Δευτέρα 19 Αυγούστου 2013

Πολιτικός πυρετός με τα πρωτοβρόχια

Απολύσεις και πλειστηριασμοί στο κυβερνητικό μενού εν όψει Οκτωβρίου, με τους Σαμαρά - Βενιζέλο μεταξύ μνημονιακής σφύρας και κοινοβουλευτικού άκμονος
σκίτσο του ΚΩΣΤΑ ΚΟΥΦΟΓΙΩΡΓΟΥ k.koufogiorgos@eleftherotypia.net

Της ΒΙΚΥΣ ΣΑΜΑΡΑ
v.samara@eleftherotypia.net

Φθινόπωρο απολύσεων και φόρων έρχεται για τους πολίτες, οι αντοχές των οποίων εξαντλούνται καθημερινά. Και όσο η κοινωνία στενάζει σιωπηλά, στενεύουν και τα πολιτικά περιθώρια για την κυβέρνηση, η οποία έχει μπροστά της ένα ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα γεμάτο πολιτικά και οικονομικά ναρκοπέδια, με ορόσημο την εκταμίευση της επόμενης... υπο-δόσης τον Οκτώβριο.

Μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος αναμένεται να έχουν συνάντηση στο μέγαρο Μαξίμου με αντικείμενο τα δύο, πιο δύσκολα, κοινωνικά μέτωπα: κινητικότητα - διαθεσιμότητα - απολύσεις και άρση αναστολής των πλειστηριασμών για την πρώτη κατοικία.

Πηγές του ΠΑΣΟΚ ανέφεραν ότι από την πλευρά του ο κ. Βενιζέλος θα ζητήσει παράταση της ισχύουσας διάταξης για τους πλειστηριασμούς για ένα χρόνο και θα τονίσει ότι η κινητικότητα πρέπει να προχωρήσει με κλειδί την αξιολόγηση και με αναβαθμισμένο το ρόλο του ΑΣΕΠ.

Από το μέγαρο Μαξίμου πάλι, όσον αφορά τους πλειστηριασμούς, επαναλάμβαναν ότι θα προστατευθούν οι πλέον αδύναμοι και για το δεύτερο θέμα παρέπεμπαν στην τελευταία εγκύκλιο που εξέδωσε το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης την Παρασκευή. Κυβερνητικές πηγές εν τω μεταξύ υπογράμμιζαν σε κάθε ευκαιρία την καλή επικοινωνία Σαμαρά - Βενιζέλου, την αγαστή μεταξύ τους συνεργασία και την ταύτιση απόψεων και προειδοποιούσαν υπουργούς και βουλευτές ότι «πρέπει να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων» για να μη συμβεί κάποιο «ατύχημα».

Εξ οικείων τα βέλη

Αυτό που ενώνει βεβαίως τον πρωθυπουργό και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης είναι ο φόβος κατάρρευσης της δικομματικής. Οχι ότι οι βουλευτές θέλουν εκλογές, αλλά λόγω της ισχνής κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας και μετά την παρ' ολίγον ανταρσία για το πολυνομοσχέδιο τον Ιούλιο, θεωρούν ως δεδομένο ότι η κυβέρνηση πλέον δεν μπορεί να νομοθετεί αγνοώντας τις κοινοβουλευτικές ομάδες και προειδοποιούν ότι οριζόντια μέτρα στο Δημόσιο και άρση της αναστολής των πλειστηριασμών δεν περνούν στη Βουλή.

Η κυβέρνηση έχει συνεπώς να αντιμετωπίσει στα δύο αυτά κύρια μέτωπα όχι μόνο τις αντιδράσεις της κοινωνίας, όταν τον Σεπτέμβριο έρθει το δεύτερο κύμα διαθεσιμότητας, αλλά και τις αντιδράσεις των ίδιων των βουλευτών της. Εχει όμως και δεσμεύσεις απέναντι στην τρόικα, οι οποίες πρέπει να υλοποιηθούν μέσα σε λιγότερο από ενάμιση μήνα.

Τα επόμενα βήματα στον Γολγοθά προς την εκταμίευση της δόσης πρέπει να γίνουν μέσα σε δύο εβδομάδες και αφορούν την κινητικότητα εργαζομένων σε δήμους, ανώτατη εκπαίδευση και υπαλλήλων των υπουργείων. Τις λίστες αυτές πρέπει να έχει ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης στα χέρια του πριν από τον Σεπτέμβριο.

Στην αναμονή

Μέσα Σεπτεμβρίου αναμένεται να έλθουν στην Αθήνα τα τεχνικά κλιμάκια των εκπροσώπων των δανειστών. Οι επικεφαλής της τρόικας θα έλθουν μετά τις γερμανικές εκλογές της 22ας Σεπτεμβρίου. Και εφ' όσον δεν υπάρξουν απρόοπτα, τον Οκτώβριο αναμένεται να εκταμιευθεί η τρίτη δόση της... δόσης, ύψους ενός δισ. ευρώ (500 εκατ. από τον EFSF και άλλα 500 εκατ. από τις επιστροφές κερδών από τις Κεντρικές Τράπεζες). Η κυβέρνηση εν τω μεταξύ πρέπει και να εφαρμόσει στην πράξη όσα ψήφισε τον Ιούλιο και να είναι έτοιμη για τη δεύτερη δόση απολύσεων και διαθεσιμοτήτων του 2013.

Πριν όμως φτάσει εκείνη η δύσκολη ώρα, από τα τέλη Αυγούστου έρχεται η πρώτη «λυπητερή» της Εφορίας, καθώς θα πρέπει να καταβληθεί η πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος, για όσες δηλώσεις εκκαθαρίστηκαν ώς το τέλος Ιουλίου, καθώς και η πρώτη δόση του ΦΑΠ 2012.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom