Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2023

Κωπαΐδα: Τα ποντίκια «θέρισαν» όλα τα σπαρτά


«Βορά» των τρωκτικών έχουν γίνει περισσότερα από 100.000 στρέμματα αγροτικής γης στην περιοχή της Κωπαΐδας, με χιλιάδες στρέμματα μηδικής, σιταριού, αλλά και βρόμης να έχουν καταστραφεί ολοσχερώς.

της Γωγώς Κατσέλη 
Οι παραγωγοί βρίσκονται σε απόγνωση, καθώς θα πρέπει για δεύτερη φορά να σπείρουν τα χωράφια τους, επωμιζόμενοι το δυσβάσταχτο κόστος, ιδιαίτερα σε μία περίοδο που οι τιμές των λιπασμάτων και των φυτοπροστατευτικών έχουν εκτοξευθεί λόγω της ενεργειακής κρίσης.

Οπως αναφέρει στον «Αγροτικό Τύπο» αγρότης από την Αλίαρτο Βοιωτίας, η «επέλαση» των ποντικών οφείλεται στην ανομβρία, η οποία έχει ξεκινήσει από το καλοκαίρι, ωστόσο πλέον έχει λάβει τρομακτικές διαστάσεις με τα χωράφια να είναι γεμάτα τρύπες. «Είχε να βρέξει πάνω από 3 μήνες και τα τρωκτικά αναπαράγονται συνεχώς, χωρίς να υπάρχει τρόπος να τα εξολοθρεύσουμε. Οι ζημιές στις καλλιέργειές μας είναι ανυπολόγιστες», δηλώνει χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με μαρτυρίες, σε ένα τετραγωνικό μέτρο αγροτεμαχίου μπορεί να υπάρχουν ακόμα και πάνω από 100 φωλιές, γεγονός που μεταφράζεται σε εκατομμύρια τρωκτικά. Αρχικά, τα ποντίκια κατέστρεφαν τις καλλιέργειες τριφυλλιού που προορίζεται για ζωοτροφές, ωστόσο πλέον έχουν επεκταθεί και σε άλλες, όπως σιτηρά και κριθάρι.

Στο πλαίσιο αυτό ζητούν την παρέμβαση της Πολιτείας, ώστε να ερευνήσει πώς θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί αυτό το φαινόμενο. «Περισσότερα από 100.000 στρέμματα έχουν πληγεί. Αν δεν γίνει κάτι τώρα, θα καταστραφεί ακόμα και το 70% του κάμπου της Κωπαΐδας».

Οπως λένε οι παραγωγοί, προς το παρόν ελπίζουν να καταγραφούν έντονες βροχοπτώσεις ώστε να πλημμυρίσουν οι στοές που βρίσκονται τα τρωκτικά και να μειωθεί ο πληθυσμός τους. «Το πρόβλημα δεν μπορεί να λυθεί με τις γνωστές παστίλιες που βάζουμε για την εξολόθρευσή τους. Μιλάμε για εκατομμύρια ποντίκια. Πόσες να τοποθετήσουμε σε τόσα στρέμματα γης;», τονίζουν.

 Σε οικονομικό αδιέξοδο οι αγρότες

Την ίδια ώρα, οι καλλιεργητές έχουν περιέλθει σε οικονομικό αδιέξοδο, καθώς καλούνται να σπείρουν εκ νέου τα χωράφια τους, τη στιγμή που το κόστος των εφοδίων τον Νοέμβριο, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ., αυξήθηκε κατά 22,4% σε σχέση με ένα χρόνο πριν. Ειδικά δε τα λιπάσματα έχουν ανατιμηθεί κατά 55,7% από πέρυσι, η ενέργεια και τα λιπαντικά κατά 30%, ενώ οι σπόροι και τα φάρμακα παρουσιάζουν ρυθμό αύξησης της τάξεως του 10%. Η οικονομική επιβάρυνση για τους παραγωγούς είναι ακόμα μεγαλύτερη, καθώς όπως λένε, η μηδική είναι πολυετής καλλιέργεια και υπό κανονικές συνθήκες δεν απαιτείται σπορά κάθε χρόνο.

Επιπλέον, φέτος πολλοί καλλιεργητές «γύρισαν» τις καλλιέργειές τους σε τριφύλλι, καθώς το 2022 οι τιμές που πέτυχαν ήταν πολύ ικανοποιητικές, ξεπερνώντας το 0,30 ευρώ το κιλό, όταν πριν από δύο χρόνια δεν έφτανε ούτε το 0,15 ευρώ.

Πάντως, η καταστροφή των καλλιεργειών δεν αποκλείεται να επηρεάσει ακόμα και τις τιμές των προϊόντων στο ράφι, δεδομένου ότι οι κτηνοτρόφοι θα αναγκαστούν να στραφούν από τη μηδική σε άλλες ζωοτροφές, οι τιμές των οποίων έχουν αυξηθεί σημαντικά τον τελευταίο χρόνο.

 Ερώτηση βουλευτών

Σχετική ερώτηση κατέθεσαν στους αρμόδιους υπουργούς οι βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής Γιώργος Μουλκιώτης και Ανδρέας Πουλάς, σημειώνοντας ότι «η τιμή ειδικά του τριφυλλιού θα κυμανθεί με βεβαιότητα σε πολύ υψηλά επίπεδα, γεγονός που αυξάνει ακόμη περισσότερο τις τιμές των ζωοτροφών και κατά συνέπεια τις τιμές ζωικών, γαλακτοκομικών και τυροκομικών προϊόντων στο ράφι, σε μία περίοδο μάλιστα κατά την οποία δεν υπάρχει άλλο περιθώριο αύξησης της ακρίβειας».

Στο πλαίσιο αυτό, ζητούν απαντήσεις για τον άμεσο και μεσοπρόθεσμο σχεδιασμό για την αντιμετώπιση της έξαρσης του φαινομένου, το ζήτημα καταβολής αποζημιώσεων από εθνικούς ή ευρωπαϊκούς πόρους στους πληγέντες, καθώς και την εξέταση τυχόν περαιτέρω επιπτώσεων στον άνθρωπο από τις ζημιές των ποντικιών στις παραγωγές.

Αλλωστε, η επέλαση των τρωκτικών έχει προκαλέσει ανησυχία για το αν αποτελεί κίνδυνο για τη δημόσια υγεία, καθώς τίθεται το ερώτημα αν τα μικρόβια μπορούν να μεταφερθούν από το χώμα στις ζωοτροφές και από εκεί στα προϊόντα που φτάνουν τελικά στον καταναλωτή. Μάλιστα, η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας βρίσκεται σε επαφή με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης περιμένοντας οδηγίες για την αντιμετώπιση του φαινομένου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom