Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2022

Ασφαλιστικό νομοσχέδιο: Προεκλογικό «ψάρεμα» συνταξιούχων με 250 ευρώ δόλωμα

Τι προβλέπουν οι διατάξεις του ν/σ που η κυβέρνηση «πλασάρει» ως απόδειξη κοινωνικής ευαισθησίας

Αυτή την εβδομάδα αναμένεται να ολοκληρωθεί στην Βουλή η επεξεργασία του νέου ασφαλιστικού νομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας, το οποίο ο Κωστής Χατζηδάκης «πλασάρει» ως δείγμα της κοινωνικής ευαισθησίας της κυβέρνησης.

ΑΠΟ ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΛΙΒΙΤΣΑΝΟΣ 
Παρόλα αυτά η πραγματικότητα των διατάξεων του προτεινόμενου νόμου είναι πως πρόκειται για κάποια ανεπαρκή έκτακτα μέτρα, με στόχο να «διασκεδάσουν τις εντυπώσεις» από την ακραία πίεση που νιώθουν άνεργοι και συνταξιούχοι από το παρατεταμένο κύμα ακρίβειας.

Είναι σαφές από τις διατάξεις ότι πρόκειται για ένα νομοθέτημα με σαφή προεκλογική χροιά. Άλλωστε από την πλευρά του υπουργείου Εργασίας αυτό που κυρίως προπαγανδίζεται είναι το «κοινωνικό μέρισμα» των 250 ευρώ που θα δοθεί στις 20 Δεκεμβρίου, ενόψει Χριστουγέννων, σε έναν συγκεκριμένο αριθμό συνταξιούχων και ανέργων.

Επίσης κάποιες διαγραφές ή ρυθμίσεις ασφαλιστικών οφειλών που παρουσιάζονται ως συμβολή στην αντιμετώπιση των προβλημάτων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Αυτά σε μία περίοδο που η ακρίβεια έχει «χτυπήσει ταβάνι» με ότι αυτό σημαίνει για τις συντάξεις και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις βρίσκονται στον 3ο χρόνο κρίσης, ενώ έχει προηγηθεί η μνημονιακή περίοδος.

Με βάση τα στοιχεία που κατατέθηκαν στην Βουλή κατά την επεξεργασία του νομοθετήματος στην Επιτροπή Κοινωνικών υποθέσεων έγινε σαφές το εξής: Το νομοσχέδιο της κυβέρνησης εξαιρεί ένα μεγάλο αριθμό συνταξιούχων από οποιαδήποτε ενίσχυση, ενώ οι διατάξεις περί ασφαλιστικών οφειλών αφορούν μόνον έναν μικρό μέρος των μικρομεσαίων.

Αρχικά να επισημανθεί ότι το (πενιχρό σε σχέση με τις ανάγκες) έκτακτο επίδομα των 250 ευρώ, αφορά μόνον τους συνταξιούχους που οι αποδοχές τους (από όλα τα ταμεία) δεν ξεπερνούν τα 800, ενώ συναρτάται και από το οικογενειακό τους εισόδημα.

Επίσης η κυβέρνηση με έναν συνδυασμό διατάξεων από προηγούμενα νομοσχέδια έχει «φροντίσει» ώστε η παροχή του συγκεκριμένου επιδόματος, εφόσον χορηγείται, να οδηγεί σε «κόψιμο» κάποιου άλλου. 

Για παράδειγμα έρχεται σε αντίθεση με το επίδομα γονέα ανάπηρου παιδιού, όπως και άλλα παρεμφερή. Αυτό τεκμηριώνεται και από τον συνολικό προϋπολογισμό επιδομάτων πρόνοιας στον οποίο ο προϋπολογισμός του 2022 καταγράφει μειωμένη εκτέλεση από τα αρχικά προβλεπόμενα κατά περίπου 480 εκατομμύρια.

Ειδικά για τους ανέργους, η κοροϊδία του εν λόγω επιδόματος είναι σαφής. Αφορά μόλις το 1/5 των ανέργων. Πιο συγκεκριμένα περίπου 100.000 ανέργους που τελούν υπό καθεστώς τακτικής επιδότησης, ενώ οι μακροχρόνια άνεργοι που είναι εγγεγραμμένοι στις λίστες του ΟΑΕΔ (ακόμη και μετά την εφαρμογή των διατάξεων του τελευταίου νομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας που μετονόμασε τον οργανισμό) ξεπερνούν τις 500.000. Πρόκειται για ανθρώπους που είναι άνεργοι περισσότερο από 24 μήνες.

Ανάλογη εικόνα προκύπτει και για τις παραγραφές οφειλών σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που προκύπτουν από τα στοιχεία του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) οι παραγραφές που θα γίνουν θα είναι περίπου 250 εκατομμύρια ευρώ (μια και η διάταξη αφορά μόνο τις βεβαιωμένες οφειλές για τις οποίες έχει ειδοποιηθεί ο οφειλέτης) από ένα σύνολο χρεών της τάξης των 43,5 δις. Αυτά ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία του ΚΕΑΟ μόνον στο τελευταίο τρίμηνο οι οφειλές αυξήθηκαν κατά 2,2 δις.

Επίσης οι διατάξεις αφορούν τις οφειλές της τελευταίας 10ετίας σε μία περίοδο που το σύνολο των οφειλών πρίν το 2012 είναι περίπου 32 δισεκατομμύρια. Από αυτά 22 δις αφορούν το ΙΚΑ (πριν δημιουργηθεί ο ΕΦΚΑ) ενώ καταγράφεται και έναν κονδύλιο της τάξης των 7,3 δις που αντιστοιχούν σε χρήματα που δεν καταβλήθηκαν στα ταμεία παρότι παρακρατήθηκαν από τους εργαζόμενους. Επίσης περίπου 1.000.000 ευρώ χρωστούν 2.313 επιχειρήσεις.

Επιπλέον, στο νομοσχέδιο προβλέπονται και σειρά αρνητικές διατάξεις για τους εργαζόμενους στον δημόσιο τομέα. Η πρώτη αφορά την αύξηση ηλικίας 7 ετών για συγκεκριμένες κατηγορίες υπαλλήλων, που εκτιμάται ότι αφορά 50.000 περιπτώσεις. Μια νομοθετική κίνηση που προφανώς ανοίγει τον δρόμο για περεταίρω αυξήσεις ηλικιακών ορίων.

Επίσης ένα ολόκληρο κεφάλαιο του νόμου αφορά την οικειοποίηση από την κεντρική διοίκηση της ακίνητης περιουσίας του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων. Θυμίζουμε ότι πρόκειται για αποκλειστικά ανταποδοτικό ταμείο του δημοσίου στον οποίο δεν συμμετέχει με κονδύλια το κράτος αφού το σύνολό τους προέρχονται από τις εισφορές των ασφαλισμένων. Η περιουσία του ταμείου αφορά 10 κτίρια υπό καθεστώς εκμίσθωσης που στην πλειοψηφία τους βρίσκονται στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας.

Αξίζει να θυμίσουμε ότι ένα από αυτά τα κτίρια στο παρελθόν χαρίστηκε στην Αμερικανική Πρεσβεία προκειμένου οι κτιριακές εγκαταστάσεις της να επεκταθούν. Αυτά ενώ σύμφωνα με τις πλέον ευνοϊκές εκτιμήσεις πλέον οι ασφαλισμένοι του δημοσίου θέλουν περίπου 15 έτη προκειμένου να καλύψουν οι επικουρικές συντάξεις του λαμβάνουν από το ταμείο τις εισφορές που έχουν καταβάλλει. Δηλαδή ο χρόνος αυτός έχει διπλασιαστεί την τελευταία 10ετία.

Άλλωστε κατά την διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, ο υφυπουργός Εργασίας Πάνος Τσακλόγλου (γνωστός για το τεχνοκρατικό του ύφος) παρουσίασε την πραγματική στόχευση του νομοθετήματος. Όπως ανέφερε «το νομοσχέδιο που συζητάμε σήμερα αποτελεί ουσιαστική συνέχεια του μεταρρυθμιστικού μας έργου ως προς τον εξορθολογισμό του ασφαλιστικού συστήματος». 

Συμπλήρωσε πάντως πως «παρέχουμε και φέτος τα Χριστούγεννα έκτακτη οικονομική ενίσχυση 250 ευρώ στους συνταξιούχους, με την περίμετρο των δικαιούχων να είναι σημαντικά αυξημένη σε σχέση με τις προηγούμενες φορές.

Την ενίσχυση θα λάβουν όσοι συνταξιούχοι έχουν ατομικό εισόδημα έως 9.600 ευρώ – παλαιότερα, το όριο ήταν 7.200, πέρυσι – έχουν οικογενειακό εισόδημα έως 16.500 ευρώ αντί των 14.400 και αντικειμενική αξία ακινήτων έως 300.000 αντί 200.000, που υπήρχε πέρυσι. 

Ενίσχυση ύψους 250 ευρώ θα λάβουν και οι δικαιούχοι αναπηρικού επιδόματος, καθώς και οι ανασφάλιστοι υπερήλικες, ενώ οι δικαιούχοι ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος θα λάβουν διπλό επίδομα και οι δικαιούχοι επιδόματος παιδιού, μιάμιση επιπλέον δόση».

https://www.imerodromos.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom