Τρίτη 5 Ιανουαρίου 2021

Νέο σκληρό lockdown στην Αγγλία μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου


Η Αγγλία θα εισέλθει στο πιο σκληρό lockdown από τον Μάρτιο για τουλάχιστον έξι εβδομάδες, ανακοίνωσε απόψε ο Μπόρις Τζόνσον σε τηλεοπτικό του μήνυμα. Στο διάστημα αυτό τα σχολεία θα είναι κλειστά και οι πολίτες θα μπορούν να μετακινούνται μόνο για συγκεκριμένους λόγους.

Πρόκειται για το τρίτο εθνικό lockdown, που καλεί τους πολίτες στην Αγγλία να μείνουν στο σπίτι τους έως τις 15 Φεβρουαρίου. Οι επόμενες εβδομάδες «θα είναι οι πιο δύσκολες», προειδοποίησε ο Τζόνσον. «Αλλά πιστεύω πραγματικά ότι μπαίνουμε στην τελευταία φάση του αγώνα, επειδή με κάθε εμβολιασμό αυξάνουμε τις πιθανότητες υπέρ του βρετανικού λαού», πρόσθεσε. 

Οι βουλευτές αναμένεται να ψηφίσουν τα σκληρά νέα μέτρα που θα τεθούν σε ισχύ την Τετάρτη, αν και οι επιχειρήσεις θα πρέπει να κλείσουν από το βράδυ της Δευτέρας.

Η χώρα κατέγραψε σήμερα νέο αρνητικό ρεκόρ με 58.784 κρούσματα, ενώ για έβδομη συνεχόμενη ημέρα τα κρούσματα υπερβαίνουν τις 50.000. «Πονοκέφαλος» η νέα μετάλλαξη που εντοπίστηκε αρχικά στη Βρετανία αλλά πια έχει ανιχνευτεί σε πολλές χώρες, αλλά και η μεγάλη πίεση που δέχονται τα νοσοκομεία.

Τα μέτρα

Όλοι οι μαθητές θα στραφούν σε εξ αποστάσεως εκπαίδευση μέχρι τον Φεβρουάριο και τα καταστήματα που δεν πωλούν είδη πρώτης ανάγκης θα κλείσουν, ανέφερε ο Βρετανός πρωθυπουργός.

Σε όλη τη χώρα, οι άνθρωποι θα μπορούν πια να μετακινούνται μόνο για λόγους εργασίας και μόνο εάν είναι αδύνατο να εργαστούν από το σπίτι, καθώς και για βασικά τρόφιμα και φάρμακα. 

Η άσκηση με ένα άλλο άτομο από διαφορετικό νοικοκυριό επιτρέπεται, αλλά η σύσταση είναι μόνο μία έξοδος την ημέρα για σωματική άσκηση.

Τα εστιατόρια μπορούν να συνεχίσουν τις παραδόσεις φαγητού κατ' οίκον, αλλά το αλκοόλ σε πακέτο θα απαγορευτεί. 

Οι υπαίθριοι αθλητικοί χώροι - όπως γήπεδα γκολφ, γήπεδα τένις και γυμναστήρια - πρέπει να κλείσουν

Τα ερασιτεχνικά ομαδικά αθλήματα δεν επιτρέπονται, αλλά μπορεί να συνεχιστεί η Premier League.

«Επιτάχυνση εμβολιασμών»

Ο Βρετανός πρωθυπουργός επανέλαβε τη συμβουλή των υγειονομικών του Ηνωμένου Βασιλείου ότι το επίπεδο συναγερμού για τον Covid πρέπει να μετακινηθεί στο επίπεδο 5 - «που σημαίνει ότι εάν δεν αναληφθεί δράση, η ικανότητα του NHS μπορεί να υπερφορτωθεί εντός 21 ημερών».

Πρόσθεσε όμως ότι υπάρχει «μια τεράστια διαφορά» σε σύγκριση με την τελευταία φορά, λέγοντας ότι το Ηνωμένο Βασίλειο «ξεκινά το μεγαλύτερο πρόγραμμα εμβολιασμού στην ιστορία του» και ότι μέχρι στιγμής «έχει εμβολιάσει περισσότερους ανθρώπους από ό, τι στην υπόλοιπη Ευρώπη».

Ο Τζόνσον είπε ακόμα ότι «ο ρυθμός εμβολιασμού επιταχύνεται» χάρη στην άφιξη του εμβολίου της Οξφόρδης και της AstraZeneca, το οποίο άρχισε να χορηγείται σήμερα στους Βρετανούς.

Ανησυχία για τη μετάλλαξη

Στην αρχή του τηλεοπτικού του διαγγέλματος ο Τζόνσον έκανε αναφορά στο μεταλλαγμένο στέλεχος του Sars-Cov2, λέγοντας ότι είναι «τόσο απογοητευτικό όσο και ανησυχητικό» να βλέπουμε την ταχύτητα με την οποία εξαπλώνεται.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι είναι μεταξύ 50% και 70% πιο μεταδοτικό, έτσι οι άνθρωποι είναι πολύ πιο πιθανό να κολλήσουν τον ιό και να τον μεταδώσουν, πρόσθεσε.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι τα νοσοκομεία δέχονται τώρα μεγαλύτερη πίεση απ' ό,τι μέχρι τώρα από το ξέσπασμα της πανδημίας.

Λαμβάνοντας υπόψη τα ανησυχητικά στοιχεία, είχε γίνει «ξεκάθαρο ότι πρέπει να κάνουμε περισσότερα» για να θέσουμε τη νέα ταχέως διαδεδομένη μετάλλαξη του κορονϊού «υπό έλεγχο» και να βοηθήσουμε τη διαδικασία του εμβολιασμού στο Ηνωμένο Βασίλειο, είπε ακόμα.

Ειδικά για τα σχολεία τόνισε ότι «το πρόβλημα δεν είναι ότι τα σχολεία δεν είναι ασφαλή για τα παιδιά», προσθέτοντας ότι τα παιδιά εξακολουθούν να είναι πολύ απίθανο να επηρεαστούν σοβαρά ακόμη και από τη νέα μετάλλαξη του Covid.

Ωστόσο, σημείωσε ότι τα σχολεία μπορεί να λειτουργούν ως «εστίες μετάδοσης», προκαλώντας την εξάπλωση του ιού μεταξύ των νοικοκυριών.

https://www.efsyn.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom