H εφημερίδα New York Times, επισημαίνει ότι οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι προσβλέπουν στην επίσπευση της διαδικασίας πώλησης των περιουσιακών στοιχείων του ελληνικού δημοσίου, βάσει πρόσφατων αναφορών στον ελληνικό και το βρετανικό Τύπο ότι ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας, σε έκθεσή του στα τέλη του 2012, πρότεινε την ανάθεση σε εξωτερική εταιρεία της διαχείρισης πώλησης της κρατικής περιουσίας της χώρας.
Όπως τονίζεται, από την πλευρά του, το ελληνικό Υπουργείο
Οικονομικών περιέγραψε την έκθεση των αξιωματούχων του ΕΜΣ ως ένα έγγραφο σε μια σειρά μελετών που ενδέχεται να εξεταστούν στο πλαίσιο συζητήσεων μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και της Τρόικας. Ωστόσο, ο ίδιος αξιωματούχος, σύμφωνα με το δημοσίευμα, δεν σχολίασε τις πιθανές πολιτικές και κοινωνικές επιπτώσεις οποιασδήποτε προσπάθειας να τεθεί υπό ξένο έλεγχο το ελληνικό πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων.
Αναλυτές εξέφρασαν την άποψη ότι θα είναι δύσκολο να εφαρμοστεί ανάλογο σχέδιο λόγω των πιθανών αντιρρήσεων εντός της κυβέρνησης συνεργασίας του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, πέραν των πολιτικών αντιπαραθέσεων, αλλά και της εναντίωσης από εργατικά σωματεία και τους εξαντλημένους, λόγω λιτότητας, Έλληνες πολίτες, τονίζεται στο εν λόγω δημοσίευμα. Επίσης, προστίθεται ότι ο εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας δήλωσε χθες ότι το βασικό σημείο της έκθεσης είναι η μεγιστοποίηση της αξίας των κρατικών περιουσιακών στοιχείων, καθιστώντας τα ελκυστικότερα για τους επενδυτές.
Στο μεταξύ, ο νομπελίστας οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν, σε άρθρο του στην εφημερίδα New York Times, συγκρίνοντας την ασιατική οικονομική κρίση κατά την περίοδο 1997-1998 και την ευρωπαϊκή, αναφέρεται στην Ελλάδα, υποστηρίζοντας ότι σε αντίθεση με την χώρα μας, οι ασιατικές χώρες που επλήγησαν το 1997 - π.χ. η Ινδονησία- είχαν το δικό τους νόμισμα, το οποίο και υποτίμησαν, προκαλώντας μια σειρά βραχυχρόνιων προβλημάτων, αλλά οδηγώντας παράλληλα τις οικονομίες τους στην ανάκαμψη, μέσω της ενίσχυσης των εξαγωγών.
Αντίθετα, όπως εκτιμά ο κ. Κρούγκμαν, η Ελλάδα παραμένει παγιδευμένη στο ευρώ, με αποτέλεσμα η παραγωγή της να έχει μειωθεί άνω του 20% από το 2007, συνεχίζοντας την πτωτική της πορεία, σημειώνοντας επίσης ότι κανείς δεν γνωρίζει πότε θα ξεκινήσει η ανάκαμψη της Ελλάδας και οι προβλέψεις, όπως τονίζει, είναι ότι λίγοι παρατηρητές αναμένουν να δουν επιστροφή της ελληνικής οικονομίας στα επίπεδα προ κρίσης εντός της τρέχουσας δεκαετίας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου