Σάββατο 15 Μαΐου 2021

Ανοιχτά τα καταστήματα την Κυριακή - Απεργία από τους εργαζόμενους


Έντονες αντιδράσεις, προκάλεσε η απόφαση της κυβέρνησης να δώσει τη δυνατότητα στα καταστήματα να ανοίξουν «κατ’ εξαίρεση» την Κυριακή, αύριο 16 και στις 23 Μαΐου.

Όπως προβλέπει το ΦΕΚ, με τα νέα μέτρα τα οποία ισχύουν μετά την άρση του lockdown, από τις 14 έως και τη Δευτέρα 24 Μαΐου και ώρα 6:00, τα μαγαζιά μπορούν να είναι ανοιχτά τις Κυριακές, 16 και 23 Μαΐου 2021, κατ’ εξαίρεση κάθε άλλης διάταξης, με τους εργαζόμενους σε μεγάλες αλυσίδες να έχουν ήδη ενημερωθεί πως θα δουλέψουν αυτή την Κυριακή.

Μάλιστα εμπορικά κέντρα έχουν ανακοινώσει ήδη ότι θα λειτουργούν αυτή την Κυριακή από τις 11 το πρωί έως τις 8 το βράδυ.

Σημειώνεται ότι, εξακολουθούν να ισχύουν κανόνες και περιορισμοί λόγω της πανδημίας, ενώ κάθε αλυσίδα ανακοινώνει το ωράριο λειτουργίας και εάν έχει επιλέξει να ανοίξει.

Ειδικότερα, επιτρέπεται η λειτουργία των καταστημάτων, συμπεριλαμβανομένων των mall και των εκπτωτικών χωριών με την αναλογία:

  • ένα άτομο ανά 25 τ.μ. για επιχειρήσεις έως 500 τ.μ 
  • ένα άτομο για κάθε επιπλέον 50τ.μ για επιχειρήσεις άνω των 501 τ.μ.

Σύμφωνα με την ΚΥΑ, επιτρέπεται τις καθημερινές να γίνει χρήση προαιρετικά διευρυμένου ωραρίου λειτουργίας από τις 07:00 έως τις 21:00.

Απεργία για την Κυριακάτικη αργία

Οι εργαζόμενοι αντιδρούν καθώς τονίζουν ότι ουσιαστικά δρομολογείται η κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας. Ήδη, απεργία στο χώρο του εμπορίου προκηρύξε το Εργατικό Κέντρο Αθήνας και το Εργατικό Κέντρο Πειραιά για αύριο Κυριακή 16 Μαΐου ανταποκρινόμενο στο σχετικό κάλεσμα της Ομοσπονδίας των ιδιωτικών υπαλλήλων.

Στην ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο Αθήνας αναφέρει:

«Η Κυβέρνηση και οι εργοδότες προσπαθούν να κρατηθούν αλλά η χαρά δεν τους αφήνει. Πριν καν ακόμη ψηφιστεί το εργασιακό νομοσχέδιο που ανοίγει όλες τις Κυριακές σε πολλούς νέους κλάδους, τρέχει να ανοίξει και αυτή την Κυριακή το Εμπόριο.

Μια ακόμη Κυριακή που δεν είναι στις νομοθετημένες, ο Υπουργός την δίνει δώρο στους εργοδότες. Έχουν φτιαχτεί πλάνα εργασίας σε μεγάλα πολυκαταστήματα, εδώ και μέρες, και τώρα έρχεται και η τυπική υπογραφή του Υπουργού».

«Δεν θα περάσει η κατάργηση της Κυριακής αργίας», τονίζει και το ΠΑΜΕ, καλώντας σε μαζική συμμετοχή στην απεργία.

https://www.tanea.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom