Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2011

Σαρωτικές αλλαγές στη Δικαιοσύνη "οραματίζεται" ο Μ.Παπαϊωάννου - Ολόκληρο το σχέδιο νόμου


Εκ βάθρων αλλαγές στη λειτουργία της δικαιοσύνης φιλοδοξεί να φέρει ο υπουργός δικαιοσύνης Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, με νομοσχέδιο που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα.
Με 80 +1 σημεία παρέμβασης στην ποινική, πολιτική και ποινική δικαιοσύνη το νομοσχέδιο- σκούπα των 120 διατάξεων φιλοδοξεί να λύσει τη χρόνια παθογένεια της καθυστέρησης στην απονομή της δικαιοσύνης που οδηγεί σε σωρηδόν καταδικαστικές αποφάσεις σε βάρος της χώρας μας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.
Χαρακτηριστικό είναι ότι από το 1997 έως σήμερα έχουμε καταδικαστεί 360 φορές από το ευρωπαϊκό δικαστήριο, έχουμε καταβάλει σχεδόν 8,5 εκατ. ευρώ σε αποζημιώσεις και η χώρα μας κατατάσσεται τέταρτη μεταξύ των 47 κρατών μελών του συμβουλίου της Ευρώπης που παραβιάζει συστηματικά το χρόνο απονομής δικαιοσύνης.
Με το νομοσχέδιο επεκτείνεται κατά δύο ώρες το ωράριο λειτουργίας των ακροατηρίων στα ποινικά και πολιτικά δικαστήρια και οι γραμματείς της έδρας είτε θα αποζημιώνονται υπερωριακά είτε θα λαμβάνουν ρεπό.
Επίσης, το συναινετικό διαζύγιο θα εκδίδεται αυτομάτως με ιδιωτικό συμφωνητικό (καταργείται η δεύτερη συζήτηση), μεταφέρεται μεγάλη δικαστική ύλη στα ειρηνοδικεία της χώρας, τα οποία θα συγχωνευθούν και θα αυξηθούν οι ειρηνοδίκες, αυξάνονται τα χρηματικά όρια για να χαρακτηριστεί μια πράξη κακούργημα από 73.000 σε 300.000 ευρώ και από 150.000 σε 500.000 ευρώ.
Επίσης, μειώνονται οι αναβολές των δικασίμων, ενώ ο υπουργός δικαιοσύνης τόνισε ότι η επιτάχυνση της απονομής της είναι συνυφασμένη με την οικονομική δραστηριότητα, σημειώνοντας ότι η αρνησιδικία αποθαρρύνει τους ξένους επενδυτές να έρθουν στη χώρα μας.
Ο κ. Παπαϊωάννου παρά το γεγονός ότι αυτή είναι η πεντηκοστή τροποποίηση για τον τρόπο απονομής δικαιοσύνης για τα 35 τελευταία χρόνια, εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι αυτή τη φορά ο στόχος θα επιτευχθεί. Γνωστοποίησε επίσης ότι για πρώτη φορά στη χώρα, θεσπίζεται ειδική διαδικασία στην οποία θα μπορούν να προσφύγουν οι πολίτες και να αποζημιώνονται για καθυστέρηση στην απονομή δικαιοσύνης.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ  “ ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ   «Για τη Δίκαιη Δίκη και την αντιμετώπιση φαινομένων Αρνησιδικίας»    (σε μορφή .doc)


www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom