Σάββατο, 25 Σεπτεμβρίου 2010

Απόφαση σταθμός για τη Βίλα Ζωγράφου

Ως γνωστό τον Απρίλιο του 2007 το Συμβούλιο της Επικρατείας κηρύσσει το χώρο του κτήματος Ζωγράφου μη οικοδομήσιμο.  5 μήνες μετά ο δήμαρχος αγνοεί αυτήν την απόφαση και προχωράει στη σύναψη συμβολαίου που προβλέπει την οικοδόμηση εμπορικού κέντρου και φεσώνει το δήμο με 45.000.000 ευρώ (δάνειο + τοκοχρεολύσια) προκειμένου το κτήμα Ζωγράφου να μην…. Τσιμεντοποιηθεί!!!

Το υπουργείο περιβάλλοντος, σύμφωνα με την απόφαση του ΣτΕ πρέπει να χαρακτηρίσει το κτήμα. Κοινόχρηστο πράσινο ή οικοδομικό τετράγωνο.

Ακολουθούν 3,5 χρόνια διαρκούς και ενεργούς δράσης της επιτροπής μας. Μαζικές πορείες, συναυλίες, εκστρατείες ενημέρωσης, ανοίγματα του χώρου, χιλιάδες υπογραφές, ακτιβισμοί, παραστάσεις διαμαρτυρίας, υπομνήματα, προσφυγές και 2 φεστιβάλ.

Το θέμα συζητήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στο Κεντρικό Συμβούλιο Χωροταξίας Οικισμού και Περιβάλλοντος. Η εισήγηση δεν αφήνει και πολλά περιθώρια αισιοδοξίας. Σήμερα κοινοποιούμε την απόφαση. Είναι μόλις 4 γραμμές.

Το συμβούλιο γνωμοδοτεί υπέρ του κοινόχρηστου χώρου πρασίνου!


 Φαντάζει απίστευτό, αλλά είναι αληθινό. Η δράση των κατοίκων έφερε αποτελέσματα.

Ο δρόμος για το χαρακτηρισμό του κτήματος Ζωγράφου ως κοινόχρηστου χώρου υψηλού πρασίνου με απαλλοτρίωση από τον κρατικό προϋπολογισμό και ακύρωση της συμφωνίας αγοράς έχει ανοίξει. Η επιτροπή είναι πιο κοντά από ποτέ στην επίτευξη των στόχων της.

Την Κυριακή 10 Οκτώβρη θα γιορτάσουμε όπως πρέπει αυτή την ξεκάθαρη νίκη και θα συζητήσουμε τους επόμενους στόχους γιατί ο δρόμος είναι μακρύς ακόμη μέχρι να κόψουμε τη κορδέλα.

Επιτροπή αγώνα κατοίκων για να γίνει το κτήμα Ζωγράφου κτήμα του λαού.

2 σχόλια:

Λυγερή Βασιλείου είπε...

Ας χαιρτίσουμε χωρίς τσιγκουνιά την σωστή απόφαση για το αυτονόητο.
Σε μια ευνομούμενη πολιτεία ούτε που θα γινόταν λόγος και δεν θα χρειαζόντουσαν αγώνες τόσων χρόνων εκ μέρους των κατοίκων .
Ας είναι.! Ποτέ δεν είναι αργά και τιποτα δεν πάει χαμένο.
Αποτελεί όμως κι ένα ζωντανό παράδειγμα ότι όταν οι ενεργοί πολίτες αντιστέκονται και επιμένουν επί μακρόν σε δίκαια αιτήματα, δεν είναι εύκολο να χάνουν τις μάχες τους.
Καλό σου βράδυ Δημήτρη μου.
Άντε καλό μας Φθινόπωρο.

zeidoron dtsoukas είπε...

Για να δούμε Λυγερή μου θα δοθεί οριστικό τέλος σ' αυτή την ιστορία της Βίλας ή θ' αρχίσει δεύτερος ή μάλλον τρίτος γύρος με ενστάσεις,ανακοπές κι άλλα νομικά τερτίπια.Βλέπεις η έκταση είναι πάρα πολύ μεγάλη,βρίσκεται στο κέντρο της πόλης και τα λεφτά είναι πολλά!
Πράγματι αποτελεί δικαίωση των μακροχρόνιων αγώνων των κατοίκων του Ζωγράφου!
Να είσαι καλά,καλή Κυριακή και μάλλον για καλό Χειμώνα το κόβω!