Δευτέρα, 18 Ιανουαρίου 2021

Ολα όσα ελέχθησαν σήμερα για τα εμβόλια, αλλά και για τις παρενέργειες (βίντεο)


Eνημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για την COVID-19,αλλά και για τις παρενέργειες των εμβολίων έγινε σήμερα από την Πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου και τον Γενικό Γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους.

Θεοδωρίδου: Δεν έχουν σχέση με το εμβόλιο του κορονοϊού οι θάνατοι ηλικιωμένων στη Νορβηγία


Η κα Θεοδωρίδου αναφερόμενη στους θανάτους στη Νορβηγία σε υπερήλικους σε σχέση με τον εμβολιασμό, είπε ότι εξετάστηκαν διεξοδικά και μόλις πριν από λίγες ώρες εκδόθηκε ανακοίνωση ότι δεν υπάρχει συσχέτιση αυτών των θανάτων με τα εμβόλια κατά του κορονοϊού. 

Η κα Θεοδωρίδου είπε ότι είναι σύνηθες σε μαζικούς εμβολιασμούς να γίνεται συζήτηση για ανεπιθύμητες ενέργειες. 

Για την έκτη δόση του εμβολίου της Pfizer ανα μπουκαλάκι, είπε απαντώντας σε σχετικά ερωτήματα: Το εμβόλιο δεν προκαλεί τη νόσο. Αν κάποιος εμβολιασμένος νοσήσει είναι γιατί η λοίμωξή του είχε δρομολογηθεί πριν τον εμβολιασμό. 

Επίσης, είπε ότι δεν θετικοποιεί το εμβόλιο το rapid test ή τον μοριακό έλεγχο. 

Και τέλος, είπε ότι αν εμβολιαστεί κάποιος για τον κορονοϊό με ποια σχέση θα γίνεται το εμβόλιο για τον πνευμονιόκοκκο και την γρίπη είπε ότι πρέπει να έχει απόσταση 15 ημερών.

Η κα Θεοδωρίδου ευχαρίστησε τους ηλικιωμένους που εμβολιάστηκαν αυτές τις ημέρες με χαμόγελο και αυτοπεποίθηση. 


Θεμιστοκλέους για το κλείσιμο των ραντεβού


Παίρνοντας τον λόγο ο κ. Μάριος Θεμιστοκλέους είπε ότι μέχρι σήμερα έχουν κλειστεί 372 χιλιάδες ραντεβού και για την πρώτη και για την δεύτερη δόση. Είπε ακόμα ότι υπάρχουν διαθέσιμα ραντεβού σε όλη την χώρα. 

Είπε ακόμα όσον αφορά στους εμβολιασμούς ότι δεν υπάρχει περίπτωση όταν κάποιος εμβολιαστεί με την πρώτη δόση να μην υπάρχει διαθέσιμη η δεύτερη. 

Δίνοντας χρήσιμες πληροφορίες για τους πολίτες είπε:

Αν ο πολίτης είναι γραμμένος στην άυλη συνταγογράφηση και πάρει sms πρέπει να επιβεβαιώσει το ραντεβού. Αν δεν το επιβεβαιώσει δεν χάνει την σειρά του και μπορεί να κλείσει ραντεβού μέσω της πλατφόρμας είτε μέσω φαρμακείο, είτε μέσω ΚΕΠ.

Αν κάποιος θέλει να επιλέξει εμβολιαστικό κέντρο κοντά στην εργασία του μπορεί να αλλάξει τον ταχυδρομικό κώδικα.

Πρόσθεσε ότι αν κάποιος κλείσει ραντεβού και δεν προσέλθει θα μπορεί να ξανακλείσει ραντεβού μετά από έναν μήνα. 

Πρόσθεσε ότι είμαστε στις πρώτες χώρες σε χαμηλό αριθμό χαμένων δόσεων.

Είπε ακόμα ότι αν χρειαστεί στελέχη των ενόπλων δυνάμεων θα συνδράμουν στον εμβολιασμό αν χρειαστεί για να μην χαθεί καμία δόση. 

Το χρονοδιάγραμμα των νησιών τηρείται. Μέχρι τέλος του μήνα θα έχουνε εφοδιαστεί 31 μεγάλα νησιά. 

Τα νησιά των μόνιμων κατοίκων κάτω των 1.000 θα μπορούν να εμβολιαστούν την ίδια στιγμή. 

Είπε ακόμα ότι αν τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα στο τέλος του δεύτερου τριμήνου του έτους θα εμβολιαστούν οι νεότεροι πολίτες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: