Τρίτη 18 Μαΐου 2021

Σε έξαρση η εγκληματικότητα - Στο τραπέζι η αυστηροποίηση των ποινών για ειδεχθή εγκλήματα (βίντεο)


Τα απανωτά περιστατικά εγκληματικότητας που απασχόλησαν την επικαιρότητα το τελευταίο διάστημα ανοίγουν τη συζήτηση για αυστηροποίηση των ποινών. Ο δικηγόρος Μιχάλης Δημητρακόπουλος, η δημοσιογράφος Άννα Κανδύλη και ο Γ.Γ. Αστυνομικών Υπαλλήλων Δ. Αττικής Σπήλιος Κρικέτος μιλούν στην «Κοινωνία Ώρα MEGA».

«Αν ένας άνθρωπος είναι με διαρρηκτικά εργαλεία έξω από ένα σπίτι ή ακόμα και στον κήπο ενός σπιτιού έρχεται ο Άρειος Πάγος και λέει ότι εδώ δεν υπάρχει ούτε αρχή εκτελέσως της κλοπής, είναι προπαρασκευαστικές πράξεις της κλοπής. Γι αυτό δεν υπάρχουν συλλήψεις. 

Αν περάσουν μέσα τότε έχουμε απόπειρα κλοπής και συλλαμβάνονται γιατί το αδίκημα αυτό είναι αυτόφωρο. Οι κλοπές κάτω από 120.000 ευρώ ήταν πλημμελήματα με τον παλιό ποινικό κώδικα.», ανέφερε ο κ. Δημητρακόπουλος.

Ερωτηθείς για την ληστρική επίθεση στα Γλυκά Νερά, ο γνωστός δικηγόρος ανέφερε πως αν δεν υπήρχε η δολοφονία της νεαρής κοπέλας και οι δράστες αφαιρούσαν τα χρήματα και τα κοσμήματα «διέπρατταν κακούργημα γιατί η αστοχία του παλιού ποινικού κώδικα, διορθώθηκε από τον κ. Τσιάρα κι έτσι από τον Νοέμβριο του 2019 είναι κακουργήματα όταν δύο άνθρωποι μπαίνουν και κλέβουν. 

Από την στιγμή που χρησιμοποιήθηκε και βία τότε προβλέπεται 15 χρόνια κάθειρξη. Εφόσον αφαιρέθηκε μια ζωή με σοκαριστικό τρόπο τότε αυτοί οι άνθρωποι θα τους επιβληθεί δις ισόβια κάθειρξη».

«Όταν κάποιος καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη κάθεται στη φυλακή 16 χρόνια. Αυτό είναι ένα θέμα, άνοιξε στον δημόσιο διάλογο και πρέπει να τοποθετηθούν όλοι για το αν θα πρέπει στην ισόβια κάθειρξη ιδιαίτερα στα στυγερά εγκλήματα να αυξηθεί ο χρόνος φυλάκισης.», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Άννας Κανδύλη η επιτροπή που παρακολουθεί τον Ποινικό Κώδικα «θα προτείνει να αυξηθούν τα 16 χρόνια, να πάνε στα 18. Δεν πέρασε η εισήγηση για τα 20 χρόνια. 

Όπως και να αυξηθεί και το 2/5 πραγματικής ποινής, να φτάσουν τα 4/5. Σε όσους έχουν επιβληθεί ισόβια υπήρχε πρόβλεψη, μπορούσαν να βγουν με βραχιολάκι για έκτισει κατ’ οίκον η σύσταση είναι να μην υπάρχει αυτό το ευεργέτημα σε συγκεκριμένα εγκλήματα».

«Το πρόβλημά μας για την υφ’ όρον απόλυση είναι να γίνεται με τι κριτήρια βγαίνει κάποιος από τη φυλακή. Έχει σωφρονιστεί; Δεν γίνεται ουσιαστικός έλεγχος. Στη φυλακή μπαίνει για σωφρονισμό. Αυξάνοντας τις ποινές γεμίζουν οι φυλακές και πάλι θα υποχρεωθούν να κάνουν έναν ανάλογο νόμο Παρασκευόπουλου»,πρόσθεσε.

Από πλευρά τους ο κ. Κρικέτος τόνισε: «είμαστε σε φαύλο κύκλο, συνελλήφθη κάποιος που έκανε 120 φορές κλοπές, τον είχαμε πιάσει και ήταν μετά ελεύθερος. Βγαίνουν κάποιοι με άδεια, πέντε μέρες κάνουν αδίκημα και επιστρέφουν. Όταν λέμε ισόβια είναι όσο είναι ο βίος. Βρίσκουμε τους ίδιους κακοποιούς συνέχεια μπροστά μας. Πόσες φορές πρέπει να πιάσω έναν κακοποιό; Μια εγκληματική ενέργεια στιγματίζει μια οικογένεια για όλη της τη ζωή. Εμείς συζητάμε στα πόσα χρόνια θα βγουν».

«Πόσες χιλιάδες αλλοδαποί κινούνται στο κέντρο της Αθήνας; Αυτοί οι άνθρωποι αν δεν έχουν να φάνε, θα κλέψουν. Κι αυτοί οι άνθρωποι έχουν συμβολή στην εγκληματικότητα. Όταν σκοτώθηκε ένα παιδί στο Μενίδι από αδέσπιτη σφαίρα, η πολιτεία έλεγε ότι θα έπαιρνε μέτρα, αλλά δεν έγινε τίποτα. Και οι πολίτες λένε που είναι η αστυνομία»., πρόσθεσε υπογραμμίζοντας ότι «ένα ποσοστό ρέπει προς την εγκληματικότητα αφού αποφυλακιστεί. Μέσα από τις φυλακές γίνεται καθοδήγηση εκγληματικών πράξεων».

«Όσο αφορά την ανθρωποκτονίας από πρόθεση, το σοβαρότερο ποινικό αδίκημα, εκεί η προβλεπόμενη ποινή όπως ισχύει σε όλο τον πλανήτη να είναι η ισόβια κάθειρξη και μόνο το δικαστήριο να μπορεί να δώσει ελαφρυντικά.», ανέφερε ο κ. Δημητρακόπουλος, προσθέτοντας ότι: «Αν καταργηθεί η υφ΄όρον απόλυση θα καούν όλες οι φυλακές γιατί μέσα στις φυλακές είναι άνθρωποι που ελπίζουν ότι θα βγουν. Θα πρέπει ο θεσμός της υφ’ όρον απόλυσης να επανεξεταστεί. Να δέχεται εισηγήσεις από την κοινωνική λειτουργό, από ψυχιάτρους. Θα πρέπει να μπουν προϋποθέσεις.»

https://www.megatv.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom