Και τι δεν είπε και τι δεν έκανε ο Μητσοτάκης στο Λονδίνο. – Ζήτησε δύο πλήρεις θητείες για να συνεχίσει το «έργο» του. – Συναντήθηκε με τον Κάρολο (πάλι) ζητιανεύοντας κάποια καλή «βασιλική» κουβέντα αλλά έλαβε μόνο κάτι χαμογελαστές φωτογραφίες. – Απέκλεισε το ενδεχόμενο να προχωρήσει η κυβέρνηση σε έκτακτη φορολόγηση των τραπεζών. Στο τρίτο θα σταθούμε, παρουσιάζοντας παράλληλα, και την έκρηξη κερδών των τραπεζών, την ώρα που στην Ελλάδα της «προοδευτικής τροχιάς» του Μητσοτάκη 1 στους 2 μειώνει τις αγορές του σε βασικά είδη. Ο Μητσοτάκης καθησύχασε «επενδυτές» και τράπεζες από το βήμα του Ελληνικού Επενδυτικού Συνεδρίου που οργάνωσαν το Χρηματιστήριο Αθηνών και η Morgan Stanley. Για να καταλάβουμε λίγο πώς παίζεται το «άριστο» παραμύθι, το ζήτημα προέκυψε – υποτίθεται – στη σύσκεψη που είχαν την προηγούμενη εβδομάδα στο υπουργείο Οικονομικών ο υπουργός Χρήστος Σταϊκούρας με τους διευθύνοντες συμβούλους των ελληνικών τραπεζών. Μετά, ήρθε ο αρχι-«άριστος» από το Λονδίνο και απέκλεισε το ενδεχόμενο. Και τώρα ήρθε η ώρα να «αποκαλύψουμε» ότι ο Μητσοτάκης είναι το «χρυσό καλάθι» των τραπεζών (καμία σχέση με το επικοινωνιακό «καλάθι του νοικοκυριού» του υπουργού Αναπτύξεως). Καμία έκτακτη φορολόγηση, λοιπόν, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, διότι μάλλον εκτιμά ότι οι τράπεζες …κακοπερνάνε. Για να δούμε, όμως, τι λένε οι αριθμοί. Τα στοιχεία από το ρεπορτάζ του capital.gr (της Βάσως Αγγελέτου ) με τον χαρακτηριστικό τίτλο «Γεμίζουν τα ταμεία των τραπεζών με έσοδα από τόκους και προμήθειες» Oι ελληνικές τράπεζες «συσσωρεύουν πρωτοφανή κέρδη» «στα ταμεία τους έπειτα από τρία κερδοφόρα τρίμηνα το 2022», περιγράφεται στο ρεπορτάζ. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία εννιαμήνου που ανακοίνωσαν τα «ιδρύματα»: – Η Εθνική Τράπεζα κατέγραψε οργανικά κέρδη 464 εκατ. ευρώ, ενισχυμένα κατά 41%, με τη διοίκηση να κάνει λόγο για “ισχυρά οικονομικά αποτελέσματα πέραν των προσδοκιών της αγοράς”. – Η Eurobank είδε τα βασικά λειτουργικά της κέρδη να εκτοξεύονται κατά 66%, στα 592 εκατ. ευρώ. – Η Alpha Bank κατέγραψε αύξηση 8% του βασικού εσόδου από τραπεζικές εργασίες, στα 432 εκατ. ευρώ. – Η Τράπεζα Πειραιώς άγγιξε τα 400 εκατ. ευρώ σε βασικά οργανικά έσοδα, ενισχυμένα κατά 15,3% σε ετήσια βάση (9Μ 2021 – 9Μ 2022). Παραθέτουμε τον (αποκαλυπτικό) πίνακα του ρεπορτάζ, με αναλυτικότερα στοιχεία:
Όπως φαίνεται αναλυτικά στον πίνακα, σημειώνεται στο ρεπορτάζ, «τα αποτελέσματα τρίτου τριμήνου βάζουν σταθερά τις τράπεζες σε τροχιά ισχυρής κερδοφορίας με όχημα τα έσοδα από τόκους (ΝΙΙ), από προμήθειες (NFI) και από τις αποδόσεις των επενδυτικών χαρτοφυλακίων (ομόλογα, γραμμάτια, συναλλαγματικά έσοδα κ.ά.) Τα ποσοστά ανόδου του NII στα τέσσερα συστημικά ιδρύματα κυμαίνεται από 5,6% σε 13% σε τριμηνιαίο επίπεδο (qoq), με τα έσοδα από προμήθειες και χρεώσεις να κρατούν τα σκήπτρα της ανόδου, αφού κατά βάση κυμαίνονται 20%-22%. Σημαντική και η συμβολή των αποδόσεων του επενδυτικού χαρτοφυλακίου (έως 34%)». Τα αλματώδη κέρδη παρουσιάζει και η Τράπεζα της Ελλάδος στην Έκθεση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που δημοσιεύτηκε τις προηγούμενες ημέρες. Όπως αναφέρεται, το πρώτο εξάμηνο του έτους οι ελληνικοί τραπεζικοί όμιλοι κατέγραψαν κέρδη μετά από φόρους και διακοπτόμενες δραστηριότητες ύψους 2,3 δισ. ευρώ, έναντι ζημιών 4 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2021. Αναλυτικότερα, το α’ εξάμηνο του 2022 τα λειτουργικά έσοδα των ελληνικών τραπεζών αυξήθηκαν κατά 18,7% σε σχέση με το α’ εξάμηνο του 2021. Επιπλέον, το διάστημα Ιούλιος-Σεπτέμβριος 2022 το Euribor ενισχύθηκε κατά 1,25 ποσοστιαίες μονάδες, οδηγώντας σε κέρδη-ρεκόρ που αναμένεται να συνεχιστούν τουλάχιστον έως τα τέλη του έτους, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των τραπεζών. Επίσης, σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, εντυπωσιακή είναι η αύξηση των ταμειακών ροών που προέρχονται από τις προμήθειες και τις χρεώσεις που επιβάλλουν οι τράπεζες σε μια σειρά από εργασίες, όπως οι εκταμιεύσεις δανείων, οι συναλλαγές πληρωμών και μεταφορών κεφαλαίων (τραπεζικά εμβάσματα, κ.λπ.), οι πιστωτικές κάρτες, η έκδοση εγγυητικών επιστολών, η επενδυτική τραπεζική κ.ά. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας για το α’ εξάμηνο, τα έσοδα από προμήθειες εκτοξεύτηκαν συνολικά στον κλάδο στα 841 εκατ. ευρώ, ενισχυμένες κατά 20,5%. Την αύξηση στα έσοδα από προμήθειες έχει βοηθήσει η λεγόμενη ενίσχυση της πιστωτικής επέκτασης το προηγούμενο εννεάμηνο. Η Alpha Bank κατέγραψε καθαρή πιστωτική επέκταση 2,2 δισ. ευρώ (500 εκατ. το Q3), η Eurobank είχε οργανική αύξηση των δανείων κατά 9,5 δισ. ευρώ (1,1 δισ. ευρώ το Q3), η Τράπεζα Πειραιώς κατά 2,3 δισ. ευρώ και η Εθνική Τράπεζα κατέγραψε επέκταση των εξυπηρετούμενων δανείων κατά 1,3 δισ. ευρώ τους πρώτους εννέα μήνες του έτους. Χαρακτηριστικό είναι το πώς μοιράζεται η “πίτα” των εσόδων από προμήθειες. Τα στοιχεία εννεαμήνου της ΕΤΕ για την Ελλάδα δείχνουν ενδεικτικά ότι μεγαλύτερη είναι η συνεισφορά των προμηθειών από υπηρεσίες λιανικής με 135 εκατ. (+30%) σε σύνολο 246 εκατ., οι προμήθειες από την εταιρική τραπεζική ανήλθαν σε 96 εκατ. (+23%) και ακολουθούν οι χρεώσεις από μη τραπεζικές εργασίες με 25 εκατ. ευρώ (+-2%).
Συμπερασματικά, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, εάν αναλυθεί περαιτέρω η αύξηση των επιμέρους εργασιών στα έσοδα από προμήθειες στη λιανική τραπεζική της ΕΤΕ, τα υψηλότερα έσοδα προέρχονται από τις κάρτες (49 εκατ.), ακολουθούν οι πληρωμές (34 εκατ.), τα επενδυτικά προϊόντα (20 εκατ.), οι εκταμιεύσεις (18 εκατ.) και, τέλος, οι καταθέσεις (15 εκατ.).
https://www.imerodromos.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου