Δευτέρα 17 Μαΐου 2021

Αρχίζει την Παρασκευή 28 Μαΐου το 39o Διεθνές Φεστιβάλ Καρδίτσας

ΜΕ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΗΜΗ ΜΙΚΤΗ ΧΟΡΩΔΙΑ ΤΟΥ «ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ» ΒΕΛΙΓΡΑΔΙΟΥ

Αρχίζει την Παρασκευή 28 Μαΐου 2021 στις 8.00 το βράδυ στο ιστορικό Φανάρι του Νομού Καρδίτσας, το 39o Διεθνές Φεστιβάλ Καρδίτσας, ο μεγαλύτερος και ιστορικότερος χορωδιακός θεσμός της Ελλάδος ο οποίος παραμένει και ένας απ’ τους μεγαλύτερους και εγκυρότερους παγκοσμίως.

Για 39 χρόνια το Διεθνές Χορωδιακό Φεστιβάλ Καρδίτσας παραμένει μια σταθερά για τον κόσμο της χορωδιακής μουσικής στην Ελλάδα και Διεθνώς. 

Το συγκεκριμένο Χορωδιακό Φεστιβάλ, στο οποίο έχουν λάβει μέρος κορυφαίες χορωδίες από κάθε γωνιά της γης, διακεκριμένες ορχήστρες και σπουδαίοι σολίστ, οργανώνεται από το 1983 στην Καρδίτσα και αποτελεί κορυφαίο καλλιτεχνικό γεγονός, ενώ υλοποιείται υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Μαέστρου και Καθηγητή Νίκου Ευθυμιάδη.

Ο κορυφαίος φεστιβαλικός θεσμός του Νομού, κατάφερε να κρατήσει ζωντανή την ΠΟΙΟΤΙΚΗ, ΤΗΝ ΚΛΑΣΣΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ και το ΧΟΡΩΔΙΑΚΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ στο Νομό Καρδίτσας. Ένας θεσμός καταξιωμένος με διεθνές κύρος και μεγάλη απήχηση στους μουσικούς κύκλους της Ελλάδας και του Εξωτερικού, θεσμός -πρότυπο επαρχιακού Φεστιβάλ.

Στην πολύχρονη διαδρομή του δημιουργήθηκαν υποδομές για συνεργασίες με πολιτιστικούς φορείς και Πανεπιστήμια της Ελλάδας και του Εξωτερικού. Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, αφού επετράπησαν οι συναυλίες από 28 Μαΐου θα πραγματοποιηθούν τροποποιημένες οι εκδηλώσεις και συναυλίες του 39ου Διεθνούς Φεστιβάλ Καρδίτσας.

Οι φίλοι της μουσικής θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν αξιόλογα μουσικά σύνολα, που θα ερμηνεύσουν έργα διαφόρων εποχών, ύφους και ήθους με συνοδεία οργάνων και μη.

Το Διεθνές Χορωδιακό Φεστιβάλ Καρδίτσας έχοντας ως στόχο την αποκέντρωση των εκδηλώσεων του και την επαφή ευρύτερων λαϊκών στρωμάτων με την ποιοτική μουσική, το χορωδιακό τραγούδι, την έντεχνη, την σύγχρονη, την κλασσική, υλοποιεί εκδηλώσεις σε διάφορα μέρη του Νομού αρχίζοντας την Παρασκευή 28 Μαΐου στο ιστορικό Φανάρι, με την τεράστια Βυζαντινή παράδοση.

Ένα πλούσιο πρόγραμμα συναυλιών με διακεκριμένα χορωδιακά σύνολα, a capella ή με οργανική συνοδεία, με Έλληνες και ξένους σολίστ αλλά και μουσικά Σύνολα επιφυλάσσει το 39ο Διεθνές Χορωδιακό Φεστιβάλ Καρδίτσας στους φίλους του στην Καρδίτσα, στο Μουζάκι, στο Φανάρι, στη Λίμνη Πλαστήρα από 28 Μαΐου έως 20 Ιουνίου 2021.

Έτσι, μπροστά σε κοινό και με παρουσιαστή τον κορυφαίο Αλέξη Κωστάλα θα εμφανιστεί η καταπληκτική Μικτή Χορωδία του Αγίου Γεωργίου από το Βελιγράδι (Σερβία), υπό τη διεύθυνση της διακεκριμένης Μαέστρου Emilija Milin, ερμηνεύοντας ένα πρόγραμμα παραδοσιακής σέρβικης, εκκλησιαστικής αλλά και κλασικής μουσικής.

Κάθε χρονιά στην προ COVID εποχή, η συμμετοχή στο Διεθνές Φεστιβάλ Καρδίτσας από πλευράς σολίστ υπερέβαινε τους τριάντα (30) συμμετέχοντες σολίστ από το εξωτερικό (Ιταλία, Σερβία, Η.Π.Α., Βουλγαρία, Ν. Κορέα, Ρωσία κ.τ.λ.) και την Ελλάδα, ενώ οι συμμετέχοντες μουσικοί-χορωδοί υπερέβαιναν κατ’ έτος τους εφτά χιλιάδες μουσικούς – χορωδούς – εκτελεστές (7000).

Σημαντικές προσωπικότητες συμμετέχουν ως μέλη της Διεθνούς Καλλιτεχνικής Επιτροπής, όπως η κοσμήτορας της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου του Νις, διακεκριμένη μαέστρος Susana Kostic ο διακεκριμένος συνθέτης Γιώργος Κουρουπός, τ. καλλιτεχνικός διευθυντής της Ορχήστρας των Χρωμάτων και τ. Πρόεδρος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, o διάσημος Ιταλός Μαέστρος και καθηγητής διεύθυνσης Leonardo Quadrini, ο συνθέτης και Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών, καθηγητής Ιωσήφ Παπαδάτος ο συνθέτης Δημήτρης Μηνακάκης, ο συνθέτης Γιάννης Δροσίτης, η καθηγήτρια της Μουσικής Ακαδημίας των Τιράνων Silvia Skenderi, ο συνθέτης Χρήστος Αναστασίου, ο συνθέτης Ιωσήφ Βαλετ, η καθηγήτρια Ιvana Mirovic και άλλοι.

Το 39ο Διεθνές Χορωδιακό Φεστιβάλ Καρδίτσας είναι αφιερωμένο στους κορυφαίους συνθέτες JOSQUIN DESPREZ (1440–1521) για τα 500 χρόνια από το θάνατό του, MICHAEL PRAETORIUS (1571–1621) και JAN P. SWEELINCK (1562–1621) για τα 400 χρόνια από το θάνατό τους και CAMILLE SAINT-SAËNS (1835–1921) για τα 100 χρόνια από το θάνατό του.

Το Φεστιβάλ παρουσιάζει ο κορυφαίος Αλέξης Κωστάλας, μια από τις σημαντικότερες πνευματικές προσωπικότητες της χώρας.

Για την επιτυχία της όλης εκδήλωσης συμβάλλουν η Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων, η Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας (Περιφέρεια Θεσσαλίας) ο Δήμος Καρδίτσας, ο Δήμος Μουζακίου, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Χορωδιών και Διευθυντών Χορωδιών, και υλοποιείται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Η εναρκτήρια συναυλία της Παρασκευής 28 Μαΐου 2021 στο ιστορικό Φανάρι θα αρχίσει στις 8:30 το βράδυ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom