Τρίτη, 27 Δεκεμβρίου 2011

Πλημμύρισε η αγορά χαρτονομίσματα «μαϊμού»

Πλημμύρισε η αγορά με χιλιάδες χαρτονομίσματα «μαϊμού», κυρίως των 20 και 50 ευρώ κατά την εορταστική περίοδο. Καθημερινά, δεκάδες καταστηματάρχες στο κέντρο της Αθήνας καταγελούν στην Αστυνομία ότι... έχουν πέσει θύματα αφού αρκετοί πελάτες πληρώνουν με πλαστά χαρτονομίσματα, χωρίς ωστόσο να γνωρίζουν και οι ίδιοι ότι έχουν πάνω τους, «μαϊμού» χρήματα.

Η πλαστογράφηση, μάλιστα, είναι τόσο επαγγελματική που εάν δεν είναι κάποιος υποψιασμένος, δύσκολα θα καταλάβει τη διαφορά.

Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ αυτό που συμβαίνει φέτος στην αγορά, με τα παραχαραγμένα χαρτονομίσματα, δεν έχει προηγούμενο. Το πρώτο 6μηνο του 2011 η αστυνομία ασχολήθηκε σε όλη την Ελλάδα με 2.493 υποθέσεις παραχάραξης, όταν πέρυσι τι ίδιο διάστημα οι περιπτώσεις ήταν μόλις 1.588. Αύξηση, δηλαδή 57%.

Συνήθως, οι συναλλαγές με πλαστά χαρτονομίσματα γίνονται σε περίπτερα, βενζινάδικα, ψιλικατζίδικα, ταξί αλλά και σε όλα τα μικρά καταστήματα όπου γενικά, το πάρε-δώσε των χρημάτων γίνεται γρήγορα με συνέπεια να περνούν απαρατήρητα ακόμη και από τα πιο έμπειρα μάτια.

Πέντε εύκολοι τρόποι για να αναγνωρίζετε τα πλαστά χαρτονομίσματα

• Από την αίσθηση του χαρτιού. Τα παραχαραγμένα είναι πιο μαλακά

• Τα πλαστά δεν έχουν το πλέγμα έντονων γραμμών δίπλα από έναν πολυψήφιο αριθμό

 • Κοιτάζοντας τα σε φως, τα μη γνήσια, δεν έχουν την σκοτεινή γραμμή – ταινία ασφαλείας

• Όταν τα κοιτάτε στο φως θα πρέπει να διακρίνονται έντονες εναλλαγές χρωμάτων

• Η οπτικά μεταβλητή μεταλλική παράσταση που βρίσκεται κάτω δεξιά, πρέπει να εναλλάσσεται με το σήμα του ευρώ, ανάλογα με την οπτική γωνία

Πηγή: real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: