Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2021

Βήμα βήμα η κατάθεση πινακίδων οχημάτων ηλεκτρονικά


Τη δυνατότητα να καταθέσουν ηλεκτρονικά τις πινακίδες του οχήματός τους έχουν όσοι ιδιοκτήτες το επιθυμούν, ακόμα και αυτοί που δεν έχουν πληρώσει τα τέλη κυκλοφορίας του 2020 ή προηγούμενων ετών.

Με απόφαση του υπουργού Επικρατείας Κυριάκου Πιερρακάκη και του διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργου Πιτσιλή καθορίζονται η διαδικασία και οι λεπτομέρειες για την ηλεκτρονική δήλωση ακινησίας των οχημάτων. 

Σημειώνεται ότι όσοι εντοπιστούν μετά την υποβολή της δήλωσης ακινησίας να κυκλοφορούν τα οχήματά τους θα πληρώσουν πρόστιμο 10.000 ευρώ, το οποίο τριπλασιάζεται σε περίπτωση υποτροπής ενώ ταυτόχρονα αφαιρείται για τρία χρόνια το δίπλωμα οδήγησης του ιδιοκτήτη ή κατόχου του οχήματος. 

Ειδικότερα:

1. Επιβατικά Ι.Χ. οχήματα και οι μοτοσικλέτες τίθενται εφεξής σε ακινησία ηλεκτρονικά μέσω της πλατφόρμας mycar.aade.gov.gr, χωρίς παράδοση των στοιχείων κυκλοφορίας (άδεια και πινακίδες) στη φορολογική αρχή.

2. Για την έκπτωση από τα τέλη κυκλοφορίας το όχημα πρέπει να τεθεί σε ακινησία εμπρόθεσμα, δηλαδή πριν από τη λήξη της προθεσμίας για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας. Ειδικά φέτος η προθεσμία για την ηλεκτρονική κατάθεση πινακίδων λήγει στις 26 Φεβρουαρίου.

3. Η ύπαρξη οφειλών από τέλη κυκλοφορίας τρέχοντος έτους ή προηγούμενων ετών δεν συνιστά λόγο απόρριψης της αίτησης για ηλεκτρονική θέση του οχήματος σε ακινησία.

4. Μετά τη θέση του οχήματος σε ακινησία ηλεκτρονικά, τα στοιχεία κυκλοφορίας αφαιρούνται από το όχημα και φυλάσσονται με ευθύνη του ιδιοκτήτη ή κατόχου του οχήματος. Το όχημα φυλάσσεται σε κλειστό και περιφραγμένο χώρο, τα ακριβή στοιχεία του οποίου δηλώνονται υπευθύνως κατά τη συμπλήρωση της ηλεκτρονικής αίτησης θέσης του οχήματος σε ακινησία.

5. Ο ιδιοκτήτης ή κάτοχος του οχήματος εισέρχεται στην πλατφόρμα mycar.aade.gov.gr. Για την είσοδό του χρησιμοποιεί τους προσωπικούς του κωδικούς Taxisnet και επιλέγει «Ακινησία». Στην εφαρμογή εμφανίζεται το σύνολο των επιβατικών Ι.Χ. οχημάτων και μοτοσικλετών ιδιοκτησίας του, ανεξαρτήτως της κατάστασής τους, βάσει του αριθμού κυκλοφορίας τους. Ο ιδιοκτήτης ή κάτοχος επιλέγει το όχημα ή τη μοτοσικλέτα, το οποίο ή την οποία θέλει να θέσει σε ακινησία και εφόσον η κατάστασή του/της είναι «σε κίνηση» υποβάλλει το αντίστοιχο αίτημα.

https://www.kathimerini.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom