Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2022

Οι επιταγές του Κοσκωτά, θηλιά για τον Πειραϊκό Σύνδεσμο!


Στη δίνη ενός κυκλώνα που απειλεί την ίδια του την ύπαρξη βρίσκεται το ιστορικότερο ίσως σωματείο της χώρας και σίγουρα το αρχαιότερο της πόλης μας, ο Πειραϊκός Σύνδεσμος, από τον οποίο βγήκαν εξέχουσες προσωπικότητες του χώρου της τέχνης, του αθλητισμού, του πολιτισμού κ.λπ., που έκαναν γνωστό παγκοσμίως το όνομα του Πειραιά και της χώρας μας.

Γράφει ο Νίκος Παρασκευάς
Επίσης, αποφοίτησαν εκατοντάδες μηχανικοί που σταδιοδρόμησαν ως αξιωματικοί στο Εμπορικό Ναυτικό και συνετέλεσαν αποφασιστικά στην οικοδόμηση του επονομαζόμενου ελληνικού θαύματος της Ναυτιλίας.

Το σωματείο αυτό βρίσκεται σήμερα υπό τη… δαμόκλειο σπάθη μιας τεράστιας οφειλής, που πλησιάζει το 1.000.000 ευρώ, τα… ίχνη της οποίας χάνονται στο 1988, όταν υπήρξε μια συναλλαγή με τον τότε πρόεδρο του Ολυμπιακού Γιώργο Κοσκωτά, στο πλαίσιο της αγοράς ενός καλαθοσφαιριστή του από την ερυθρόλευκη ομάδα, που τότε ήταν ερασιτεχνική.

Ο μπασκετικός Ολυμπιακός είχε ζητήσει από τον Πειραϊκό Σύνδεσμο, που διατηρούσε αξιόμαχη ομάδα στο συγκεκριμένο σπορ, τον Σταύρο Ελληνιάδη.

Ο Σύνδεσμος ζήτησε τότε ως αντάλλαγμα 40 εκατ. δραχμές για να παραχωρήσει τον παίκτη.

Ο ερασιτέχνης κατέφυγε στον Κοσκωτά, ο οποίος δέχθηκε να βοηθήσει και έδωσε δύο επιταγές 20 ή 21 εκατ. δραχμές η καθεμία.

Οι επιταγές δόθηκαν ως δωρεά του Κοσκωτά προς το σωματείο για την ευόδωση του έργου του και όχι ως αντάλλαγμα για τη μεταγραφή, αφού είναι μη κερδοσκοπικός οργανισμός.

Μετά την κατάρρευση του Κοσκωτά, άρχισαν οι έλεγχοι και ζητήθηκαν πίσω τα 40 ή 42 εκατ. δραχμές, τα οποία όμως δεν υπήρχαν, γιατί οι διοικήσεις τα είχαν ξοδέψει για την κάλυψη αναγκών ή για άλλους λόγους.

Φυσικά, ο Σύνδεσμος αντέδρασε, προσέφυγε στη Δικαιοσύνη και τη δεκαετία του 1990 κατάφερε και έβγαλε απόφαση υπέρ του.Όμως η Τράπεζα προσέβαλε την απόφαση και το 2010 περίπου κέρδισε την υπόθεση στο εφετείο.

Αφού ο Σύνδεσμος περίμενε να εξαντληθεί το περιθώριο που είχε, έκανε τελικά αναίρεση στον Άρειο Πάγο, την οποία είχε προσδιορίσει για το 2021, μετά τις αναβολές λόγω κορονοϊού, και όταν πήρε δικάσιμο πέτυχε και πήρε νέα αναβολή για τον Φεβρουάριο του 2023.

Το ποσό που χρωστούσε το 1990 ο Σύνδεσμος ήταν 117.000 ευρώ περίπου, με βάση την ισοτιμία που καθιερώθηκε αργότερα σε σχέση με τη δραχμή και με τους τόκους όλων αυτών των χρόνων έχει φθάσει σήμερα γύρω στις 800.000 ευρώ.

Στην περίπτωση βέβαια που χάσει την δίκη, η διοίκηση έχει plan B, αλλά σίγουρα θα χρειαστεί να εκποιήσει κάποιο περιουσιακό στοιχείο.

Πολύτιμη σε όλη αυτή τη διαδικασία ήταν η βοήθεια πολλών επωνύμων Πειραιωτών, οι οποίοι τόσο θεσμικά όσο και ως άτομα συνδράμουν όπου μπορούν, σε ό,τι έχει σχέση με τον Πειραιά.

https://www.paron.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom