Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2022

Ο Δήμος Ι.Π. Μεσολογγίου τιμά τον Στρατηγό Δημήτριο Π. Θεοδωράκη το Σαββατοκύριακο 26-27 Νοεμβρίου


Ο Δήμος της Ιεράς Πόλεως του Μεσολογγίου διοργανώνει Εκδηλώσεις το Σάββατο 26 και την Κυριακή 27 Νοεμβρίου για να τιμήσει τον Στρατηγό Δημήτριο Π. Θεοδωράκη, τον Απελευθερωτή και Φρούραρχο της Κορυτσάς.

Το Σάββατο θα πραγματοποιηθεί παρουσίαση του βιβλίου «Ο Στρατηγός Δημήτριος Π. Θεοδωράκης, Απελευθερωτής και Φρούραρχος της Κορυτσάς (22-11-1940)» του Κωνσταντίνου Π. Θεοδωράκη, εκπροσώπου των απογόνων του Στρατηγού Δημητρίου Θεοδωράκη.

Την Κυριακή θα ψαλεί επιμνημόσυνη δέηση και θα γίνει κατάθεση στεφάνων στην πλατεία του Στρατηγού Δημητρίου Π. Θεοδωράκη στον συνοικισμό Καλλονή.

Η πρόσκληση του Δήμου Μεσολογγίου

Ποιος ήταν ο Στρατηγός Δημήτριος Θεοδωράης, ο Απελευθερωτής και Φρούραρχος της Κορυτσάς (22-11-1940)

Γεννήθηκε το 1889 στην Άμπλιανη Ευρυτανίας. Παραχείμαζε με την οικογένειά του στο Μετόχι (Χίλια Σπίτια) Μεσολογγίου. Στα μαθητικά του χρόνια φοίτησε στο Σχολαρχείο και στο Γυμνάσιο Μεσολογγίου.

Κατετάγη ως εθελοντής στον Ελληνικό Στρατό την 01/10/1910 και έλαβε μέρος στους Βαλκανικούς Πολέμους (1912-1913) και στον Ελληνοβουλγαρικό Πόλεμο 1913. Διακρίθηκε για τον ηρωισμό και την μαχητικότητά του.

Στις 27/12/1914 προήχθη σε Ανθυπολοχαγό. Έλαβε μέρος στο Μακεδονικό Μέτωπο κατά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο 1917-1918. Συμμετείχε ως Λοχαγός στη Μικρασιατική Εκστρατεία (1920-1922) και έφθασε νικηφόρα μέχρι τις εκβολές του Σαγγάριου ποταμού Νικαίας. Μετά τη συνθηκολόγηση έμεινε αιχμάλωτος επί 9 μήνες στη Μικρά Ασία και επέστρεψε στην πατρίδα στις 21/05/1923. Προήχθη σε Ταγματάρχη στις 18/09/1925 και υπηρέτησε ως Διοικητής σε Μονάδες της Μακεδονίας και του Βορείου Αιγαίου.

Στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο έλαβε μέρος ως Έφεδρος Υποδιοικητής του 53ου Συντάγματος Πεζικού της ΙΧ Μεραρχίας του Γ’ Σώματος Στρατού, στα Ελληνοαλβανικά σύνορα της περιοχής της Καστοριάς. Στις 22 Νοεμβρίου 1940, παραβιάζοντας τις διαταγές του Αρχηγού Πεζικού για αμυντική οργάνωση επί του όρους Μοράβα, ανέλαβε επιθετική πρωτοβουλία, ηγήθηκε αποσπάσματος καταδιώξεως εναντίον των υποχωρούντων Ιταλών και κατέλαβε την Κορυτσά.

Ανακήρυξε την πόλη ελεύθερη και διορίστηκε Φρούραρχος αυτής. Η επιτυχία αυτή συγκλόνισε την ελληνική και διεθνή κοινή γνώμη και επηρέασε σημαντικά τις εξελίξεις του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Απεστρατεύθη στις 15/08/1945 και του απενεμήθη ο βαθμός του Υποστρατήγου. Διετέλεσε Διευθυντής και Υποδιευθυντής της Στρατιωτικής Λέσχης Αξιωματικών Φρουράς Αθηνών (1945-1949). Το 1950 επέστρεψε στην γενέτειρά του, την Άμπλιανη Ευρυτανίας και ανέλαβε πρωτοβουλίες για την αναδιοργάνωση του χωριού διατελώντας Πρόεδρος της Κοινότητας (1959-1963), καθώς και εκπρόσωπος της Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων του Νομού Ευρυτανίας.

Απεβίωσε στις 13/08/1988 και ο Δήμος Αθηναίων παραχώρησε «τιμής ένεκεν» τον τάφο του στο Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών.

Ο Δήμος Ι. Π. Μεσολογγίου έδωσε το όνομά του σε μεγάλη πλατεία της πόλης, όπου τοποθετήθηκε μεγαλοπρεπές μνημείο με τη μαρμάρινη προτομή του ήρωα, με την ευγενική χορηγία της «ΑΙΓΕΑΣ ΑΜΚΕ».

Η Προκήρυξη που τοιχοκολλήθηκε στην πόλη της Κορυτσάς αμέσως μετά την απελευθέρωση.

ΥΜΝΟΣ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ 
Όσο ζεί ο κόσμος όλος,  
όσο ζεί η γή, θα ζεί,  
το όνομά σου, ώ Ελλάς μου,  
και η δόξα σου μαζί! 

Στρατηγός  
Δημήτριος Π. Θεοδωράκης 

ΥΜΝΟΣ ΣΤΟΝ ΣΤΡΑΤΗΓΟ 
Απ` του Ολύμπου τις πλαγιές ως τη Μικρά Ασία 
έδειξες τόλμη περισσή, θάρρος και καρτερία! 
Η Άμπλιανη σου χάλκεψε της λευτεριάς τα τόξα, 
το Μεσολόγγι στην καρδιά, σ` οδήγησε στη δόξα. 
Το καύχημα στην Κορυτσά στη μνήμη σου αστέρι 
κι η Ιστορία του ‘Εθνους μας ευγνωμονεί και χαίρει. 
Κι εσύ θα λάμπεις μαχητής σ’ αιώνια πορεία, 
για Λευτεριά ή Θάνατο, Πατρίδα και Θρησκεία. 

Κωνσταντίνος Π. Θεοδωράκης 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom