Κυριακή 15 Ιουνίου 2014

Θεσσαλία: «Καταρρέουν» νοσοκομεία!

Σοβαρά προβλήματα λειτουργίας αντιμετωπίζουν δυο καίρια νοσοκομεία της Θεσσαλίας, στην Καρδίτσα και στη Λάρισα, εξαιτίας των τραγικών κενών σε κρίσιμες ειδικότητες αλλά και της υποχρηματοδότησης. 

Ηδη στο θεραπευτήριο της Καρδίτσας έχουν ανασταλεί τα προγραμματισμένα χειρουργεία στις ολικές αρθροπλαστικές της ορθοπεδικής κλινικής, διότι έχει «στεγνώσει» από αναλώσιμα υλικά εξαιτίας του σφιχτού προϋπολογισμού του νοσοκομείου, σύμφωνα με τους εργαζομένους. Την ίδια στιγμή στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Λάρισας οι ειδικευόμενοι γιατροί προχώρησαν σ’ επίσχεση εργασίας και οι ειδικευμένοι ξεκινούν σήμερα επαναλαμβανόμενες απεργιακές κινητοποιήσεις, επισημαίνοντας ότι τους χρωστούν εφημερίες δύο ετών, που αγγίζουν σχεδόν τα 2.000.000 ευρώ.

Η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων Κέντρων Υγείας Νομού Καρδίτσας (ΕΙΝΚΥΝΚ) αναφέρει ότι το Νοσοκομείο Καρδίτσας είναι... υπό κατάρρευση και τις τελευταίες ημέρες εξυπηρετεί μόνο τα επείγοντα περιστατικά στην ορθοπεδική κλινική. Ενδεικτικό των μεγάλων κενών σε βασικές ειδικότητες που παρατηρούνται στο νοσηλευτικό ίδρυμα είναι το γεγονός ότι στο θεραπευτήριο εργάζονται μόνο μία παιδίατρος (ενώ θα έπρεπε να έχει τουλάχιστον τέσσερις), μία γυναικολόγος, μία οφθαλμίατρος και δύο ουρολόγοι, που δηλώνουν πλέον ότι αδυνατούν να βγάλουν το πρόγραμμα του νοσοκομείου που εφημερεύει 365 ημέρες τον χρόνο.

Επιπλέον, η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού λειτουργεί μ’ έναν επικουρικό νεφρολόγο και αποσπασμένους γενικούς γιατρούς, ενώ οι ασθενείς που χρειάζονται νευρολόγο, ψυχίατρο, δερματολόγο και γαστρεντερολόγο έχουν... δύο επιλογές: Ή αναγκάζονται να πληρώνουν από την τσέπη τους ιδιώτη γιατρό των παραπάνω ειδικοτήτων που λείπουν από το δημόσιο νοσοκομείο της πόλης τους (!) ή να πάνε σε γειτονικούς νομούς. Οπως υποστηρίζει η Ενωση Γιατρών, από τους 15 επικουρικούς γιατρούς που χρειάζεται το θεραπευτήριο, καλύφθηκαν μόνο δύο θέσεις, γι’ αυτό και ζητούν ιατρικό προσωπικό.

Οσον αφορά το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας, σύμφωνα με τους εργαζομένους, αντιμετωπίζει προβλήματα εξαιτίας της υποχρηματοδότησης και χρωστάει στους γιατρούς εφημερίες 24 μηνών. Βασική αιτία των απεργιακών κινητοποιήσεων των ειδικευμένων γιατρών είναι η μείωση του προϋπολογισμού κατά 22%, ενώ η προσέλευση των ασθενών αυξήθηκε κατά 40%, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ενωση Γιατρών του νοσοκομείου.


Ρίτα Μελά - Δημοκρατία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom