Δευτέρα, 26 Δεκεμβρίου 2011

Στάση αναμονής εξακολουθεί να τηρεί η Ελληνική Κυβέρνηση ένα 24ωρο μετά τις δηλώσεις Γιλμάζ


Πέρασε ήδη ένα 24ωρο μετά την κυνική ομολογία που φέρεται να έκανε ο πρώην Τούρκος Πρωθυπουργός για τους εμπρησμούς των δασών μας από τούρκους πράκτορες και από Ελληνικής πλευράς η μόνη αντίδραση που υπάρχει είναι ότι η κυβέρνηση περιμένει να ενημερωθεί επίσημα από  την τουρκική για την ακρίβεια των δηλώσεων Γιλμάζ!

Στάση αναμονής τηρεί, επί του παρόντος, η ελληνική κυβέρνηση, πριν λάβει τις αποφάσεις της
σχετικά με τις δηλώσεις του πρώην πρωθυπουργού της Τουρκίας Μεσούτ Γιλμάζ, ο οποίος δήλωσε ότι υπήρξε δράση δολιοφθοράς Τούρκων, κατά της Ελλάδας, την περίοδο της πρωθυπουργίας της Τανσού Τσιλέρ. Ο κ. Γιλμάζ επιβεβαίωσε, στην ουσία, πληροφορίες που υπήρχαν τα προηγούμενα χρόνια και έκαναν λόγο για εμπρησμούς σε ελληνικά δάση από Τούρκους πράκτορες.

Η ελληνική κυβέρνηση, όπως ανέφερε και ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών Γρ. Δελαβέκουρας, αναμένει να ενημερωθεί από την τουρκική κυβέρνηση για την ακρίβεια των όσων φέρεται να δήλωσε ο κ. Γιλμάζ, αλλά και για τις ενέργειες στις οποίες ενδεχομένως προβεί ο κ. Ερντογάν, πριν αποφασίσει τις ενέργειες στις οποίες θα προβεί. Η κυβέρνηση θα περιμένει να έχει την σχετική ενημέρωση την Τρίτη.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και το ΠΑΣΟΚ, το οποίο επίσης αναμένει την επίσημη θέση της τουρκικής κυβέρνησης. Ο εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Πάνος Μπεγλίτης σε συνομιλία του με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, δήλωσε ότι οι καταγγελίες του κ. Γιλμάζ είναι πολύ σοβαρές και πρέπει να ερευνηθούν άμεσα από τη κυβέρνηση της Τουρκίας και τις τουρκικές αρχές.
Αρμόδια στελέχη του Κινήματος επισημαίνουν ότι στο ίδιο διάστημα οι πληροφορίες, από τις υπηρεσίες, έκαναν λόγο και για άλλου είδους σχεδιασμούς από τουρκικούς κύκλους που συνδέονταν με το τουρκικό στρατιωτικό κατεστημένο, που έφθαναν μέχρι και την πρόκληση θερμού επεισοδίου μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.
Σύμφωνα με τις επισημάνσεις των ίδιων στελεχών οι κινήσεις κατά της Ελλάδας περιορίσθηκαν δραστικά από τότε που την εξουσία στη γειτονική χώρα ασκεί ο Ταγίπ Ερντογάν.

Για βαριές σκιές στις ελληνοτουρκικές σχέσεις κάνει λόγο η ΝΔ και εκτιμά ότι το θέμα πρέπει να απασχολήσει και την ΕΕ. Σε δήλωσή του, ο τομεάρχης Εξωτερικών του κόμματος Πάνος Παναγιωτόπουλος ζητά από την κυβέρνηση Ερντογάν να παράσχει προς την Ελλάδα την απαιτούμενη, σε βάθος, ενημέρωση για όλες τις πτυχές της σκοτεινής αυτής υπόθεσης και να προχωρήσει στην πλήρη αποκατάσταση της μεγάλης ζημιάς που υπέστη η Ελλάδα ενώ τονίζει πως επιβάλλεται να υπάρξει κατηγορηματική δημόσια δέσμευση από τουρκικής πλευράς ότι τέτοιου είδους «βρώμικες επιχειρήσεις» έχουν πάψει να σχεδιάζονται και να εκτελούνται από τις μυστικές υπηρεσίες της Τουρκίας και τα διάφορα παρακλάδια τους.

«Όταν ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, τότε βουλευτής της ΝΔ, κ. Γ. Καρατζαφέρης, είχε τολμήσει και είχε αναφερθεί στη δράση τούρκων πρακτόρων-εμπρηστών, το πολιτικό κατεστημένο είχε αντιδράσει με τα συνήθη αντανακλαστικά, περί ακροτήτων και συναφών? αηδιών» σημειώνεται σε ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του ΛΑΟΣ. «Τώρα, από τα χείλη ενός πρώην πρωθυπουργού της Τουρκίας ομολογείται το έγκλημα. Να χαίρονται τους φίλους και τους κουμπάρους τους» προστίθεται στην ανακοίνωση.

Η ελληνική κυβέρνηση δεν πρέπει να αφήσει το θέμα χωρίς διερεύνηση τονίζει με ανακοίνωσή της η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη.
Οι δηλώσεις αυτές «αποκαλύπτουν με τον πιο ανατριχιαστικό τρόπο τις πρακτικές της Τουρκίας» και «δημιουργούν μείζονος σημασίας πολιτικό θέμα» σημειώνει η κα Μπακογιάννη και καλεί την κυβέρνηση:
α) να καταγγείλει μέσω του υπουργού Εξωτερικών το γεγονός στην Ε.Ε. και σε όλα τα διεθνή φόρα,
β) να διεκδικήσει από την Τουρκία αποζημιώσεις για το κόστος αποκατάστασης και τις ευρύτερες οικονομικές επιπτώσεις
και γ) το ΥΠΕΚΑ να ολοκληρώσει τάχιστα τις υπόλοιπες μελέτες αναδασώσεων στα νησιά αυτά».

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: