Ποινή κάθειρξης 18 ετών με ανασταλτικό ως προς την έφεση αποτέλεσμα υπό περιοριστικούς όρους, επέβαλε το Τριμελές Εφετείο Δωδεκανήσου επί κακουργημάτων σε πρώην διευθυντή του υποκαταστήματος της Τράπεζας Πειραιώς στη Ρόδο που πρωταγωνίστησε σε υπόθεση παρατραπεζικής δραστηριότητας στο νησί. Κρίθηκε ένοχος για 5 κακουργήματα, ενώ το ύψος της ζημίας που προκάλεσε υπερβαίνει τα 1,8 εκατ. ευρώ. Ο κατηγορούμενος κρίθηκε ειδικότερα ομοφώνως ένοχος για τα αδικήματα:
– Της πλαστογραφίας με την ειδικότερη μορφή της κατάρτισης, κατ’ εξακολούθηση με συνολική ζημία και αντίστοιχη ωφέλεια άνω των 120.000 ευρώ.
– Της πλαστογραφίας με την ειδικότερη μορφή της νόθευσης κατ’ εξακολούθηση με συνολική ζημία και αντίστοιχη ωφέλεια άνω των 120.000 ευρώ.
– Της απάτης κατ’ εξακολούθηση με περιουσιακή ζημία και αντίστοιχο περιουσιακό όφελος άνω των 120.00 ευρώ.
– Της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα κατ’ εξακολούθηση, κατ’ επάγγελμα τελεσθείσα.
– Της απάτης με υπολογιστή κατ’ εξακολούθηση, εκ της οποίας η ζημία που προέκυψε και το αντίστοιχο περιουσιακό όφελος, υπερβαίνουν το ποσό των 120.000 ευρώ.
Δεν του αναγνωρίστηκαν ελαφρυντικά ενώ τονίστηκε ότι είναι η πρώτη φορά που το δικαστήριο δεν μπορεί να βρει στήριγμα για να αναγνωρίσει ελαφρυντικά.
Η έφεση του κατηγορούμενου έχει αναστέλλουσα δύναμη με τον περιοριστικό όρο της εμφάνισης του δύο φορές κάθε μήνα στο αστυνομικό τμήμα του τόπου κατοικίας του και της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα.
Το ύψος της ζημίας που προκάλεσε ο κατηγορούμενος στο διάστημα από 2 Φεβρουαρίου 2012 έως και 19 Ιουνίου 2015 φέρεται να ανέρχεται στο ποσό των 1.804.392,44 ευρώ!
Όπως απεκάλυψε η «δημοκρατική», ο αριθμός των υποθέσεων που απασχόλησαν την Εισαγγελία είναι 14 και ενώπιον του δικαστηρίου κατέθεσαν από προχθές 19 μάρτυρες ενώ θύματα του που αποζημιώθηκαν από την τράπεζα δεν εμφανίστηκαν στην δίκη.
Φέρεται να προκύπτει ότι υπεξαίρεσε χρήματα πελατών με τρεις τρόπους:
– Έπειθε πελάτες της τράπεζας, που του είχαν απόλυτη εμπιστοσύνη, να ανανεώνουν τις προθεσμιακές τους καταθέσεις στην τράπεζα, προσφέροντάς τους επιτόκια πέραν εκείνων που προέβλεπαν τα επενδυτικά της προγράμματα, τους εφοδίαζε με πλαστούς τίτλους προθεσμιακών καταθέσεων και πλαστά βιβλιάρια καταθέσεων, συνδεδεμένα με αυτούς και κάλυπτε τις υπεξαιρέσεις στους λογαριασμούς τους, με αναλήψεις και μεταφορές χρημάτων σε άλλους λογαριασμούς.
– Έπειθε άλλους, κυρίως άτομα, με τα οποία είχε αναπτύξει σχέσεις σε αθλητικό σύλλογο, στον οποίο είχε διατελέσει πρόεδρος, να του εμπιστευθούν τις καταθέσεις τους για να τις επενδύσει σε ομόλογα δήθεν του εξωτερικού με εξωπραγματικές αποδόσεις.
Η δραστηριότητά του αυτή, σύμφωνα με τις καταγγελίες, έγινε έξω από την τράπεζα, παρότι συναντήσεις εγίνοντο και στο γραφείο του.
Φέρεται να ιδιοποιείτο τα χρήματα, που του εμπιστεύοντο και προς εξασφάλισή τους να τους χορηγούσε μεταχρονολογημένες επιταγές, 6μηνης διάρκειας, λογαριασμού του σε άλλη τράπεζα στις οποίες ενσωμάτωνε τον τόκο.
Οι επιταγές αυτές, σε τρεις περιπτώσεις, που έχουν γίνει γνωστές, ήταν ακάλυπτες.
Ο ίδιος δε, δικαιολόγησε το γεγονός, πριν αποκαλύψει το σκάνδαλο η «δημοκρατική» και ξετυλιχθεί το κουβάρι των καταγγελιών, σε σοβαρή ασθένεια από την οποίαν δήθεν έπασχε.
- Η τρίτη μεθόδευση, που φέρεται να μετήλθε, σύμφωνα πάντα με τις καταγγελίες, προέκυψε από την καταγγελία ξενοδόχου.
Όταν ξεκίνησαν οι ρευστοποιήσεις καταθέσεων υπό τον φόβο κατάρρευσης του τραπεζικού συστήματος, περί τα τέλη του Ιουνίου, φέρεται να έπεισε τον ξενοδόχο, που επέμεινε στο «σπάσιμο» προθεσμιακής του κατάθεσης σε ευρώ, να επενδύσει τα χρήματά του σε επενδυτικό πρόγραμμα, με μεγάλες αποδόσεις στο εξωτερικό.
Συγκλονιστικό στην υπόθεση είναι και το γεγονός ότι ο κατηγορούμενος ήταν κύριος μάρτυρας κατηγορίας σε τραπεζικό σκάνδαλο, που εκτυλίχτηκε στο κεντρικό υποκατάστημα της Λαϊκής Τράπεζας στη Ρόδο και είχε συγκλονίσει το νησί.
Η απογύμνωση ουσιαστικά του υποκαταστήματος της Λαϊκής Τράπεζας στη Ρόδο από τα δύο κορυφαία τότε στελέχη του, που ενεπλάκησαν στο σκάνδαλο, βοήθησε τα μέγιστα στην ανέλιξη του τραπεζικού διευθυντή, ο οποίος συνέδραμε στην «κάθαρση» τότε για να κάνει τα ίδια και… χειρότερα αργότερα!
Σημειώνεται μάλιστα ότι ενώ κατέθετε σε μια από τις δίκες για το σκάνδαλο στην Λαϊκή Τράπεζα «είχε βάλει ήδη το χέρι βαθιά μέσα στο βάζο με το μέλι»!!
Απολογούμενος υποστήριξε ότι όταν τοποθετήθηκε διευθυντής , υπήρχε μεγάλη πίεση να αποδείξει την αξία του, αλλά και την απαίτηση της Διεύθυνσης της Τραπέζης να κρατήσει όλους του πελάτες της αλλά και να τους αυξήσει.
Υπήρχε, όπως ισχυρίστηκε, μεγάλος ανταγωνισμός επιτοκίων και προσφορών από τις τράπεζες με αποτέλεσμα να μην είναι εύκολο το έργο του.
Τον «έπιασε», όπως είπε «επαγγελματική διαστροφή» και ήθελε να κρατήσει όλους τους πελάτες και να προσελκύσει άλλους υποσχόμενος σε πελάτες επιτόκια που ήταν κατά πολύ ανώτερα της αγοράς.
Υποστήριξε εκφράζοντας την λύπη του για τα θύματα ότι ο ίδιος δεν «έφαγε» τα χρήματα που αφαίρεσε από λογαριασμούς και επενδύσεις πελατών, αλλά τα διέθεσε σε «φακελάκια» σε πελάτες ως πανωτόκια για να μπορέσει να τους κρατήσει στο κατάστημα και να εξασφαλίσει την διατήρηση της διευθυντικής του θέσης και την επαγγελματική του ανέλιξη!!!
Το ποσό που χρησιμοποίησε για τις σπουδές των παιδιών του και για την οικογένειά του ανέρχεται περίπου σε 270.000 ευρώ, όπως υποστήριξε, προσθέτοντας ότι δεν χρησιμοποίησε χρήματα για την εξόφληση του στεγαστικού του δανείου, ούτε καν την εξόφληση των καρτών του.
Η Εισαγγελέας της έδρας τον χαρακτήρισε στην αγόρευση της άπληστο και μάλιστα για τους ισχυρισμούς του τόνισε ότι πρόκειται για «προφάσεις εν αμαρτίαις».
Ως συνήγορος υπεράσπισής του παρέστη ο δικηγόρος κ. Ακης Δημητριάδης και ως συνήγοροι υποστήριξης της κατηγορίας οι κ.κ. Χαρά Παπαδοπούλου και Γιάννης Καρατζαφέρης για την τράπεζα Πειραιώς και κ.κ. Μιχάλης Καντιδενός και Ελ. Κορδέλλα για θύματα.
https://www.dimokratiki.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου