Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2022

Η κυβέρνηση ήξερε και κάλυπτε δύο χρόνια τώρα

Η τέως πρόεδρος του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Κεντρικής Μακεδονίας δεν κρύβει τους ισχυρούς δεσμούς της με την οικογένεια Μητσοτάκη. Στις φωτογραφίες, με τον πρωθυπουργό, τη σύζυγό του Μαρέβα και την υφυπουργό κ. Μιχαηλίδου

Κόλαφος η Εθνική Αρχή Διαφάνειας (ΕΑΔ). ● Τρεις μέρες πριν το πόρισμα η κυβέρνηση ανανέωνε τη θητεία του Δ.Σ. και η πρόεδρος ευχαριστούσε τον πρωθυπουργό. ● Προσωπική επιλογή του Μητσοτάκη η κ. Νάκου που προέτασσε πάντα τις προσωπικές σχέσεις της με τον πρωθυπουργό.

του Απόστολου Λυκεσά

Δύο και πλέον χρόνια καθυστέρησε η νέμεσις για το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Κεντρικής Μακεδονίας (ΚΚΠΠΚΜ). Επρεπε, δυστυχώς, να μεσολαβήσουν οι θάνατοι δύο παιδιών, οι απαράδεκτες συνθήκες διαβίωσης των υπολοίπων και οι συνεχείς απηνείς διωγμοί των εργαζομένων και γονέων που διαμαρτυρήθηκαν.

Την Παρασκευή, μετά το πόρισμα της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας (ΕΑΔ) το διοικητικό συμβούλιο του κρατικού ιδρύματος παύτηκε, παρότι τρεις μέρες νωρίτερα (!) η θητεία του είχε ανανεωθεί και η πρόεδρος Βασιλική Νάκου ευχαριστούσε προσωπικά τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη «για την εμπιστοσύνη»

Η κ. Νάκου είναι παλαιό στέλεχος της θεσσαλονικιώτικης Ν.Δ. Πάντα συνδεδεμένη με την οικογένεια Μητσοτάκη, με την Ντόρα παλιότερα. Ηταν υποψήφια βουλευτίνα με τα «γαλάζια» ψηφοδέλτια δύο φορές, αλλά δεν κατάφερε τίποτα.

Ο διορισμός της στο Κέντρο από τον Κυριάκο Μητσοτάκη ήταν ελάχιστη ανταπόδοση των υπηρεσιών στην παράταξη και την οικογένεια. Τη σχέση με την οικογένεια η κ. Νάκου την είχε περί πολλού και αποτελούσε κράχτη τέτοιο που κάθε νεοδημοκράτης βουλευτής του νομού Θεσσαλονίκης που σεβόταν τον εαυτό του έπρεπε να είχε γράψει και μια επίσκεψη στο Κέντρο συνοδεία φωτογραφιών.

Η κ. Νάκου θα επιστρέψει τώρα αναγκαστικά στο πόστο της στον Δήμο Θεσσαλονίκης όπου και εργάζεται. Επί τη ευκαιρία, στον δήμο εκκρεμούσε μια ΕΔΕ από τα χρόνια του Μπουτάρη. Μήπως μπορεί να μας ενημερώσει ο σημερινός δήμαρχος ποιο ήταν το αποτέλεσμα;

Η ΕΑΔ διαπίστωνε μεταξύ άλλων: έλλειψη ανθρώπινων πόρων και απουσία συστηματικής και εξειδικευμένης εκπαίδευσης του προσωπικού, όπως και επαγγελματική εξουθένωση, διπλοβάρδιες με συνεχόμενη εργασία 16 ωρών για το επικουρικό νοσηλευτικό προσωπικό/φροντίδας, υποκατάσταση του προσωπικού φροντίδας από περιστασιακά απασχολούμενους.

Οσο για την ιατρική φροντίδα, αυτή παρεχόταν με συμβάσεις παροχής υπηρεσιών ορισμένου χρόνου, ενώ δύο ιδιώτες γιατροί αμείφθηκαν καθ’ υπέρβαση του καθορισθέντος ποσού.

Ηταν συνεχείς οι καταγγελίες για τα γενόμενα στην προνοιακή δομή - τόσες που η κυβέρνηση και το υπουργείο Εργασίας δεν μπορούν να λένε ότι έπεσαν από τα σύννεφα. 

Μόνο στην «Εφ.Συν.» (27.9.2020, 30.3.2021, 23.11.2020) οι αποκαλύψεις και καταγραφές ήταν συνεχείς για απευθείας αναθέσεις εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ σε ημετέρους με πρόσχημα την πανδημία, κατατμήσεις έργων και υπερβάσεις των προϋπολογισμών.

Οι καταγγελίες είχαν φτάσει στην Εισαγγελία Θεσσαλονίκης αλλά και στην Εισαγγελία Διαφθοράς Αθηνών και κατέληξαν στην αποκάλυψη τον Νοέμβριο του 2021 για τον θάνατο 25χρονου.

Ο νεαρός υπέστη ξυλοδαρμό από υπάλληλο-φροντιστή, μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο στη Θεσσαλονίκη, όπου και τελικά κατέληξε. Οι υπεύθυνοι της δομής ισχυρίστηκαν ψευδώς ότι ο 25χρονος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο έπειτα από καβγά με άλλον τρόφιμο, ενώ ο υπάλληλος παραπέμφθηκε εκπρόθεσμα στο Πειθαρχικό Συμβούλιο.

Το περιστατικό δεν είχε αναφερθεί καν στο κλιμάκιο ελέγχου, που επισκέφθηκε έπειτα από πέντε μέρες τη δομή. Το αποτέλεσμα της εισαγγελικής έρευνας παραμένει άγνωστο, όπως άγνωστη είναι η κατάληξη όλων των καταγγελιών στην Εισαγγελία Διαφθοράς ή στις εισαγγελικές αρχές Θεσσαλονίκης. 

Το κλιμάκιο της ΕΑΔ που διενήργησε έλεγχο για την περίοδο Ιανουάριος 2022-Νοέμβριος 2022 εντόπισε ακόμη πως τον Δεκέμβριο του 2021 ένας τρόφιμος νοσηλεύτηκε σε ΜΕΘ χτυπημένος σε σύγκρουση με άλλο τρόφιμο και πέθανε δύο μέρες μετά την επιστροφή του στο ίδρυμα.

Οι γονείς των παιδιών της δομής είχαν καταγγείλει περιστατικά κακοποίησης των παιδιών τους στην Εισαγγελία Ανηλίκων στις 20 Μαΐου 2022 κι ακόμη την έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού, υποτυπώδη φύλαξη (παιδί που διέμενε στη δομή στο Πανόραμα βρέθηκε σε άθλια κατάσταση στην… Καλαμαριά), ελλιπή φροντίδα, αύξηση ατυχημάτων και κίνδυνο για τις ζωές των παιδιών.

Ποια ήταν η απάντηση; Καμία, όπως λέει στην «Εφ.Συν.» η πρόεδρος του Σωματείου Γονέων και Κηδεμόνων της δομής. «Η μόνη ενέργεια που υπήρξε από πλευράς διοίκησης ήταν πειθαρχική δίωξη κατά του γενικού γραμματέα του συλλόγου μας Χρήστου Πασαλίδη, που είναι και εργαζόμενος στο παράρτημα, γιατί υπέγραψε τα σχετικά έγγραφα της καταγγελίας προς την εισαγγελέα Ανηλίκων», μας λέει η Ολυμπία Κορδά. «Εμείς, που καταγγέλλαμε όλα αυτά που αποκαλύπτονται τώρα, ήμασταν διαρκώς κατηγορούμενοι».

«Υπήρξαμε το καλύτερο ίδρυμα, πρότυπο, και σήμερα είμαστε το χειρότερο», μας λέει ο κ. Πασαλίδης. «Τα είπαμε και τα ξαναείπαμε στο υπουργείο. Δεν μας πίστευαν. Τώρα όμως σκιάχτηκαν. Πήγαμε και στην Εισαγγελία Ανηλίκων, στείλαμε παντού χαρτιά. Στο συμβούλιο του ιδρύματος μας έβριζαν, δεν εξέταζαν αυτά που λέγαμε, δεν ήθελαν καν να ακούσουν. Υστερα από 35 χρόνια στο ίδρυμα ποτέ δεν έχω αντιμετωπίσει κάτι τέτοιο».

Για εγκληματικές ευθύνες του κράτους και του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, που είναι αποκλειστικά υπεύθυνο για την εποπτεία και τον έλεγχο των δημόσιων δομών κοινωνικής πρόνοιας, κάνει λόγο η Θεανώ Φωτίου.

Η αναπληρώτρια τομεάρχης Κοινωνικής Αλληλεγγύης του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. τονίζει ότι δεν είναι μόνο η ανανέωση της θητείας του Δ.Σ. τρεις μέρες πριν από τη δημοσιοποίηση του πορίσματος, αλλά και ότι η κ. Νάκου «από την αρχή της θητείας της δεν παρέλειπε να προβάλλει ότι αποτελεί προσωπική επιλογή του πρωθυπουργού και ως εκ τούτου έχαιρε μεγάλης προστασίας της υφυπουργού κ. Μιχαηλίδου».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom