Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου 2010

ΠΟΡΙΣΜΑ-ΚΑΤΑΠΕΛΤΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ 3 ΝΕΚΡΟΥΣ ΤΗΣ ΜΑRFΙΝ


Οι παραλείψεις συνέβαλαν στην τραγωδία
Κλειστή η μόνη έξοδος διαφυγής, άφαντο το κλειδί-τηλεχειριστήριο, χωρίς πιστοποιητικό πυρασφάλειας το κτίριο

Η μοναδική έξοδος κινδύνου στο υποκατάστημα της Μarfin στην οδό Σταδίου ήταν κλειδωμένη, ενώ είχε χαθεί το τηλεχειριστήριο που θα μπορούσε να την ανοίξει. Οι εργαζόμενοι, στην προσπάθειά τους να διασωθούν μετά τον εμπρησμό από τις μολότοφ, εγκλωβίστηκαν σε μια... σιδερένια κλούβα. Η τραγωδία ίσως θα ήταν μεγαλύτερη αν δεν είχε μείνει συμπτωματικά ανοιχτή μια πόρτα διαφυγής για να εξαερίζεται ο χώρος επειδή μύριζε μια τουαλέτα! Αυτά είναι ορισμένα από τα στοιχεία που επισημαίνονται στο πόρισμα της Επιθεώρησης του υπουργείου Εργασίας, η οποία ερεύνησε τις συνθήκες της πυρκαγιάς στο υποκατάστημα της Μarfin Βank μετά τον εμπρησμό από ομάδα αντιεξουσιαστών το μεσημέρι της 5ης Μαΐου 2010, με αποτέλεσμα τον θάνατο της Αγγελικής Παπαθανασοπούλου , της Παρασκευής Ζούλια και του Επαμεινώνδα Τσάκαλη. Στο πόρισμα που συνέταξε τον προηγούμενο Ιούλιο ο επιθεωρητής κ. Θεοδόσιος Πανταζόπουλος και αποκαλύπτει σήμερα «Το Βήμα» καταγράφονται σοβαρές ελλείψεις στο σύστημα πυρασφάλειας του κτιρίου, κλειδωμένες έξοδοι διαφυγής, ελλείψεις πιστοποιητικών και απουσία σχετικής εκπαίδευσης του προσωπικού, γεγονότα που επηρέασαν την απόπειρα απεγκλωβισμού των εργαζομένων μετά τη δολοφονική επίθεση των κουκουλοφόρων. 

Οπως μνημονεύεται, «στο υποκατάστημα εργάζονταν συνολικά 27 άτομα.Υπήρχε μόνο μία έξοδος κινδύνου που βρισκόταν στο ισόγειο του κτιρίου και δίπλα από την κύρια είσοδο της τράπεζας. Ωστόσο αυτή δεν χρησιμοποιήθηκε από τους εργαζομένους γιατί στο ισόγειο είχε ξεσπάσει πυρκαγιά και η ατμόσφαιρα από τον καπνό ήταν αποπνικτική». Ωστόσο αυτό δεν ήταν το μοναδικό πρόβλημα. 

Ο επιθεωρητής στο πόρισμά του υπογραμμίζει: «Οι εργαζόμενοι αναφέρθηκαν στην έξοδο κινδύνου του ισογείου,η οποία δεν έπρεπε να κλειδώνεται,προκειμένου να ανοίγει εύκολα και άμεσα από κάθε πρόσωπο που θα χρειαστεί να τη χρησιμοποιήσει. Αυτή άνοιγε μόνο αν έσπρωχνε κάποιος την “μπάρα πανικού” της θύρας και συγχρόνως πατούσε το κουμπί φορητού τηλεχειριστηρίου που ήταν μοναδικό σε όλον τον χώρο και βρισκόταν στο γραφείο της διευθύντριας στο ισόγειο. Τη στιγμή του συμβάντος,με την ύπαρξη του καπνού, θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο, αν όχι αδύνατον, να βρεθεί το τηλεχειριστήριο και να χρησιμοποιηθεί συγχρόνως με το σπρώξιμο της πόρτας για να ανοίξει η έξοδος κινδύνου. Επίσης υπάρχουν μαρτυρίες εργαζομένων που αναφέρουν ότι το γραφείο της διευθύντριας έπιασε πρώτο φωτιά, κάτι που σημαίνει ότι το τηλεχειριστήριο θα είχε καταστραφεί». 

Στην έκθεση καταγράφονται οι συνθήκες κάτω από τις οποίες βρήκαν τον θάνατο οι τρεις εργαζόμενοι και το πώς προσπάθησαν να διασωθούν οι υπόλοιποι. Εκεί φαίνεται ότι η δυσοσμία από μια τουαλέτα ήταν... σωτήρια! «Συνολικά 14 εργαζόμενοι εξήλθαν από μια μεταλλική πόρτα του 2ου ορόφου που δεν ήταν έξοδος κινδύνου και ήταν τυχαία ανοιχτή για αερισμό της παρακείμενης τουαλέτας λόγω προβλήματος της αποχέτευσης» αναφέρεται χαρακτηριστικά. 

Τέλος, κρίσιμη θεωρείται στο πόρισμα η έλλειψη πιστοποιητικού πυρασφάλειας. Οπως μνημονεύεται, «η επιχείρηση δεν είχε το απαιτούμενο πιστοποιητικό πυρασφαλείας που εκδίδεται από την Πυροσβεστική Υπηρεσία. Για την έκδοσή του απαιτείται μελέτη του χώρου, στην οποία θα αναφέρονται τα συγκεκριμένα μέτρα πυρόσβεσης που προβλέπονται από τη νομοθεσία. Η μελέτη αυτή κανονικά κατατίθεται στην Πυροσβεστική Υπηρεσία προς έγκριση. Μετά την έγκριση ο εργοδότης θα έπρεπε να καλέσει την Πυροσβεστική να ελέγξει αν εφαρμόστηκαν τα μέτρα και να εκδώσει το πιστοποιητικό ασφαλείας για την επιχείρηση». Κανένας τους δεν γνώριζε από πυρασφάλειαΗ Επιθεώρηση του υπουργείου Εργασίας αναφέρεται στο πόρισμά της και στην ελλιπή εκπαίδευση των εργαζομένων στην αντιμετώπιση παρόμοιων περιστατικών. Οπως σημειώνεται, απαραίτητο είναι «η κατάρτιση από τον εργοδότη σχεδίου διάσωσης-διαφυγής με χάραξη,διευθέτηση οδών διάσωσης και εξόδων κινδύνου, οι οποίες δεν πρέπει να κλειδώνονται.Επιπλέον πρέπει να επιμορφώνονται και να εκπαιδεύονται οι εργαζόμενοι πάνω σε θέματα πυρασφαλείας, πυρόσβεσης και εκκένωσης των χώρων, με πραγματοποίηση των ασκήσεων τακτικά». Τονίζεται όμως ότι στην περίπτωση του υποκαταστήματος της Μarfin «όλοι οι εργαζόμενοι που ρωτήθηκαν ανέφεραν ότι δεν είχε γίνει καμιά εκπαίδευση- ενημέρωση- επιμόρφωση και ούτε είχε ποτέ πραγματοποιηθεί κάποιου είδους άσκηση εκκένωσης του κτιρίου. Μόνο μία εργαζομένη ανέφερε ότι είχε γίνει κάποια χρονική στιγμή επίδειξη της χρήσης των πυροσβεστήρων και μία άλλη εργαζόμενη (σ.σ.: στο πόρισμα αναφέρονται τα ονόματά τους) ότι είχαν διανεμηθεί στο προσωπικό ενημερωτικά φυλλάδια για θέματα πυροπροστασίας, χωρίς όμως να θυμάται το πότε. Πέντε είναι οι ύποπτοι για τον εμπρησμό
Στασιμότητα παρατηρείται στην έρευνα της ΕΛ.ΑΣ. για τους δράστες του εμπρησμού του υποκαταστήματος της Μarfin. Γι΄ αυτό μελετάται να ζητηθεί από την Εισαγγελία Πρωτοδικών παράταση της προθεσμίας- λήγει στις 5 Νοεμβρίου 2010- για την ολοκλήρωση της έρευνας. Στο πλαίσιο των ερευνών που πραγματοποιεί η Υποδιεύθυνση Κρατικής Ασφαλείας έχουν ληφθεί περίπου 60 καταθέσεις και έχουν αναλυθεί εικόνες από 20 κάμερες καταστημάτων και διαχείρισης κυκλοφορίας. Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., οι οποίοι έχουν ζητήσει και την αρωγή του συστήματος νομίμων συνακροάσεων της ΕΥΠ, έχουν καταλήξει στην ταυτότητα πέντε νεαρών ατόμων- τεσσάρων ανδρών και μιας γυναίκας- που απεικονίζονται να συμμετέχουν σε επιθέσεις πριν και μετά τον εμπρησμό του υποκαταστήματος. Παρατηρείται όμως αδυναμία τεκμηρίωσης των κατηγοριών. (Στη φωτογραφία, εκατοντάδες ανθοδέσμες εναπόθεσαν οι Αθηναίοι στον τόπο της τραγωδίας.) 
http://www.tovima.gr/

4 σχόλια:

ΑΝΟULI είπε...

Tρεις άνθρωποι πέθαναν με τον χειρότερο τρόπο........Όλες οι ελλείψεις που αναφέρονται σίγουρα έχουν υπαίτιο και πρέπει να υποστεί τις συνέπειες...
Αυτοί που έριξαν μολότωφ όμως και έκαψαν την τράπεζα ενώ είχε εργαζόμενους μέσα και που είναι οι κύριοι υπεύθυνοι , θα βρεθούν ποτέ;;;;;
Πάντως δεν ξέρω κάποια εταιρεία που να έχει εκπαιδεύσει τους υπαλλήλους της για πυρκαγιά.......
Ούτε εμείς οι εργαζόμενοι δείχνουμε την ανάλογη προσοχή σε θέματα εκπαίδευσης.πχ δεν άκουσα αίτημα συνδικαλιστικών οργάνων των εργαζομένων να γίνει παρόμοια εκπαίδευση σε όλες τις υπηρεςσίες και εταιρείες ..
Καλό μεσημέρι

Βάσσια είπε...

Στην απορία της Anouli να πω, και μάλλον δεν είναι μεμονωμένη περίπτωση η δική μας, έχουμε συχνά σεμινάρια και εκπαίδευση για πυρκαγιές και α' πρώτες βοήθειες.

Στο θέμα το σημαντικό.
Οι άνθρωποι δολοφονήθηκαν, αυτό είναι γεγονός.

Και πρέπει να πληρώσουν και οι μεν (οι έχοντες την ευθύνη για τις ελλέιψεις) και οι δε (οι αυτουργοί).

Καλησπέρα

zeidoron dtsoukas είπε...

Αγαπητή Ανούλι σαφώς η ευθύνη είναι αυτών που έβαλαν τη φωτιά στο κτήριο.
Ομως δεν είναι άμοιρη ευθυνών ούτε η ίδια η Marfin,ούτε η πυροσβεστική ούτε η επιθεώρηση εργασίας που κάνουν διαπιστώσεις κατόπιν εορτής.Για να απαντήσω στο ερώτημά σου που είναι και της Βάσσιας θα καταθέσω τη δικιά μου πείρα από την περιοχή του Θριασίου πεδίου όπου δούλευα για 16 χρόνια.Στην περιοχή δραστηριοποιούνται πάρα πολλές εταιρείες με αποθήκες Logistics,καθώς και πάμπολες βιομηχανίες.Καμία σοβαρή απ' αυτές τις εταιρίες δεν ξεκίνησε τη λειτουργία της χωρίς να έχει εγκατεστημένο σύστημα πυρασφάλειας και την ειδική άδεια της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας,οι δε έλεγχοι της Επιθεώρησης ξεκινούσαν πρώτα από την πυρασφάλεια και μετά έψαχναν οτιδήποτε άλλο.
Οι δε εταιρείες έκαναν συγκεκριμένες ομάδες πυρασφάλειας από το προσωπικό,σε τακτά διαστήματα ασκήσεις και διατηρούσαν σε προβλεπόμενες θέσεις πυροσβεστικές φωλιές(με όλα τα απαραίτητα,μάνικα συνδεδεμένη ήδη στη δεξαμενή νερού,φτυάρια,γκασμάδες,τσεκούρια,πυροσβεστήρα κλπ)!
Αυτά προβλέπονται και θα έπρεπε και η Μαρφην όπως κάθε επιχείρηση να τα διαθέτουν.Προσωπικά πιστεύω πως αν συμβεί καμιά εκτεταμένης έκτασης πυρκαγια στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας θα θρηνήσουμε πολλά θύματα αφού κανένας δεν θα διαθέτει σύστημα πυρασφάλειας.
Να είσαι καλά,καλό βράδυ!

zeidoron dtsoukas είπε...

Βάσσια συμφωνούμε ότι πρέπει να πληρώσουν και οι δυο πλευρές αλλά πολύ φοβάμαι πως δεν θα πληρώσει καμία από τις δυο.Για τα υπόλοιπα διάβασε την απάντησή μου στην Ανούλι.
Να είσαι καλά,καλό βράδυ!

Read more: Go to TOP and Bottom