Τετάρτη 1 Σεπτεμβρίου 2010

Αρχισε το κυνήγι των καπνιστών για εισπρακτικούς λόγους

Aπό σήμερα απαγορεύεται αυστηρά και δια ροπάλου το κάπνισμα σε δημόσιους χώρους και στους χώρους εργασίας.Μοναδικές εξαιρέσεις τα καζίνο και τα νυχτερινά κέντρα άνω των 300 τ.μ. στα οποία δίνεται χρόνος προσαρμογής 8 μηνών.
Η κα Ξενογιαννακοπούλου ανακοίνωσε, ότι θα απαγορεύεται και κάθε είδους διαφήμισης ή προώθησης του καπνού.

Η εφαρμογή των μέτρων θα εποπτεύεται από την αστυνομία, τη δημοτική αστυνομία, το Λιμενικό Σώμα αλλά και τις κοινωνικές υπηρεσίες των νομαρχιών και των δήμων.
Τα πρόστιμα για τους παραβάτες καπνιστές θα κυμαίνονται από 50 έως 500 ευρώ, ενώ για τους καταστηματάρχες από 500 έως 10.000 ευρώ και σε περίπτωση υποτροπής για 5η φορά θα αφαιρείται η άδεια του καταστήματος.
Επειδή συμβαίνει να ζούμε σ' αυτή τη χώρα δεν μπορούμε να ξεχάσουμε πως τον ίδιο νόμο προσπάθησε να εφαρμόσει και ο κύριος Αβραμόπουλος με παταγώδη αποτυχία.
Τότε μάλιστα κάποιοι μαγαζάτορες που πήραν το νόμο στα σοβαρά διαμόρφωσαν χώρους καπνιστών και μη καπνιστών με αποτέλεσμα απλά να χάσουν τα χρήματά τους.Ο νόμος Αβραμόπουλου εξαιρούσε τα ψυχιατρικά ιδρύματα και τις μονάδες ψυχικής υγείας,όπου επιτρέπονταν το κάπνισμα κατόπιν έγγραφης γνωμάτευσης του θεράποντος ιατρού για θεραπευτικούς και μόνο λόγους!!!
Με τον νέο νόμο η κυρία Ξενογιαννακοπούλου δίνει οικονομικά κίνητρα στους δήμους ώστε να γίνουν κυνηγοί των θεριακλήδων του καπνίσματος.

Προσωπικά δεν καπνίζουμε αφού στην εποχή της εφηβείας που το δοκιμάσαμε το μόνο που νιώσαμε ήταν μια αίσθηση βρωμιάς στο στόμα και στα δάχτυλα!Χρόνια ολόκληρα όμως ζούμε και δουλεύουμε δίπλα σε φανατικούς καπνιστές.Ανεξάρτητα για ποιους λόγους άρχισε ο καθένας το κάπνισμα η ωμή πραγματικότητα είναι πως οι καπνιστές είναι εθισμένα άτομα στην ουσία της νικοτίνης.
Αρα κανένας νόμος και κανένα μέτρο δεν πρόκειται να τους κάνει να κόψουν το κάπνισμα.
Μόνο αν το θελήσουν οι ίδιοι με μεγάλο κόπο,αποφασιστικότητα,βοήθεια και συμπαράσταση μπορεί να αποτοξινωθούν αλλά κι αυτό είναι συζητήσιμο αν θα συμβεί άπαξ δια παντός.
Συνήθως οι περισσότεροι μετά από κάποιο διάστημα αποχής επανέρχονται φανατικότεροι!
Για μας το κάπνισμα είναι καθαρά θέμα παιδείας,πολιτισμού και κουλτούρας των ανθρώπων με τα οποία βέβαια δεν ασχολείται κανείς αφού είναι πολύ πιο εύκολο να ψηφίσουν ένα νόμο και να ξεμπερδεύουν.Αρα ο σκοπός του νόμου είναι καθαρά εισπρακτικός (πιστεύουν πως με τα πρόστιμα θα κλείσουν τρύπες) κι όχι για το καλό της υγείας των καπνιστών και των παθητικών επίσης.
Αλλωστε οι φόροι από τα ποτά και τα τσιγάρα συνεισφέρουν σημαντικά στην Εθνική οικονομία,μην κοροϊδευόμαστε!Η δε καλλιέργεια του καπνού στη χώρα μας (μέχρι και μια εικοσαετία πριν) ήταν από τις βασικότερες ασχολίες του αγροτικού πληθυσμού.
Αν κύριοι θέλετε πραγματικά το καλό των πολιτών ξεκινήσετε καμπάνιες διαπαιδαγώγησης κατά του καπνίσματος από τα δημοτικά σχολεία.
Κι αν έχετε τα κότσια απαγορεύστε την παραγωγή,εισαγωγή και πώληση τσιγάρων και λοιπών προϊόντων καπνού!

8 σχόλια:

labarg είπε...

απο την άλλη και οι υπόλοιποι που δεν καπνίζουμε δε φταίμε σε τίποτα...Κάτι που είναι αυτονόητο δηλαδή πρέπει να γίνει νόμος για να εφαρμοστεί; Με ποιο δικαίωμα κάποιος βρωμίζει τα δικά μου πνευμόνια και τα ρούχα; Δεν έπρεπε ποτέ να είχε αφεθεί η κατάσταση να φτάσει εδώ που έχει φτάσει σήμερα και να καπνίζει ο καθένας όπου γουστάρει

( fortounata) είπε...

δηλαδή δεν μπορώ να καπνίσω στο πεζοδρόμιο;καλό μήνα.

ElenaG είπε...

Συμφωνω απόλυτα μαζί σου Δημητρη μου
Όλοι του μπουρδολογοι είναι...σιγά μην τους ενδιαφέρει η υγεία μας!!! Είμαι καπνίστρια από τα 15 και τώρα είμαι 50! Σέβομαι,εκτιμώ και ζηλεύω αυτούς που δεν καπνίζουν. Τα τελευταία χρονια δεν καπνίζω ποτε σε σπίτια ανθρώπων που δεν καπνίζουν,ούτε και αν ακόμα μου λένε ότι δεν τους ενοχλεί.Εδώ και δυο χρονια ούτε μέσα στο δικό μου σπίτι δεν καπνίζω. Όμως αυτή τους την υποκρισία δεν την αντέχω! Όπως έχουν δικαιώματα όλοι έχω και εγώ που καπνίζω και απαιτώ να με σέβονται...

Βάσσια είπε...

Προσωπικά, είμαι καπνίστρια, αλλά σέβομαι απόλυτα και τους μη καπνίζοντες. Θα ήθελα κι εκείνοι να το έκαναν.

Το καλό είναι ότι τώρα που δεν μας επιτρέπεται καθόλου στο χώρο εργασίας να καπνίζουμε, θα κάνουμε και γυμναστική, μέσα έξω, πάνω κάτω για ένα τσιγαράκι. :-)

Για τα μαγαζιά.. δεν με πολυνοιάζει, καθόμαστε έξω και κάνουμε σύσφιξη σχέσεων.

Καλό μήνα Δημήτρη μου
Φιλιά
:-)

zeidoron dtsoukas είπε...

Αγαπητέ φίλε labarg έχεις δίκιο αλλά κάποια θέματα δεν αντιμετωπίζονται με νόμους αλλά με την παιδεία.
Θα σου θυμίσω πως ο ίδιος νόμος του Αβραμόπουλου δεν ίσχυσε ποτέ,όπως και ο νόμος του Παπαθεμελή παλιότερα να κλείνουν τα νυχτερινά κέντρα στις 2 τη νύχτα!Είναι καθαρά θέμα παιδείας και σεβασμού στα δικαιώματα του μη καπνιστή.Να είσαι καλά,καλώς ήρθες!

zeidoron dtsoukas είπε...

Στο πεζοδρόμιο μπορείς να καπνίσεις αλλά θέλω να σε δω στην ταβέρνα πάνω στο βουνό το χειμώνα που θα χιονίζει που θα καπνίσεις;
Κάτι συνάδελφοι δικοί μου έβγαιναν στο μπαλκόνι του τρίτου ορόφου φάτσα στο βοριά και γινόταν παγάκια!
Καλημέρα Φουρτουνάτα και μιας και ξεκινάει ο μήνας δεν αρχίζεις την αποτοξίνωση από τη νικοτίνη!

zeidoron dtsoukas είπε...

Αγαπητή Ελενα αφού μπορείς και το ελέγχεις σε συγκεκριμένους χώρους πιστεύω πως με λίγη προσπάθεια μπορείς να προσπαθήσεις για κάτι καλύτερο!
Από κει και πέρα σίγουρα είναι "γούστο και καπέλο" του καθενός και κανένας νόμος δεν πρόκειται να του επιβάλει το αν και που θα καπνίσει,μόνο να σέβονται τους μη καπνιστές!

zeidoron dtsoukas είπε...

Βάσσια μου το 'χω ζήσει αυτό με τους συναδέλφους στα μπαλκόνια σαν τσαμπιά όταν η εργοδοσία απαγόρευσε το κάπνισμα.
Οσι για την πολιτεία θα ήθελα ν' ασχοληθεί στα σοβαρά με τη μάστιγα των ναρκωτικών αλλά εκεί βλέπεις κάνουν μώκο,δεν τους παίρνει!
Να είσαι καλά,καλό μήνα επίσης!

Read more: Go to TOP and Bottom