Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου 2010

Μια οικογένεια, ένα συμβόλαιο και οι κωλοτούμπες του δημάρχου


Με αφορμή την υπόθεση χρηματισμού στο Υπουργείο Πολιτισμού σας είχαμε υποσχεθεί ότι θα σας παρουσιάσουμε έγγραφα που καίνε το δήμαρχο Ζωγράφου, Γιάννη Καζάκο.
Ρωτήσαμε, ψάξαμε και βρήκαμε τα έγγραφα που αφορούν στους χειρισμούς που έγιναν στο δημοτικό συμβούλιο και στο υπουργείο ώστε να χαρακτηριστεί η Βίλα Ζωγράφου ως μνημείο.
Τον Ιούνιο του 2003, Ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ζωγράφου χαρακτηρίζει το κτήμα Ζωγράφου ως χώρο υψηλού πρασίνου. Η οικογένεια κάνει ένσταση, οπότε το θέμα συζητιέται στο Δ.Σ. στις 22 Μαΐου (Απόφαση αριθμ. 504, απόσπασμα από τα πρακτικά βλ αριστερά). Σε αυτό το Δ.Σ. ο Δήμαρχος Γιάννης Καζάκος υπεραμύνεται της απόφασης. Εξηγεί για ποιο λόγο χρειάζεται το πάρκο και πως ήταν η κατάσταση στο δήμο τότε (ίδια και απαράλλακτη αν έχετε απορία). Κατακεραυνώνει μάλιστα την Οικογένεια Ζωγράφου. Αντιγράφουμε:
“Εγώ πιστεύω ότι δεν υπάρχει μεγαλύτερο δίκαιο, από το δίκαιο της πόλης αυτής και των πολιτών της, ότι η πόλις αυτή έχει δώσει πολλά πράγματα εις την οικογένεια Ζωγράφου, έχει δώσει το όνομα της πάνω απ” όλα και είμαι υποχρεωμένος να εκφράσω τη θλίψη μου, διότι αφού δεν υπάρχει και αντίρρηση, όπως ακούσαμε, δια τη μεταβίβαση, έστω υπό πώλησιν, έσκο με οποιαδήποτε πρόταση αποζημίωσης που έχει στο μυαλό της η άλλη πλευρά, εν τούτοις δεν έγινε σεβαστός ο χώρος αυτός και όλοι γνωρίζουμε σήμερα ότι έχει γίνει κρανίου τόπος. Κόπηκαν όλοι οι φοίνικες, κόπηκαν όλα τα δένδρα, ανασκάφτηκε όλη η έκταση, δεν έμεινε κλίμακα, σκαλοπάτι για σκαλοπάτι, δεν έμεινε τούβλο για τούβλο, δεν έμειναν συντριβάνια, δεν έμειναν δρόμοι, δεν έμεινε τίποτα. Σήμερα θα δείτε, είναι ένα χωράφι και είναι πάρα πολύ λυπηρό, αφού έχουν υπ’ όψιν τους και ξέρουν, είτε με απαλλοτρίωση, είτε εάν, επιμένω και πάλι. καταλάβουν ότι το συμφέρον είναι να κατέβουν σε εκείνο που είναι η πραγματική αξία. όχι εκείνο που δεν είναι η πραγματική αξία του ακινήτου και το ξέρουν πλέον ότι θα το δώσουν ή θα το παραχωρήσουν ή θα το χτίσουν, γιατί έχουν ζητήσει να το χτίσουν και τώρα μας ξαναζητάνε και εμάς υψόμετρο για να χτίσουν με άλλες διαδικασίες μετά το 2004 τι θα γίνει. Γιατί να γίνει η καταστροφή;”
Λίγα χρόνια αργότερα σε ένα άλλο έγγραφό του, προς το Υπουργείο Πολιτισμού γράφει για τον εν λόγω χώρο.
“Χαρακτηριστικό είναι ότι ο χώρος πέριξ της βίλλας είναι καθαρά χωράφι με πρασινάδα που φύτρωσε λόγω των βροχών και δεν έχει κανένα καλλωπιστικό στοιχείο και είναι σαφώς διαχωρισμένος από την υπόλοιπη έκταση ιδιοκτησίας του Δήμου με τσιμεντόμανδρα.”
Το παραπάνω απόσπασμα , είναι από την εισήγηση του δημάρχου στο Υπ. Πο. τον Δεκέμβριο του 2006 που προτείνει να ΜΗΝ χαρακτηριστεί η Βίλα Ζωγράφου  ως μνημείο.
Μα ήταν ο ίδιος που το 2004 συνηγορούσε στο να χαρακτηριστεί ο χώρος αυτός ως μνημείο.

Τι άλλαξε λοιπόν και από εκεί που ο χώρος ήταν ένα στολίδι για τη περιοχή, τώρα γίνεται ένα χωράφι; Τι άλλαξε και ενώ το 2004 η Βίλα έπρεπε να χαρακτηριστεί ως μνημείο το 2006 δεν πρέπει;
Αυτό που άλλαξε είναι ότι τον Απρίλιο του 2006 ο δήμαρχος, η πλειοψηφούσα παράταξη, ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης και 3 ακόμη δημοτικοί σύμβουλοι έρχονται σε συμφωνία με την Οικογένεια Ζωγράφου προκειμένου οι τελευταίοι να κατασκευάσουν ένα εμπορικό κέντρο 45.000 τ.μ  Και ο δήμος να έχει «δικαιώματα» στην ταράτσα του. Δίνουν μάλιστα γι’ αυτό το λόγο και 19.500.000 ευρώ στην Οικογένεια.
Αυτό που «ξέχασαν» όλοι αυτοί είναι πως σύμφωνα με απόφαση του ΣτΕ λίγες ημέρες νωρίτερα ο χώρος, ήταν, είναι, και θα είναι μέχρι το ΥΠΕΚΑ να αποφασίσει, μη οικοδομήσιμος.
Πράγματι τον Αύγουστο του 2007 υπογράφουν τα συμβόλαια. Ο δήμος δεσμεύεται να παρέχει κάθε δυνατή βοήθεια στην Οικογένεια Ζωγράφου να κτίσει το εμπορικό της. Δέσμευση που είχε αρχίσει να υλοποιείται νωρίτερα. Αρκεί να δείτε τον αριθμό πρωτοκόλλου των ενστάσεων τους στο Υπ.ΠΟ το 2006. Την ίδια μέρα στις 1/12/2006 με 2987 η μία 2988 ο άλλος.


Λεπτομέρεια που κάνει τη διαφορά: Ο δήμος ως πιο καλά πληροφορημένος και με πιο άρτια υπηρεσία, είχε ετοιμάσει την ένσταση από τις 20 Νοεμβρίου αλλά περίμενε τα φιλαράκια του να πάνε μαζί.
Έκτοτε ο δήμαρχος υπερασπίζεται αυτή τη συμφωνία με νύχια και με δόντια. Πότε με παρεμβάσεις του στο τοπικό τύπο, πότε με την επίκληση των Μονάδων Αποκατάστασης Τάξης στις κινητοποιήσεις των κατοίκων.
Μπορεί δημόσια να ψελλίζει, ό.τι τι να κάνουμε τόσα χρήματα είχαμε τόσα μπορέσαμε να αγοράσουμε, στις τοποθετήσεις του όμως στις επιτροπές του Υπουργείου Περιβάλλοντος και σε όλα τα υπόλοιπα τάσσεται αναφανδόν υπέρ της δημιουργίας εμπορικού κέντρου. Φτάνει μάλιστα τώρα τελευταία, στα άρθρα του και στο έντυπο υλικό του δήμο, να εξαφανίζει το εμπορικό, που ξεκάθαρα περιγράφουν τα συμβόλαια!!
Λέτε η να ήταν η γραμματέας του ΥΠ. ΠΟ. η μόνη που προσπάθησαν να εξαγοράσουν ή ο δήμαρχος τα ‘χει κάνει απλά μούσκεμα; Για την μπουνταλοσύνη του πάντως δε φημίζεται, κάθε άλλο. Αλλά που ξέρεις;
κλικ πάνω στα έγγραφα και μεγαλώνουν, ώστε να μπορείτε να τα διαβάσετε
http://zografoubloging.wordpress.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom