Τρίτη 12 Ιανουαρίου 2021

Αγρια κόντρα Γκιουλέκα - Δαβάκη στην Επιτροπή για τα Rafale


Σφοδρή σύγκρουση μεταξύ των «γαλάζιων» βουλευτών Αθανάσιου Δαβάκη και Κωνσταντίνου Γκιουλέκα έλαβε χώρα στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, με αφορμή την κατεπείγουσα διαδικασία που ακολουθεί η κυβέρνηση για τις συμβάσεις προμήθειας των Rafale.

Η σύγκρουση ξεκίνησε όταν ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξοπλιστικών Προγραμμάτων, Αθ. Δαβάκης, ενημερώθηκε ότι δεν θα υπάρξει νέα συνεδρίαση της Επιτροπής Εξοπλιστικών Προγραμμάτων για την προμήθεια των γαλλικών μαχητικών, μετά από επιθυμία του υπουργού Εθνικής Άμυνας.

Ο Αθ. Δαβάκης χαρακτήρισε απαράδεκτη και πρωτοφανή την διαδικασία. Επισήμανε ότι τα τεχνικά ζητήματα των σχετικών συμβάσεων δεν έχουν καλυφθεί, εκθέτοντας τον υπουργό Εθνικής Άμυνας που ισχυρίστηκε το αντίθετο.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων, Κ. Γκιουλέκας, αντέδρασε έντονα, ακολούθησε φορτισμένος διάλογος και τελικά έκλεισε το μικρόφωνο του Αθ. Δαβάκη και διέκοψε την διαδικασία. Μετά από παρέμβαση του προέδρου της Βουλής, αποφασίστηκε να διεξαχθεί αύριο, Τετάρτη, η συνεδρίαση της Επιτροπής, όχι στη Βουλή αλλά στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Αναλυτικά ο έντονος διάλογος Δαβάκη - Γκιουλέκα:

Δαβάκης: Συζητείται ένα κρίσιμο οπλικό σύστημα, το οποίο ως πρόεδρος της Επιτροπής λέω ότι δεν αναλύθηκε όπως έπρεπε στην Επιτροπή. Και ερχόμαστε σήμερα στην άλλη Επιτροπή να το φέρουμε με τη διαδικασία του απορρήτου. Πρέπει να συγκληθεί αύριο η Επιτροπή Εξοπλιστικών, να συζητηθούν τα απόρρητα και να προχωρήσουμε. Δεν μπορεί να υπάρχει αυτή η διαδικασία να μπαίνει η μια επιτροπή στα χωράφια της άλλης. Δεν καλύφθηκαν τα τεχνικά ζητήματα του όπλου και πρέπει να συζητηθούν. Δεν είναι δυνατόν να ρωτάει ο κάθε συνάδελφος. Τι είναι αυτά τα πράγματα;

Γκιουλέκας: Αυτή τη διαδικασία εισηγήθηκε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας.

Δαβάκης: Δηλαδή, η Επιτροπή Εξοπλιστικών και Άμυνας θα ενημερωθεί μερικώς και εμμέσως και αν ενημερωθεί... Εγώ, θα έρθω αύριο μέσα για να ενημερωθώ.

Γκιουλέκας: Τους περιορισμούς της πανδημίας τους ορίζουν οι γιατροί. Τι να κάνουμε τώρα;

Δαβάκης: Μα μου είπατε ότι τους όρισε ο υπουργός. Να συγκληθεί ενδιαμέσως η Επιτροπή για να ειπωθούν τα απόρρητα. Είναι κοινοβουλευτικά ανάρμοστο αυτό και δεν έχει ξανασυμβεί.

Γκιουλέκας: Σας παρακαλώ πολύ σας εξήγησα. Τοποθετήθηκε ο υπουργός και οι εισηγητές και έχουμε προχωρήσει. Ξέρω ότι είναι άσχημο να γίνεται

Δαβάκης: Αντιλαμβάνεστε τι μου λέτε; Από πότε…

Γκιουλέκας εκτός εαυτού: Επιτρέψτε μου σας παρακαλώ πολύ. Τι θα πει αν αντιλαμβάνομαι τι λέω; Η Κ.Ο. όρισε συναδέλφους. Αν θέλετε διαμαρτυρηθείτε στην Κ.Ο., όχι στην Επιτροπή. Δεν επέλεξα εγώ. Δεν είναι δυνατόν αυτό. Θα διακόψουμε.

https://tvxs.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom