Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2011

Οι εισαγγελείς και η (µη) κάθαρση... στο Ελληνικό ποδόσφαιρο


Γράφει ο Ζήσης Ι. Καραβάς
Πάνε λοιπόν και οι ποδοσφαιρικοί εισαγγελείς της ΕΠΟ, µας τελείωσαν... 
Οι συνταξιούχοι αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου κκ. Ανδρέας Φάκος και Μανώλης Αντωνακάκης«απολύθηκαν» µε απόφαση του ∆Σ της ΕΠΟ, το οποίο συµµορφώθηκε προς τις υποδείξεις των παραγόντων της Σούπερ Λίγκας που απαίτησαν την αποποµπή. 

Στο εξής και µέχρι νεωτέρας καθήκοντα ποδοσφαιρικού εισαγγελέα θα ασκεί η Εκτελεστική Γραµµατεία της ΕΠΟ! Τουτέστιν, ο έµπορος πυροτεχνηµάτων κ. Αριστείδης Σταθόπουλος, ο γιατρός κ. Γιάννης Οικονοµίδης, ο µηχανικός κ. Νίκος Ανασόπουλος, το διευθυντικό στέλεχος εταιρείας γάλακτος κ. Γιώργος Γκιρτζίκης, ο ασφαλιστής κ.Απόστολος Παπουτσάκης και ο πρόεδρος της ΕΠΟ κ. Σοφοκλής Πιλάβιος (ο µόνος νοµικός της παρέας)! ∆εν λέµε, παραγοντικά το κατέχουν το άθληµα και µε το παραπάνω όντας τόσα χρόνια στο ποδοσφαιρικό κουρµπέτι µέσα κι έξω από τα γήπεδα. Οχι όµως και να επιλαµβάνονται υποθέσεων που εµπίπτουν (νοµικά και θεσµικά) στην αρµοδιότητα δικαστικών λειτουργών! Εδώ που τα λέµε πάντως, και πολύ έµειναν στη θέση τους οι κκ. Φάκος και Αντωνακάκης. Θα µπορούσαν και να είχαν παραιτηθεί βλέποντας τις πειθαρχικές διώξεις τους να καταλήγουν εν πολλοίς σε αθωωτικές αποφάσεις των αθλητικών δικαστών και τις εφέσεις τους να απορρίπτονται από την αρµόδια Επιτροπή της ΕΠΟ. 

Ανεξάρτητα από τα παραπάνω, µήπως το ελληνικό ποδόσφαιρο χρειάζεται εν ενεργεία εισαγγελείς, οι οποίοι θα πάνε στην ΕΠΟ, θα κλείσουν τα γραφεία της για κάνα µήνα και θα κάνουν τα πάντα φύλλο και φτερό; Σαν τι µπορεί να κάνουν; Ενδεικτικά: Να ελέγξουν ως προς την ορθότητά τους τις αθωωτικές αποφάσεις της Επιτροπής Εφέσεων για τα «στηµένα», να αναζητήσουν ευθύνες στους υπαλλήλους της οµοσπονδίας για τις πλαστές φορολογικές και ασφαλιστικές ενηµερότητες µε τις οποίες δεκάδες οµάδες πραγµατοποιούσαν µεταγραφές! 

Και ακόµη: Να ξεσκονίσουν το σύστηµα ανάδειξης και ορισµού διαιτητών, να διερευνήσουν τον ρόλο που παίζουν διαχρονικά οι λεγόµενοι «βλαχοπρόεδροι» των ΕΠΣ στις εκάστοτε εκλογικές διαδικασίες, να διασταυρώσουν αν όλες οι οµάδες αδειοδοτήθηκαν µε τα ίδια κριτήρια! Γιατί όχι να ανοίξουν και προσωπικούς λογαριασµούς εφόσον κριθεί απαραίτητο. Αν γίνονταν όλα τα παραπάνω και αν φυσικά καθόταν ο κάθε κατεργάρης στον πάγκο του – ή και στο εδώλιο, αν προέκυπταν ενοχοποιητικά στοιχεία –, τότε, ναι, θα µπορούσε να γίνεται λόγος για τη δροµολόγηση µιας κάποιας ποδοσφαιρικής κάθαρσης... 

Θα µου πείτε τώρα για το καλαµπούρι ποιας κάθαρσης µιλάµε όταν από τη µακρά λίστα των 85 εµπλεκοµένων στο µέγα σκάνδαλο µε τα «στηµένα» (σύµφωνα µε το πόρισµα της εισαγγελέως κυρίας Πόπης Παπανδρέου ), ουσιαστικά το ρεζουµέ ήταν να προφυλακιστούν ο Αχιλλέας Μπέος (Ολυµπιακός Βόλου), ο Γιώργος Τσακογιάννης(Ηλιούπολη), ο µπουκµέικερ Βασίλης Καρακούλιας και... προσεχώς ο Μάκης Ψωµιάδης(Καβάλα) που αφέθηκε ελεύθερος και την κοπάνησε στα Σκόπια απ’ όπου αναµένεται η έκδοσή του!.. 

Παρεµπιπτόντως, στην Τουρκία για το αντίστοιχο σκάνδαλο «στηµένων» µε Φενέρµπαχτσε, Μπεσίκτας, Μπουγιούκσεχιρ κ.λπ. προφυλακίστηκαν πάνω από 30 άτοµα, όχι µόνο παράγοντες των εµπλεκόµενων οµάδων αλλά και ο επικεφαλής της Λίγκας και αναπληρωτής πρόεδρος της τουρκικής ποδοσφαιρικής οµοσπονδίας Γκεξέλ Γκιµισντάγκ!
Οσο για τις ποινές σε επίπεδο αθλητικής ∆ικαιοσύνης, οι πάνω από 20 εµπλεκόµενες ελληνικές οµάδες – µε εξαίρεση την Ηλιούπολη που υποβιβάστηκε – τελικά αθωώθηκαν όλες (σε α’ ή σε β’ βαθµό)! Και γι’ αυτό, αν µη τι άλλο, ας πάψει η ηγεσία της ΕΠΟ να επικαλείται συνεχώς την UEFA, διότι στην προκειµένη περίπτωση δεν είδαµε να κινείται α λα Μισέλ Πλατινί. Εν αντιθέσει µε τον κ. Πιλάβιο, ο γάλλος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Οµοσπονδίας βλέποντας ότι οι Τούρκοι καθυστερούσαν και αυτοί µε την τιµωρία της Φενέρ τη... σούταρε από το Τσάµπιονς Λιγκ και έβαλε την Τραµπζονσπόρ, ρισκάροντας ακόµη και προσφυγές-αγωγές στα πολιτικά δικαστήρια. 

Και ορθώς έπραξε ο µεσιέ Μισέλ γιατί αν περίµενε να τελεσιδικήσουν οι υποθέσεις στην τουρκική ∆ικαιοσύνη (αθλητική και ποινική) ακόµη θα περίµενε και οι ευρωπαϊκές διασυλλογικές διοργανώσεις θα ήταν κολοβές... Ενα µπάχαλο δηλαδή, όπως στα καθ’ ηµάς όπου το πρωτάθληµα της Σούπερ Λίγκας ξεκίνησε και διεξήχθη επί 9 αγωνιστικές µε οµάδες Α και Β! Μια πρωτιά και αυτή για τη χώρα της φαιδράς πορτοκαλέας, καθώς πέρα από την άµεση παρέµβαση της UEFA στην περίπτωση της Φενέρ (όπως και στην αποβολή του Ολυµπιακού Βόλου από το Γιουρόπα Λιγκ), και σε άλλες χώρες – Ιταλία, Γαλλία κ.λπ. – όπου υποβιβάστηκαν (και µάλιστα αµέσως) οµάδες για σκάνδαλα, πουθενά δεν ξεκίνησαν τα αντίστοιχα πρωταθλήµατα... κουτσουρεµένα και βλέπουµε! 
tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom