Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2021

ΔΩΡΕΑΝ νέο ηλεκτρονικό βιβλίο του Γιώργου και της Νατάσας Πιπεροπούλου


Το ηλεκτρονικής μορφής βιβλίο, το οποίο «κατεβαίνει» ΔΩΡΕΑΝ από το διαδίκτυο, θα φανεί χρήσιμο σε άτομα και οικογένειες καθώς εξαιτίας των ψυχοκοινωνικών επιβαρύνσεων των lockdown και περιορισμό κοινωνικών επαφών αντιμετωπίζουν προβλήματα με αυξανόμενη κατανάλωση αλκοολούχων ποτών, καπνίσματος χρήση ναρκωτικών και διεγερτικών ουσιών και εμπλοκή σε τυχερά παιχνίδια σε διαδικτυακό επίπεδο.

 ******************************************** 

     Με τίτλο «Addictions – An Eternal Human Condition», σε ελεύθερη μετάφραση στα ελληνικά: «Εθισμοί - Μια αιώνια ανθρώπινη κατάσταση», ο Άγγλο – Γερμανό - Δανέζικος Εκδοτικός Οίκος Bookboon.com έθεσε πρόσφατα σε παγκόσμια κυκλοφορία στην Αγγλική γλώσσα το ηλεκτρονικό βιβλίο που συνέγραψαν ο Καθηγητής Γιώργος Πιπερόπουλος και η κόρη του Δόκτωρ Αναστασία-Νατάσσα Πιπεροπούλου το οποίο «κατεβαίνει» ΔΩΡΕΑΝ από το διαδίκτυο.

     Tο συγκεκριμένο βιβλίο του Καθηγητή Γιώργου Πιπερόπουλου και της Dr Νατάσας Πιπεροπούλου (πατέρα και κόρης) αποτελεί μια εντυπωσιακά καινοτόμο σύγχρονη παρουσίαση των κυριότερων εθισμών και εξαρτήσεων που αφορούν τόσο σε ουσίες όσο και σε συμπεριφορές.

     Στην Πρώτη ενότητα του βιβλίου εξετάζονται σε βάθος τα ιστορικά δεδομένα και η ιστορική εξέλιξη διαταραχών που σχετίζονται με υπερβολική χρήση αλκοόλ (και τη συναφή κατάσταση του αλκοολισμού). 

     Στην Δεύτερη ενότητα οι συγγραφείς δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στις σύγχρονες μορφές εξαρτήσεων που δεν αφορούν  στον εθισμό σε ουσίες αλλά συνιστούν ‘συμπεριφορές εθισμού και εξάρτησης’ όπως είναι ο τζόγος και τα ‘τυχερά παιχνίδια’ και η παθολογική ενασχόληση με το διαδίκτυο, τα παιχνίδια κοινωνικής δικτύωσης και τις σύγχρονες μορφές παθολογικής ενασχόλησης με διαδικτυακές αγοραπωλησίες μετοχών και ομολόγων.

     Στην Τρίτη ενότητα παρουσιάζονται οι φυσικές ναρκωτικές, διεγερτικές και παραισθησιογόνες ουσίες όπως η κάνναβη, η κοκαΐνη, το όπιο και συνθετικά οπιούχα παράγωγα του όπως η μορφίνη και η ηρωίνη. Παρουσιάζεται επίσης το LSD και ουσίες κατάχρησης λιγότερο γνωστές στο ευρύ κοινό. Οι συγγραφείς παρουσιάζουν τις ουσίες δίνοντας ιστορικά δεδομένα και πολλές ενδιαφέρουσες πτυχές των εργαστηριακών δοκιμών ανάπτυξης νέων προϊόντων από κλασικές ουσίες. Γίνεται παρουσίαση θεραπευτικών προγραμμάτων σε ιστορική ανασκόπηση και με σύγχρονα δεδομένα.

     Στην Τέταρτη και τελευταία ενότητα το βιβλίο ολοκληρώνεται με επίκαιρη παρουσίαση των προβλημάτων που συνδέονται με τον καπνό και το κάπνισμα τσιγάρων και πούρων και των σύγχρονων ηλεκτρονικών συσκευών ‘καπνίσματος’ (e-vaping). Οι συγγραφείς δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στο γεγονός ότι διεθνώς 8,2 εκατομμύρια συνάνθρωποί μας πεθαίνουν ετησίως ως «ενεργοί» και «παθητικοί» καπνιστές.

     Στο ηλεκτρονικής μορφής βιβλίο τους, ο Γιώργος Πιπερόπουλος και η Νατάσα Πιπεροπούλου, προσφέρουν μια εντυπωσιακή και ενημερωτική παρουσίαση καταγεγραμμένων ιστορικών διαδρομών, σύγχρονων εμπειρικών μελετών, στατιστικών δεδομένων και θεωρητικών θέσεων, συμβάλλοντας με δημιουργικά καινοτόμο ακαδημαϊκό τρόπο στην μελέτη και κατανόηση των εξαρτήσεων και των εθισμών που υπήρξαν από την αρχαιότητα και συνεχίζουν να υπάρχουν και σήμερα ως καταστάσεις «ανθρώπινου προβληματισμού».

     Το βιβλίο αναμφισβήτητα θα εμπλουτίσει την ήδη υπάρχουσα διεθνή ακαδημαϊκή-επιστημονική βιβλιογραφία στα θέματα εθισμών-εξαρτήσεων και θα αποτελέσει ένα σημαντικό βοήθημα σε παγκόσμια κλίμακα για φοιτητές και φοιτήτριες που παρακολουθούν μαθήματα εξαρτήσεων και εθισμών σε σχολές και τμήματα κοινωνιολογίας, ψυχολογίας και άλλων κοινωνικών και ανθρωπιστικών επιστημών ανθρώπινης συμπεριφοράς.

      Οι δύο συγγραφείς φρόντισαν να διατηρήσουν την αξιοπιστία του βιβλίου ως ένα σύγχρονο επιστημονικό πόνημα ανώτατου ακαδημαϊκού επιπέδου σε διεθνή κλίμακα. Η  καινοτομία χρήσης προσωπικών εμπειριών και η γλαφυρότητα παρουσίασης κάνουν το βιβλίο επίσης χρήσιμο για γονείς, εκπαιδευτικούς, στελέχη υπηρεσιών προστασίας του πολίτη και μέλη του ευρύτερου κοινού που επιθυμούν να μάθουν περισσότερα σχετικά με κλασικούς και σύγχρονους εθισμούς-εξαρτήσεις και με τις κυριότερες σύγχρονες μεθόδους αντιμετώπισης και θεραπείας τους.

     Οι φίλες και φίλοι αναγνώστες μας μπορούν να το κατεβάσουν ΔΩΡΕΑΝ χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://bookboon.com/en/addictions-ebook 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom