίο βρίσκονταν οι σοροί δεκάδων διαδηλωτών. «Περικύκλωσαν το τέμενος κι έριξαν δακρυγόνα αέρια στους ανθρώπους που βρίσκονταν μπροστά σ' αυτό. Βρίσκονται πλέον μέσα, εμείς φύγαμε», δήλωσε ένας από τους ισλαμιστές ακτιβιστές.

Ό,τι απόμεινε από την κατασκήνωση της πλατείας Ραμπάα αλ Ανταουίγια μετά τις συγκρούσεις της 14ης Αυγούστου 2013 MAHMOUD KHALED / AFP
Ό,τι απόμεινε από την κατασκήνωση της πλατείας Ραμπάα αλ Ανταουίγια μετά τις συγκρούσεις της 14ης Αυγούστου 2013 MAHMOUD KHALED / AFP
Tο υπουργείο Εσωτερικών έδωσε πράσινο φως στις αστυνομικές δυνάμεις να χρησιμοποιήσουν αληθινές σφαίρες κατά όσων διαδηλωτών επιτίθενται σε κυβερνητικά κτίρια.

Διεθνείς αντιδράσεις και δυσαρέσκεια προς τις ΗΠΑ

«Τα μέλη του Συμβουλίου συμφωνούν ότι είναι σημαντικό να δοθεί ένα τέλος στα βίαια επεισόδια στην Αίγυπτο και ότι τα κόμματα πρέπει να επιδείξουν απαράμιλλη αυτοσυγκράτηση», δήλωσε στους δημοσιογράφους η πρέσβειρα της Αργεντινής στον ΟΗΕ, Μαρία Κριστίνα Περσιβάλ, μετά το τέλος της συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας. Το 15μελες Συμβούλιο Ασφαλείας ενημερώθηκε για την κατάσταση στην Αίγυπτο κεκλεισμένων των θυρών, από τον Αναπληρωτή Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Γιαν Έλιασον. «Τα μέλη του Συμβουλίου εξέφρασαν τη θλίψη τους για τα θύματα και τους θανάτους τόσων πολλών ατόμων», δήλωσε η Περσιβάλ, η οποία είναι πρόεδρος του Συμβουλίου για το μήνα Αύγουστο. «Τα μέλη συμφώνησαν ότι πρέπει να σταματήσει η βία και να προωθηθεί η εθνική συμφιλίωση». Ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ταγίπ Ερντογάν, είχε κάνει νωρίτερα έκκληση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να συνεδριάσει άμεσα σχετικά με τη «σφαγή» στην Αίγυπτο, ενώ κατηγόρησε τα δυτικά κράτη ότι απέτυχαν να σταματήσουν την αιματοχυσία.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι οι ΗΠΑ θα ακυρώσουν όλες τις κοινές στρατιωτικές ασκήσεις που ήταν προγραμματισμένο να πραγματοποιηθούν τον επόμενο μήνα στην Αίγυπτο, λέγοντας ότι η συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών δεν μπορεί να συνεχιστεί, εξαιτίας της καταστολής των αιματηρών επεισοδίων από τις ένοπλες δυνάμεις. Επίσης, η κυβέρνηση των ΗΠΑ κάλεσε τους υπηκόους της να αναβάλουν να επισκεφθούν την Αίγυπτο εάν το προγραμμάτιζαν ή να την εγκαταλείψουν προσωρινά εάν ζουν σε αυτή, λόγω των συνεχιζόμενων πολιτικών ταραχών στη χώρα.


Η κυβέρνηση της Αιγύπτου δήλωσε ότι οι παρατηρήσεις του προέδρου των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος καταδίκασε τη βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων στη χώρα, δεν βασίζονται σε «γεγονότα» αλλά ενθαρρύνουν τις ομάδες που σπέρνουν τη βία, αναφέρει το πρακτορείο Ρόιτερς επικαλούμενο σχετική ανακοίνωση, στην οποία αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι η Αίγυπτος βρίσκεται αντιμέτωπη με «τρομοκρατικές πράξεις» για τις οποίες κατηγορεί τους υποστηρικτές του έκπτωτου προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι.

Η Βρετανία επίσης καταδίκασε τη χρήση βίας ενάντια στους διαδηλωτές και το Φόρεϊν Όφις κάλεσε τον πρεσβευτή της Αιγύπτου, Άσραφ ΕλΧόλι, για να του εκφράσει τη «βαθιά ανησυχία» της κυβέρνησης για τη βία. Ο ΕλΧόλι δήλωσε σήμερα ότι η καταστολή των διαδηλωτών που υποστηρίζουν τον ανατραπέντα ισλαμιστή πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι δεν συμπεριέλαβε τη χρήση «υπερβολικής» βίας και υποστήριξε ότι οι διαδηλωτές αυτοπροβάλλονται ως θύματα κι ότι άνοιξαν πυρ ο ένας εναντίον του άλλου σε ορισμένες περιπτώσεις. Ερωτηθείς εάν υπονοεί ότι οι διαδηλωτές αλληλοπυροβολήθηκαν, απάντησε: «ναι». Είπε επίσης ότι πολλά δημοσιεύματα σχετικά με την επιχείρηση των υπηρεσιών ασφαλείας είναι ψευδή, ότι ορισμένοι διαδηλωτές ήταν οπλισμένοι κι ότι οι δυνάμεις ασφαλείας είχαν κάθε δικαίωμα να αντιδράσουν με τον τρόπο που το έκαναν.

Η ΕΕ θα πρέπει να επανεξετάσει τα προγράμματα βοηθείας προς την Αίγυπτο και το ΔΝΤ δεν θα πρέπει να παράσχει υποστήριξη στο Κάιρο, μετά τα πρόσφατα αιματηρά επεισόδια, δήλωσε την Πέμπτη ο Σουηδός υπουργός Εξωτερικών. Ο Καρλ Μπιλντ δήλωσε, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο Ρόιτερς, ότι η Ευρώπη είχε περιορισμένη επιρροή στο στρατό της Αιγύπτου και ότι οι οικονομικές κυρώσεις δεν είναι η σωστή απάντηση στα αιματηρά επεισόδια. Επίσης προέβλεψε ότι θα επέλθει μια περίοδος έντονης ύφεσης στη χώρα, αλλά είπε ότι οι Ευρωπαίοι θα πρέπει συνεχίσουν να έχουν συνομιλίες με όλες τις πλευρές, ούτως ώστε αν έρθει η ώρα να είναι έτοιμοι να παίξουν το ρόλο τους για την επίτευξη μιας λύσης. «Θα είναι επίσης δύσκολο και για το ΔΝΤ να προχωρήσει δεδομένης της κατάστασης. Το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ θα πρέπει να αξιολογήσει εάν θα υπάρχει μια αξιόπιστη κυβέρνηση, από την άποψη της οικονομικής πολιτικής, κάτι που αυτή τη στιγμή δεν υφίσταται».

Ο Μπιλντ απέρριψε τις επικρίσεις ότι οι Ευρωπαίοι απέτυχαν να διαδραματίσουν ένα σημαντικό ρόλο από το 2011 οπότε και είχαν ξεκινήσει οι εξεγέρσεις της Αραβικής Άνοιξης. «Νομίζω ότι κάναμε ότι θα μπορούσαμε να είχαμε κάνει. Και ήταν σαφές από την αρχή πόσο δύσκολο θα ήταν. Υπήρχε διχασμός στο εσωτερικό της αιγυπτιακής κοινωνίας και των πολιτών. Όλοι υποτίμησαν τα προβλήματα και τους κινδύνους που κρύβονταν από όταν ξεκίνησαν οι εξεγέρσεις, δυόμισι χρόνια πριν». Ο Σουηδός υπουργός δήλωσε ότι η ΕΕ έχει κάνει κάθε δυνατή προσπάθεια, σε συνεργασία με την Κάθριν Άστον, επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τον ειδικό απεσταλμένο Μπερναρντίνο Λιόν για την επίτευξη συνομιλιών με την Αίγυπτο μέσω επικοινωνίας με τους πολιτικούς και στρατιωτικούς ηγέτες της χώρας. «Δεν νομίζω πως υπάρχει πλέον χώρος αυτή τη στιγμή για διαμεσολάβηση. Οι δυνατότητες που υπήρχαν μία εβδομάδα πριν, εξανεμίστηκαν εντελώς δεδομένης της σημερινής κατάστασης που επικρατεί».

Newsroom Enet

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom