Πέμπτη 29 Αυγούστου 2013

Πανευρωπαϊκό Κέντρο Αποθήκευσης Καπνού οι αποθήκες Παπαστράτου στο Αγρίνιο (βίντεο)

Philip Morris: Όλα τα καπνά της Ευρώπης στις αποθήκες του Αγρινίου!
- Από την Αιτωλοακαρνανία θα τροφοδοτούνται οι δραστηριότητες της εταιρείας στην Ευρώπη με 15.000 τόνους καπνού κάθε χρόνο
- Στο Αγρίνιο θα δημιουργηθεί η κεντρική καπναποθήκη της Philip Morris στην Ευρώπη
- Τα καπνά θα διανέμονται σε όλη την Ευρώπη με κοντέινερς, είτε μέσω του λιμανιού του Πειραιά είτε οδικώς μέσω Ιταλίας
- Όλα όσα ειπώθηκαν στην συνάντηση Σαμαρά με τον επικεφαλής της Philip Morris για την συμφωνία μαμούθ


Την απόφαση της πολυεθνικής εταιρείας Philip Morris να μετατρέψει τις καπναποθήκες Παπαστράτου στο Αγρίνιο σε πανευρωπαϊκό κέντρο αποθήκευσης καπνού Ανατολικού τύπου, ανακοίνωσε σήμερα στην συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό, ο επικεφαλής της Philip Morris Νίκος Θεοφιλόπουλος.

"Υποδεχόμαστε σήμερα μία μεγάλη, ουσιαστική, συμβολική επένδυση για τη χώρας μας, η οποία βοηθάει και στην εμπέδωση αυτής της ψυχολογίας, ότι τα πάντα αλλάζουν στην Ελλάδα.
Η Philip Morris, μία από τις μεγαλύτερες πολυεθνικές εταιρείες στον κόσμο, μετατρέπει τις αποθήκες της εταιρείας «Παπαστράτος» στο Αγρίνιο σε ένα μοναδικό, πανευρωπαϊκό κέντρο logistics για καπνά Ανατολικού τύπου", είπε ο κ. Σαμαράς.



Υπενθύμισε ότι πριν από 6 μήνες, υπογράψαμε ένα τριετές συμβόλαιο συνεργασίας με την πολυεθνική εταιρεία, όπου θα αύξανε κατά 20% τις προμήθειές της σε σχέση με την προηγούμενη τριετία. 

"Αυτή η επέκταση των δραστηριοτήτων, μαζί με αυτήν την καινούργια επένδυση της Philip Morris, αντιλαμβάνεστε ότι αποτελεί μία ισχυρότατη ψήφο εμπιστοσύνης στην Ελληνική Οικονομία, την οποία την θεωρούμε, όπως καταλαβαίνετε, πολυσήμαντη", είπε ο κ. Σαμαράς και πρόσθεσε:

"Αυτή η επένδυση που θα κάνετε τώρα, σημαίνει νέες θέσεις εργασίας, σημαίνει διεθνείς μεταφορές προϊόντων εντός Ελλάδος. Σημαίνει υποστήριξη των εξαγωγών ενός κλάδου πολύ ισχυρού, με μεγάλη ζήτηση σε όλον τον κόσμο."

Όπως είπε ο υπουργός Γεωργίας, Αθανάσιος Τσαυτάρης η συγκεκριμένη εταιρεία, έχοντας συμφωνήσει να πάρει το 50% της ελληνικής παραγωγής σε Ανατολικού τύπου καπνά, άμεσα είχε επίπτωση στους μεταποιητές φύλλων καπνού στην Ελλάδα. Γνωρίζοντας λοιπόν οι μεταποιητές ότι έχουν σίγουρη τη διάθεση των προϊόντων τους, οι εταιρείες που διαχειρίζονται τα γνωστά καπνομάγαζα, προχώρησαν άμεσα σε συμβόλαια με τους καπνοκαλλιεργητές. Δηλαδή βρήκαν μεγάλους παραγωγούς, βρήκαν ενώσεις και ομάδες παραγωγών, βρήκαν συνεταιρισμούς, έκαναν συμβολαιοποιημένη παραγωγή.

Ο επικεφαλής της Philip Morris κ. Νίκος Θεοφιλόπουλος είπε ότι για τη Philip Morris International η Ελλάδα αποτελεί μία χώρα στρατηγικής σημασίας για τα καπνά Ανατολικού τύπου. 

"Σε συνέχεια της συμφωνίας που υπογράψαμε το Φεβρουάριο, προχωράμε τώρα στην μετατροπή των αποθηκών μας στο Αγρινίο, σε κεντρικές αποθήκες καπνών και κέντρο διανομής για τη Philip Morris International για όλη την Ευρώπη.
Πιστεύουμε ότι θα ενισχύσουμε το μεταφορικό και εξαγωγικό έργο της χώρας και με τις επενδύσεις μας, που έχουν ξεπεράσει τα 600 εκατομμύρια ευρώ την τελευταία δεκαετία, θα βοηθήσουμε και εμείς για την έξοδο της χώρας από την κρίση."

Οι καπναποθήκες η οικογένεια Παπαστράτου και η ιστορία τους στο Αγρίνιο


Η Οικογένεια Παπαστράτου είναι παλιά οικογένεια βιομηχάνων της Ελλάδας, και μεγάλοι ευεργέτες του Αγρινίου, της Αθήνας και του Πειραιά όπου και η ιδιαίτερη συνοικία.
Το όνομα Παπαστράτος προέρχεται από τον ιερέα παπά-Στρατή που πήγε στο Αγρίνιο στις αρχές του 19ου αιώνα. 

Τα εγγόνια του ιερέα εκείνου και παιδιά του Αναστασίου και της Χαρίκλειας είναι που έγιναν γνωστοί σαν Αφοί Παπαστράτου. Και αυτοί, κατά ηλικία, ήταν ο Επαμεινώνδας, ο Ιωάννης, ο Σωτήριος και ο Ευάγγελος Παπαστράτος.

Ο Ευάγγελος Παπαστράτος ήταν αυτός που πρώτος, αφού τελείωσε το σχολαρχείο, ασχολήθηκε με το εμπόριο του καπνού στις αρχές του 20ού αιώνα και έφτιαξε την πρώτη του εταιρεία "Παπαστράτος & Αυγερινός". 

Οι δουλειές πήγαιναν πολύ καλά και αργότερα η εταιρεία διευρύνθηκε με τη συμμετοχή και των αδελφών του και η έδρα της μεταφέρθηκε στην Αθήνα. Το 1924 έως το 1926 χτίστηκαν οι μεγάλες αποθήκες καπνού στο Αγρίνιο (διατηρητέες σήμερα) και αργότερα έγιναν και άλλες αποθήκες και εργοστάσια και στον Πειραιά. 

Η εταιρεία της οικογένειας έγινε η σημαντικότερη βιομηχανία τσιγάρων της χώρας και έκανε γνωστό τον καπνό του Αγρινίου και στο εξωτερικό. Οι αδελφοί Παπαστράτου πάντοτε φρόντιζαν για τη γενέθλια πόλη τους και τη βοήθησαν πολύ με πλήθος έργων. Το 1933 ο δήμος Αγρινίου έδωσε το όνομά τους στον κεντρικότερο δρόμο της πόλης, την οδό Παπαστράτου. Τελευταίος απευθείας απόγονος των αδελφών Παπαστράτου ήταν ο Αναστάσιος Παπαστράτος γιος του Ιωάννη.

Η πόλη του Αγρινίου ζει από τον καπνό. Τα κτίρια των καπναποθηκών είναι χώροι που έχουν ιστορική, αρχιτεκτονική και πολιτιστική αξία για την πόλη. 

Η μορφή των χώρων καπνεργασίας του Αγρινίου ακολουθούσε απολύτως τη λειτουργία τους. Καθώς χρειάζονταν φως στην επεξεργασία και σκιά στην αποθήκευση, αρχιτεκτονικά οι αποθήκες εξασφάλιζαν φως ψηλά και σκιά χαμηλά.

Στον πρώτο όροφο στιβάζονταν τα ανεπεξέργαστα καπνά πάνω σε ξύλινα τελάρα, γνωστά ως κρεβαταριές, ώστε τα καπνόφυλλα να αερίζονται και να προστατεύονται από το σάπισμα. Περιμετρικά υπήρχαν ανοίγματα που εξασφάλιζαν τον αερισμό του χώρου, ήταν όμως μικρά, για να περιορίζουν το φωτισμό. 

Στο δεύτερο όροφο γινόταν η επεξεργασία. Συμμετρικά με τον πρώτο όροφο φτιάχνονταν παράθυρα περιμετρικά, με μεγαλύτερο όμως άνοιγμα, για να εξασφαλίζουν περισσότερο φως.

Το εσωτερικό των καπνομάγαζων ήταν ενιαίο και οι στέγες ξύλινες τετράριχτες και καλύπτονταν από βυζαντινά κεραμίδια.

Ένα αξιοσημείωτο χαρακτηριστικό όλων των κτιρίων αυτών είναι ότι διέθεταν μόνο μια πόρτα κι αυτή με σχετικά μικρό άνοιγμα, αν σκεφτεί κανείς ότι επρόκειτο για δημόσια κτίρια βιομηχανικού χαρακτήρα.
http://www.newsit.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom