- Βροχή διαμαρτυριών από πολίτες για το πριμ που έπαιρναν τόσα χρόνια
- Το γραφείο τύπου της Βουλής έβγαλε το πρωί ανακοίνωση για τα δημοσιεύματα
- Από 28% έως και 38% οι μειώσεις των αποδοχών των υπαλλήλων λέει η ανακοίνωση
- Θα παίρνουν μόνο το επίδομα που υπάρχει στο Ενιαίο Μισθολόγιο για “κίνητρο επίτευξης στόχων”
- Κανένας λόγος όμως για τους μισθούς των βουλευτών
- Το γραφείο τύπου της Βουλής έβγαλε το πρωί ανακοίνωση για τα δημοσιεύματα
- Από 28% έως και 38% οι μειώσεις των αποδοχών των υπαλλήλων λέει η ανακοίνωση
- Θα παίρνουν μόνο το επίδομα που υπάρχει στο Ενιαίο Μισθολόγιο για “κίνητρο επίτευξης στόχων”
- Κανένας λόγος όμως για τους μισθούς των βουλευτών
Έντονες διαμαρτυρίες αλλά και οργή, από αγανακτισμένους πολίτες προκάλεσε η καθιέρωση κινήτρου επίτευξης στόχων όπως και στον δημόσιο τομέα για τους υπαλλήλους της Βουλής που αντικαθιστά το λεγόμενο 15ο και 16ο μισθό που λάμβαναν για το άνοιγμα και κλείσιμο των εργασιών του Κοινοβουλίου.
Το συγκεκριμένο «πριμ» θα δίδεται έπειτα από απόφαση του προέδρου του Κοινοβουλίου, ο οποίος θα το χορηγεί μετά τη λήξη κάθε Συνόδου λαμβάνοντας υπ' όψιν τον όγκο του κοινοβουλευτικού έργου, το ρυθμό διεκπεραίωσης του και την εξοικονόμηση πόρων κατά την εκτέλεση του προϋπολογισμού.
Κοινοβουλευτικές πηγές διευκρίνιζαν πάντως ότι όσοι από τους 1.250 και πλέον υπαλλήλους της Βουλής τύχουν αυτού του «προνομίου» δεν θα δουν τις μηνιαίες αποδοχές τους να αυξάνονται σημαντικά. Και αυτό γιατί, όπως υποστήριζαν οι ίδιοι, μεσοσταθμικά οι εργαζόμενοι θα λαμβάνουν περί τα 100 ευρώ μηνιαίως. 100 ευρώ που κάποιοι φυσικά στον ιδιωτικό αλλά και δημόσιο τομέα δεν τα βλέπουν ούτε με τηλεσκόπιο!
Υπενθυμίζεται ότι μέχρι την εφαρμογή του Μνημονίου το σχετικό κονδύλι που αντιστοιχούσε στον 15ο και 16ο μισθό ανερχόταν στα 16.902.600 ευρώ.
Στη συνέχεια είχε υπάρξει μείωση κατά 30%, φορολόγηση και καταμερισμός σε έξι μηνιαίες δόσεις.
Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό της Βουλής για τη νέα χρονιά ο ίδιος κωδικός έχει μειωθεί κατά 2/3 και κυμαίνεται τώρα στα 5,1 εκατομμύρια ευρώ.
Σκοτεινό ωστόσο σημείο εξακολουθεί να παραμένει, παρά τις διευκρινίσεις, η «οροφή» τής συγκεκριμένης οικονομικής ενίσχυσης, αλλά και ο τρόπος επιλογής των υπαλλήλων που θα το δικαιούνται.
Σχετικές ενστάσεις είχαν διατυπώσει μάλιστα βουλευτές της Αριστεράς κάνοντας λόγο για επιλογές που δεν θα έχουν χαρακτήρα αξιοκρατικό, αλλά θα βασίζονται σε κομματικά κριτήρια.
Και ενώ οι υπάλληλοι της Βουλής συνεχίζουν να είναι προνομιούχοι σε σχέση με εκατομμύρια άλλους σήμερα το πρωί το γραφείο τύπου της Βουλής εξέδωσε ανακοίνωση για να μαζέψει τα ασυμμάζευτα.
Όπως επισημαίνεται σε αυτή, με τις περικοπές που έγιναν το 2010 και τις πρόσφατες καταργήσεις και περικοπές, η μείωση των συνολικών αποδοχών των υπαλλήλων της Βουλής κυμαίνεται από 28% έως και 38%.
Συγκεκριμένα, το Γραφείο Τύπου της Βουλής διευκρινίζει ότι πέραν των μειώσεων που οι υπάλληλοι είχαν υποστεί στις αποδοχές τους το 2010 με την περικοπή 20-30% επιδομάτων τους, και σημειώνουμε εδώ ότι έχουν υποστεί μειώσεις στα επιδόματα και όχι στον βασικό μισθό, με το ενιαίο μισθολόγιο καταργούνται και για τους υπαλλήλους της Βουλής όλα τα επιδόματα των οποίων την κατάργηση προβλέπει το Ενιαίο Μισθολόγιο.
Όσον αφορά στο ειδικό επίδομα που χορηγείτο στους υπαλλήλους της Βουλής από τη δεκαετία του 1930, αυτό καταργήθηκε με την πρόσφατη τροποποίηση του Κανονισμού της Βουλής. Δηλαδή για 81 χρόνια έπαιρναν κανονικά το συγκεκριμένο επίδομα!
Στη σχετική ανακοίνωση επισημαίνεται επίσης ότι «δεν δίνεται κανένα "μπόνους" στους υπαλλήλους της Βουλής όπως αναφέρουν διάφορα δημοσιεύματα». «Αντίθετα, με την τροποποίηση του Κανονισμού που ψήφισε η Ολομέλεια της Βουλής, θα χορηγείται και στους υπαλλήλους της Βουλής το μοναδικό επίδομα που θεσμοθετήθηκε από το Ενιαίο Μισθολόγιο-Βαθμολόγιο για όλους τους υπαλλήλους του δημόσιου τομέα ως "κίνητρο επίτευξης στόχων"», αναφέρεται.
Αυτό που δεν μας λέει όμως η ανακοίνωση είναι το ποιος είναι αυτός ο στόχος και πως τελικά φτάνουν στην...επίτευξη του!
newsit
newsit
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου