Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου 2010

Ολοι στο σκαμνί,εξαιρούνται οι εγχώριοι πολιτικοί



Δήμευση περιουσίας για ξέπλυμα μαύρου χρήματος


Δήμευση, δέσμευση και απαγόρευση εκποίησης περιουσιακών στοιχείων, εκτός από ποινική δίωξη, αντιμετωπίζουν όσοι -πλην βουλευτών και άλλωνεγχωρίων πολιτικών- «πιάνονται» να έχουν εμπλακεί σε ξέπλυμα μαύρου χρήματος, που μπορεί να αφορά από διακίνηση όπλων και ναρκωτικών μέχρι μη έκδοση αποδείξεων.
Το υπουργείο Οικονομικών δείχνει τα νύχια του «έναντι όσων συμμετέχουν σε εγκληματικές και τρομοκρατικές δραστηριότητες» που αποσκοπούν στη νομιμοποίηση χρήματος από παράνομες πράξεις.
Αγοραπωλησίες ακινήτων, εμπόριο, ίδρυση εταιρειών, καταθέσεις, χρηματοοικονομικά προϊόντα μπαίνουν στο στόχαστρο του νέου Ε' Τμήματος της Γενικής Διεύθυνσης Φορολογικών Ελέγχων, που ξεκινάει τη διενέργεια τακτικών και έκτακτων ελέγχων, ακόμα και επιτόπιων, στα γραφεία και στις εγκαταστάσεις των εμπλεκομένων σε πράξεις ξεπλύματος. Σύμφωνα με εγκύκλιο του υπουργείου, ο σχετικός νόμος που ισχύει από 5 Αυγούστου 2010 προβλέπει:
1) Πελάτες και εμπλεκόμενοι (όπως δικηγόροι κ.ά.) σε πράξεις ξεπλύματος, εκτός από ποινική δίωξη, αντιμετωπίζουν δήμευση περιουσιακών στοιχείων, δέσμευση και απαγόρευση εκποίησης περιουσιών, καθώς και κυρώσεις από διεθνείς οργανισμούς.
Αδικήματα εικονικά
2)Βασικό αδίκημα θεωρούνται τα εικονικά φορολογικά στοιχεία, η έκδοση ή αποδοχή εικονικών στοιχείων, καθώς και η έκδοση πλαστών και νόθευση φορολογικών στοιχείων, ανεξαρτήτως αξίας και για αδικήματα από 23 Απριλίου 2010 και μετά.
3)Βασικό αδίκημα αποτελεί και η μη έκδοση ή ανακριβής έκδοση στοιχείων και μη ενημέρωση πρόσθετων βιβλίων που διαπράττεται από 1ης Ιουνίου 2010. Δηλαδή, θα ελέγχονται για ξέπλυμα ακόμα και όσοι δεν εκδίδουν αποδείξεις λιανικής.
4)Ποινή φυλάκισης μέχρι 2 ετών αντιμετωπίζουν όσοι αποκρύπτουν ύποπτες ή ασυνήθεις συναλλαγές ή δραστηριότητες ή παρουσιάζουν ψευδή ή παραπλανητικά στοιχεία.
5)Τα ελεγκτικά μέτρα ενεργοποιούνται έναντι όσων συνάπτουν επιχειρηματικές σχέσεις ή περιστασιακές συναλλαγές αξίας 15.000 ευρώ και άνω και εν αγνοία τους, καθώς μπορεί να προκύψει ακόμη και ποινική δίωξή τους.
6)Σε καθεστώς ελέγχου και όσοι έχουν χρέη (ακόμα κι αν έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση) άνω των 120.000 ευρώ εφόσον από δηλώσεις εισοδήματος ή άλλα φορολογικά στοιχεία φαίνεται να προκύπτει ή να υποκρύπτεται περιουσιακό όφελος (π.χ. αγορά περιουσιακών στοιχείων από τον ίδιο τον οφειλέτη ή τη σύζυγο ή τον σύζυγο ή τα προστατευόμενα μέλη κ.λπ.) ή ότι, ανεξαρτήτως της ύπαρξης ή μη περιουσιακού οφέλους, υπήρχε οικονομική δυνατότητα εξόφλησης του χρέους η οποία και δεν έγινε.
7)Ελέγχονται όσοι ασκούν λειτούργημα σε κοινοτικό ή διεθνές επίπεδο ως πολιτικώς εκτεθειμένα πρόσωπα, ενώ εξαιρούνται οι εγχώριοι πολιτικοί (υπουργοί, βουλευτές, νομάρχες, δήμαρχοι κ.ά.) με το σκεπτικό ότι ελέγχονται μέσω του πόθεν έσχες...
8)Ελεγχος διενεργείται έναντι του συνολικού χαρτοφυλακίου του πελάτη, του πραγματικού δικαιούχου, του προσώπου για λογαριασμό του οποίου ενεργεί ο πελάτης, των συγγενών, συζύγων, συντρόφων και στενών συνεργατών των ανωτέρω τουλάχιστον κατά τα τρία (3) τελευταία έτη.
Αίρεται το απόρρητο
9)Εναντι της Επιτροπής αίρονται τραπεζικό, χρηματιστηριακό, φορολογικό ή επαγγελματικό απόρρητο.
10)Οι τράπεζες απαγορεύεται να τηρούν μυστικούς ή ανώνυμους λογαριασμούς ή βιβλιάρια καταθέσεων.
11)Οι τράπεζες και κάθε είδους επιχείρηση οφείλουν να επαληθεύουν την ταυτότητα του πελάτη, εκτός περιπτώσεων ασφαλιστηρίων ζωής, προγραμμάτων ή συμβάσεων συνταξιοδοτικής ασφάλισης, εταιρειών εισηγμένων σε αγορές της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όσες λειτουργούν ως οργανισμοί συλλογικών επενδύσεων σε κινητές αξίες, ελληνική αρχή ή ΝΠΔΔ ή επιχείρηση ή οργανισμός με συμμετοχή τουλάχιστον 51% του Δημοσίου.
12)Αγοραπωλησίες ακινήτων, διασυνοριακό και εσωτερικό εμπόριο, ίδρυση-σύσταση και μεταβολές εταιρειών ή εταιρικών σχημάτων κάθε νομικής μορφής, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα εταιρείες, οργανισμοί, οργανώσεις κ.λπ. καθώς και επιδοτήσεις, χορηγήσεις και επιχορηγήσεις είναι ορισμένες από τις συναλλαγές, που θεωρείται ότι μπορεί να χρησιμοποιηθούν για ξέπλυμα χρήματος και χρηματοδότησης της τρομοκρατίας, χωρίς κίνδυνο εντοπισμού από τις κρατικές αρχές. 

6 σχόλια:

Λυγερή Βασιλείου είπε...

Καλημέρα Δημήτρη.
Πριν ανοίξω τον ΠΗΓΑΙΜΟ μας σtο Path
πέρασα να σου αφήσω την καλημέρα μου αλλά και για να πληροφορηθώ την πρώτη είδηση της ημέρας από πρώτο χέρι ..

Πράγματι ύστερα από 10 μήνες είναι μια από τις σημαντικότερες ειδήσεις. Θάπρεπε αυτά τα μέτρα να είχαν παρθεί προ πολλού πριν γίνουμε ξέφραγο αμπέλι που τώρα δεν έχει μείνει τίποτα να τρυγήσει κανείς. . Το θέμα είναι να εφαρμοστούν χωρίς παραθυράκια και εξαιρέσεις και να μην γίνουν αντικείμενο και μέσον συναλλαής κάτω από το τραπέζι ....
Τώρα βέβαια τι ήθελε προκύψει από την ήδη υπάρχουσα κατάσταση και ποιες θα είναι οι αντιδράσεις αυτών που θα μπουν στο στόχαστρο των ερευνών ,ο Θεός και η ψυχή τους.Δεν διευκρινίζεται αν θα έχει το μέτρο εφαρμογή αναδρομικά .....
Καλά το «κρέμασμα με τα μανταλάκια» όλα τα λεφτά !!!!!

Ρίκη Ματαλλιωτάκη είπε...

εξαιρούνται οι εγχώριοι πολιτικοί (υπουργοί, βουλευτές, νομάρχες, δήμαρχοι κ.ά.).....



Σαν δεν ντρεπονται....

ANOULI είπε...

Καλή σου μέρα... Σπουδαίο νέο.......λες και υπήρχε ποτέ νόμος που να επέτρεπε όλα αυτά που απαγορεύονται...Νόμοι υπάρχουν σ'αυτήν τη χώρα....έλεγχοι δεν υπάρχουν.
Όσο για του πολιτικούς μας ...το πόθεν έσχες ασφαλώς και λέει το ''πώς'' και το ΄΄πόσα'' της φορολογικής δήλωσής τους αλλά τηρήθηκε ποτέ;;;
Πάντως οι ''φτωχοί '' μας πολιτικοί βγαίνουν στη δουλειά για τον επισούσιον μια και δεν τους φτάνουν τα έσοδα τα βουλευτικά!!!!!!!!!!!!!!! Οπότε πρέπει να τους λυπηθούμε...έτσι;;;;
Καλό σου απόγευμα

zeidoron dtsoukas είπε...

Λυγερή μου,μου κάνει εντύπωση πως σου ξέφυγε ότι απ' όλα αυτά εξαιρέθηκαν οι εγχώριοι(πως λέμε εδώδιμα και αποικιακά)πολιτικοί γιατί εμπίπτουν λέει στο πόθεν έσχες.Ποιος και πως ελέγχει το πόθεν έσχες δεν μας είπαν;
Κι όπως λέει και η Ανούλι δεν χρειαζόμαστε νόμους αλλά εφαρμογή των υπαρχόντων.Με την ψήφιση συνεχώς νέων νόμων δεν λύνονται τα προβλήματα,απλά ανοίγουν καινούργια παράθυρα για τους επιτήδειους!
Να είσαι καλά,καλό βράδυ!

zeidoron dtsoukas είπε...

Αν ντρέπονταν Ρίκη μου δεν θα νομοθετούσαν τέτοια πράγματα που βλογάνε τα γένια τους κι ίσως να 'χε κάνει και κανένας τους χαρακίρι.
Ψυχραιμία,καλό βράδυ!

zeidoron dtsoukas είπε...

Ακριβώς αγαπητή Ανούλι έχουμε πήξει στην πολυνομία!Εφαρμογή των ήδη υπαρχόντων νόμων απαιτείται,χωρίς παράθυρα κι άλλες πονηρές διεξόδους για τυπικούς δήθεν λόγους και παραδειγματική τιμωρία όσων δεν εφαρμόζουν τους νόμους.Ολα τ' άλλα είναι εκ του πονηρού!
Να είσαι καλά,καλό βράδυ!

Read more: Go to TOP and Bottom