Το σημερινό μας θέμα στο Χρονογράφημα του Σαββάτου είναι η κατασκευή ενός παραδοσιακού φούρνου από χώμα στην αυλή του σπιτιού μας.Το βρήκαμε στο xiromeronews κι ίσως σε πολλούς από σας να φανεί ασήμαντο ή αστείο.
Για μας όμως είναι κάτι παραπάνω από σημαντικό,μας ξύπνησε παιδικές μνήμες!
Τότε στις δεκαετίες του '60 και του '70 που η μακαρίτισσα η μανούλα μας έφτιαχνε το δικό μας φούρνο στο καπνοχώραφο,κάτω στο Ρουπακιά,λίγο έξω από το Αγρίνιο.Πριν ακόμα κλείσουν τα σχολεία μετακομίζαμε από την πόλη στον τόπο της οικογενειακής "επιχείρησης",καπνοκαλλιεργητές γαρ οι γονείς μας.Σχετικά μακριά από αγορά,φουρνούς κλπ.Οπότε η κατασκευή του φούρνου ήταν επιβεβλημένη.
Η κυρά Αγγέλω με περισσή επιμέλεια έφτιαχνε το δικό της φούρνο.Εκεί θα έψηνε για τ' αγγελούδια της αλλά και για όλο τον κόσμο που δούλευε τότε στα καπνά νοστιμότατες πίτες,κρέας με πατάτες,παστίτσιο αλλά και καλαμπόκια φρεσκοκομμένα από το χωράφι μας.
Το χειμώνα οι βροχές κι οι καταιγίδες γκρέμιζαν το φουρνάκο και τον Ιούνιο ξανά μανά η κυρά Αγγελω έχτιζε από την αρχή.Ωσπου αποφάσισε να βάλει και μια δόση τσιμέντο πάνω από το χώμα,έψησε και τον κυρ-Κώστα και της έφτιαξε ένα σκέπαστρο κι ο φούρνος έμεινε στη θέση του κόντρα στα καιρικά φαινόμενα.
Να 'στε καλά ρε παιδιά εκεί στο Ξηρόμερο!δεν ξέρετε τι μας θυμίσατε σήμερα.
Ζείδωρον
Κατασκευή παραδοσιακού φούρνου στο Αγράμπελο Ξηρομέρου Αιτ/νίας
Δείτε μέσα από τις φωτογραφίες του Γιώργου Τσέλιου, πως γίνεται ένας παραδοσιακός ξυλόφουρνος με τον παλιό τρόπο.
Στις αρχές Ιουλίου μια οικογένεια στο Αγράμπελο άρχισε να κατασκευάζει ένα παραδοσιακό βλάχικο φούρνο. Στο κτίσιμο του φούρνου παίρνουν μέρος οι γυναίκες και οι άνδρες περιορίζονται μόνο στη μεταφορά των υλικών.....
Υλικά που χρησιμοποιούνται για τον φούρνο:
Τσιμεντόλιθοι (για τη βάση)Κομμάτια από παλιά κεραμίδια,πέτρες,χώμα-πηλός από βουνό,άχυρα,νερό.
Ξεκίνημα κατασκευής παραδοσιακού φούρνου
Πρώτα φτιάχνουμε τη βάση με τσιμεντόλιθα και με διάφορες πέτρες και στη συνέχεια με μέτρο ένα ταψί παίρνουμε τα μέτρα για το νέο φούρνο. Στη συνέχεια αφού πρώτα κοσκινίσουμε το χώμα, φτιάχνουμε λάσπη με χώμα και νερό και προσθέτουμε και άχυρα για να δέσει καλύτερα το χαρμάνι. Το χαρμάνι το πατάνε οι γυναίκες με τα πόδια μέχρι να γίνει έτοιμη λάσπη. Αμέσως μετά όταν το μίγμα είναι έτοιμο, το παίρνουνε οι γυναίκες και το φτιάχνουνε μπάλες. Πετάνε τις μπάλες από χώμα με δύναμη πάνω στη βάση, και όταν αυτή γεμίσει αρχίζουνε και το χτυπάμε με την παλάμη για να γίνει ίσιο, και μετά το σκεπάζουνε γα να μην σκάσει. Όταν στεγνώσει καλά μαζεύουνε σπασμένα κεραμίδια και πετραδάκια και τα βάζουμε έτσι ώστε να γίνει κυκλικός ο θόλος του φούρνου. Όταν φτιάξουνε το θόλο τον χτυπάνε με την παλάμη τους και μετά ρίχνοντας νερό το γυαλίζουν με τα χέρια τους.
Το κάψιμο του παραδοσιακού φούρνου
Ο νέος φούρνος πρέπει να μείνει μια βδομάδα περίπου για να στεγνώσει ο πηλός. Όταν πια στεγνώσει ο πηλός, πρώτα βγάζουνε από μέσα τα κεραμίδια και τις πέτρες και υστέρα καίνε το φούρνο με πολλά ξύλα για δύο ημερόνυχτα.
Κατασκευάζει τη βάση του παραδοσιακού φούρνου
Με το ταψί πέρνουνε τα μέτρα του φούρνου
Το κοσκίνισμα του χώματος
Οι γυναίκες βοηθούν στο κοσκίνισμα
Ρίχνουν νερό στο χώμα
Οι γυναίκες κρατώντας τσαπιά πατάνε με τα πόδια τους το χώμα
Το πατάνε αφού έχουν ρίξει άχυρα μέχρι να γίνει λάσπη
Κάνουν πολλές μπάλες με τη λάσπη
Η μπάλα είναι έτοιμη
Αρχίζουν το στρώσιμο της Βάσης
Ρίχνει με δύναμη το χώμα στη βάση
Η βάση έτοιμη στρωμένη με πηλό
Γυαλίζει με το χέρι της τη βάση
Ο θόλος έτοιμος γεμάτος με κεραμίδια και πέτρες
Άρχισε το κτίσιμο του φούρνου
Ο φούρνος είναι σχεδόν έτοιμος
Το χτύπημα του χώματος με τη παλάμη
Έτοιμος ο φούρνος
Αφού γυαλίστηκε είναι έτοιμος για κάψιμο
2 σχόλια:
EΥΓΕ!!! μου έφιαξες τη μέρα με αυτην την ανάρτηση να είσαι καλά φίλε μου.
Να είσαι καλά και συ φίλτατε!
Πολύ χαίρομαι που σου άρεσε,παιδικά βιώματα βλέπεις άρρηκτα συνδεδεμένα με τους γονείς μου,που δεν υπάρχουν πιά!Εγώ να δεις πως ένιωσα χτες το βράδυ που διάβαζα την ανάρτηση των φίλων από το Ξηρόμερο.
Καλό Σαββατοκύριακο εύχομαι.
Δημοσίευση σχολίου