Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου 2010

Εκκίνηση του 28ου Σπάρταθλον από την Ακρόπολη

Δόθηκε σήμερα το πρωί στις 7:00 η εκκίνηση του  28ου διεθνούς  αγώνα υπεραποστάσεων Σπάρταθλον,που συμπίπτει φέτος με τη συμπλήρωση 2500 χρόνων από τη Μάχη του Μαραθώνα.
Αφετηρία ο ιερός βράχος της Ακρόπολης και τερματισμός στο άγαλμα του Λεωνίδα στη Σπάρτη.
 Ο αγώνας διεξάγεται πάνω στην κλασική διαδρομή που έκανε ο Φειδιππίδης,απόσταση 246 χλμ και συμμετέχουν 450 αθλητές από 32 συνολικά χώρες,εξ αυτών 42 είναι γυναίκες.
Η Ελληνική συμμετοχή αποτελείται από 27 δρομείς μεταξύ των οποίων οι γνωστοί από προηγούμενες συμμετοχές Δημήτρης Πετρολιάγκης, Μάριος Φουρνάρης, Λουκάς Κώνστας, Γιώργος Κρυστάλλης, Στέργιος Αναστασιάδης.
Μεγάλη είναι και η συμμετοχή σπουδαίων ξένων αθλητών όπως του Βραζιλιάνου Βαλμίρ Νούνες νικητή το 2001 στο "Σπάρταθλον", δεύτερου το 2003 και τρίτου το 2007 κι από πλευράς γυναικών, η Ακίκο Σακαμότο (Ιαπωνία), πρώτη το 2007, η Κίμι Νότο (Ιαπωνία), νικήτρια το 2004 και το 2005, τρίτη το 2007 και η Μαρίκα Χεϊνλέιν (Γερμανία), τρίτη το 2008.
Αξίζει να σημειώσουμε πως το έπαθλο για τους αθλητές που θα τερματίσουν στην Σπάρτη,μετά από 36 ώρες περίπου,είναι ένα κλαδί ελιάς και νερό από τον ποταμό Ευρώτα, που θα τους προσφέρουν ο πρόεδρος του Διεθνούς Συνδέσμου ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ, κ. Παναγιώτης Τσιακίρης και η δημοτική αρχή της Σπάρτης.
Το Σπάρταθλον ξεκίνησε από μια φιλόδοξη ιδέα του Βρετανού John Foden να τρέξει πειραματικά στην διαδρομή Αθήνα-Σπάρτη,που έγινε πραγματικότητα το 1982. Μετά την επιτυχία του εγχειρήματος, ο πρωτεργάτης του άρχισε να οραματίζεται την καθιέρωση ενός αγώνα που θα έφερνε στην Ελλάδα δρομείς μακρινών αποστάσεων από όλο τον κόσμο για να τρέξουν στα ίχνη του αρχαίου ημεροδρόμου. Αυτό οδήγησε στη διοργάνωση του Α' Διεθνούς αγώνα δρόμου υπεραποστάσεων ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ το 1983, με την συμμετοχή 45 δρομέων από 11 χώρες και την Ελλάδα.
Ξαναζωντανεύει έτσι μετά από 25 αιώνες το κατόρθωμα του Φειδιππίδη, τον οποίο ο Μιλτιάδης και οι άλλοι Αθηναίοι στρατηγοί έστειλαν στην Σπάρτη, προκειμένου να ζητήσει τη βοήθειά της, ώστε να ενισχυθούν οι ολιγάριθμες δυνάμεις των Αθηναίων απέναντι στους Πέρσες στη μάχη του Μαραθώνα. Σύμφωνα πάντα με τον Ηρόδοτο, «ο Φειδιππίδης έφτασε στη Σπάρτη την επομένη της αναχώρησης του από την Αθήνα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom