Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2021

«Χρυσά διαβατήρια» στην Κύπρο: Οι βολές για διαφθορά κατά Αναστασιάδη και η παραίτηση του διευθυντή της «Καθημερινής»


Το άρθρο του Ανδρέα Παράσχου που προκάλεσε τριγμούς στη Λευκωσία - Η «εξομολόγηση» στον Τσίπρα για το ένα δισ. που θα έβγαζε ο πρόεδρος της Κύπρου - Η απάντηση της Κουμουνδούρου

Η υπόθεση των «χρυσών διαβατηρίων στη Κύπρο, η οποία έχει εξελιχθεί λόγω των αποκαλύψεων, σε μείζον θέμα διαφθοράς, έχει προκαλέσει σημαντικούς τριγμούς στο πολιτικό σύστημα, λόγω και της εμπλοκής του δικηγορικού γραφείου «Νίκος Αναστασιάδης & Συνεργάτες». Αναφορές σε άρθρο του δημοσιογράφου Ανδρέα Παράσχου, σε σχέση με τον Κύπριο Πρόεδρο και τα «χρυσά διαβατήρια», οδήγησαν χθες στην παραίτηση του από την διεύθυνση της εφημερίδας «Καθημερινή» της Κύπρου.

Στην επιστολή παραίτησής του προς τους εκδότες Δημήτρη και Χρίστη Λοττίδη, επικαλείται λόγους προσωπικής αξιοπρέπειας, καθιστώντας σαφές πως υποχρεώθηκε ουσιαστικά να παραιτηθεί λόγω του άρθρου που δημοσίευσε την περασμένη Κυριακή. Αναφέρει πως τα όσα είχε καταγγείλει στο άρθρο του για πλουτισμό του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας από το πρόγραμμα πολιτογραφήσεων, βασίζονται σε «εξομολόγηση» του ίδιου του Νίκου Αναστασιάδη στον τέως πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.
athimerfins
Επαναλαμβάνει επίσης πως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, είχε μιλήσει και στον ίδιο για την επιδίωξη λύσης του κυπριακού στη βάση των δύο κρατών, αφήνοντας να νοηθεί ότι η θέση αυτή, συνδέεται άμεσα με τα «χρυσά διαβατήρια» και τα χρήματα που απέφεραν. Πηγές του ΣΥΡΙΖΑ διέψευσαν τον ισχυρισμό του δημοσιογράφου, αναφέροντας πως, ουδέποτε ο Ν. Αναστασιάδης συζήτησε τέτοιο θέμα με τον Α. Τσίπρα.

Η «εξομολόγηση» στον Τσίπρα

Ο Α. Παράσχος, στο άρθρο της περασμένης Κυριακής στην «Καθημερινή» της Κύπρου, είχε γράψει πως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, «είχε αντιληφθεί ότι 'τα χρυσά διαβατήρια' ήταν η κότα με τα χρυσά αβγά […] γι’ αυτό στο Μoντ Πελεράν δεν πήρε Βαρώσι και Μόρφου και στο Κραν Μοντανά λύση» του Κυπριακού. Η εκτίμηση του δημοσιογράφου ήταν ότι ο Ν. Αναστασιάδης υπονόμευε τη λύση του Κυπριακού, γιατί σε μια τέτοια περίπτωση δεν θα μπορούσε να έχει τον έλεγχο των πολιτογραφήσεων που ήταν η «κότα με τα χρυσά αυτά». Στην επιστολή παραίτησής του, ο Ανδρέας Παράσχος, σημειώνει πως ήταν λάθος του που απέφυγε να γράψει ότι όλα αυτά ειπώθηκαν ενώπιον του Αλέξη Τσίπρα και άλλων, κάτι που γνωρίζουν και πολιτικοί αρχηγοί στην Κύπρο. Σε εκείνη τη συνομιλία, κατά τον Α. Παράσχο, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εκμυστηρεύτηκε «σε μια νύχτα ευθυμίας στην Αθήνα ότι (το κόλπο με τα 'χρυσά' διαβατήρια) άφηνε στο (δικηγορικό) Γραφείο του 300 εκατ. ετησίως, που τα πήγαινε μετά στις Σεϋχέλλες με ιδιωτικές πτήσεις». Ο δημοσιογράφος παραδέχεται πως η λάθος λέξη ήταν το «ετησίως», ενώ ο Ν. Αναστασιάδης είχε διατυπώσει την εκτίμηση πως «μέχρι το τέλος της δεύτερης θητείας ο τζίρος θα ακουμπήσει το ένα δισεκατομμύριο».

«Κατηγορώ» προς εκδότες «Καθημερινής»

Ο Α. Παράσχος θεωρεί πως εξωθήθηκε στην παραίτηση από τους εκδότες της «Καθημερινής», χωρίς να υπάρξει εμπλοκή του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αναφέρει στην επιστολή παραίτησης: «Η άρνησή μου να απολογηθώ οδήγησε στην ανάληψη από μέρους σας πρωτοβουλίας, όπως μου είπατε, να απευθύνετε τη Δευτέρα 11.01.2021, χωρίς να με ενημερώσετε, επιστολή διά του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στον Πρόεδρο Αναστασιάδη αναλαμβάνοντας δέσμευση ανασκευής του δημοσιεύματος, επειδή όπως μου είπατε σας πήρε το πρωί της Δευτέρας τηλέφωνο, απειλώντας ότι θα κινήσει αγωγή. Όσοι γνωρίζουν καλά τη συμπεριφορά των βασικών πολιτικών προσώπων στη Λευκωσία, ξέρουν ότι ο Νίκος Αναστασιάδης ποτέ δεν απειλεί δημοσιογράφους με αγωγές λιβέλλου. Το πλέον σύνηθες για τον Πρόεδρο είναι να σε πάρει τηλέφωνο και να σου σύρει τα εξ αμάξης. Εξάλλου τη Δευτέρα το πρωί ο κ. Αναστασιάδης είχε συνάντηση με την απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ Τζέιν Χολ Λουτ και μέχρι το μεσημέρι ήταν απασχολημένος, όπως όλοι καλά γνωρίζουν». Σε σχέση με «διευκρίνιση» που δημοσιεύθηκε την περασμένη Δευτέρα, ο Α. Παράσχος αναφέρει πως οι εκδότες της «Καθημερινής» απαίτησαν να συναινέσει σε αυτήν «για να μην εκτεθεί η εφημερίδα και να μην συρθεί στα δικαστήρια». Όπως υποστηρίζει ο Α. Παράσχος, οι εκδότες της εφημερίδας έσπευσαν στην εξουσία διά τον φόβο αγωγής, αντί να υπερασπιστούν τη θέση του διευθυντή τους, σε ένα εξόχως σημαντικό ζήτημα που αφορούσε την αξιοπρέπεια και το κύρος της εφημερίδας.

Φίμωση και χειραγώγηση

Υποβάλλοντας την παραίτησή του ο Α. Παράσχος δικαιολογεί την απόφασή του γράφοντας: «Επειδή για μένα προέχει η αξιοπρέπεια, το κύρος και το ήθος στη ζωή και τη δημοσιογραφία και διότι η αποφυγή του κινδύνου της διχοτόμησης και της δημιουργίας δύο κρατών στην Κύπρο ισοδυναμεί με ολοκλήρωση της τραγωδίας που επισώρευσε το πραξικόπημα και συμπλήρωσε η τουρκική εισβολή και καθώς δεν ανέχομαι να συμπράττω με φορείς τέτοιων πολιτικών θέσεων και πρακτικών, σας πληροφορώ ότι η ως άνω στάση σας και ενέργειες, πέραν του ότι με ακυρώνουν στα μάτια των συνεργατών μου ως διευθυντή, αποτελούν και απόπειρα φίμωσης και χειραγώγησης της δημοσιογραφικής μου άποψης και με προσβάλλουν, ως άνθρωπο αλλά και ως επαγγελματία». Καταλήγοντας στην επιστολή του ο Ανδρέας Παράσχος, απευθυνόμενος στους εκδότες, γράφει: «Η συμπεριφορά σας αυτή, δεν μου αφήνει ούτε το ελάχιστο περιθώριο να παραμείνω και με αναγκάζει να υποβάλλω άμεσα την παραίτηση μου από τη θέση του Διευθυντή της ‘Καθημερινής’, στη οποία υπηρέτησα από την 1η Αυγούστου 2008, επιφυλάσσοντας πλήρως κάθε νόμιμο δικαίωμα μου. Ευχαριστώ τους συναδέλφους στη Λευκωσία και την Αθήνα για τη συνεργασία και τη συμβολή στην κοινή προσπάθεια κι εύχομαι κάθε καλό!»

Δημοσιογραφία σε κλίμα διαφθοράς

Ο Ανδρέας Παράσχος, στην επιστολή παραίτησης του, υποστηρίζει σθενάρα τις καταγγελίες του για αθέμιτο πλουτισμό του Προέδρου Αναστασιάδη και μεταξύ άλλων αναφέρει: «Όσο αφελής είναι ένας στρατιώτης που πηγαίνει στον πόλεμο με τη βεβαιότητα ότι δεν θα τον αγγίξει σφαίρα, άλλο τόσο αφελής είναι ένας δημοσιογράφος που πιστεύει ότι θα βγει αλώβητος επιχειρώντας να αναδείξει αλήθειες, σε μια χώρα όπου πολιτικοί, με ηγήτορα τον Πρόεδρο, σε σύμπραξη με μια κουστωδία δικηγόρων, λογιστών και επιχειρηματιών ανάπτυξης γης, ξεφτίλισαν διεθνώς την Κυπριακή Δημοκρατία, με ανώτατους άρχοντες του τόπου στο ρόλο προαγωγού του κόλπο γκρόσο των ‘χρυσών διαβατηρίων’ των 8-9 δισ., όπως αποδείχθηκε».

Κυπριακό και «χρυσά» διαβατήρια

Ο δημοσιογράφος τονίζει πως όλα όσα έχει περιγράψει στο άρθρο του συμβαίνουν «σε μια χώρα μέλος της Ε.Ε. –υπό κατοχή η μισή- που όζει πλέον αφόρητης δυσωδίας λόγω της εμφανούς διαφθοράς. Χώρα όπου τα πορίσματα όλων των ερευνητικών επιτροπών που συστάθηκαν σκονίζονται στις ελληνικές καλένδες, ενώ οι αυτουργοί όχι μόνο κυκλοφορούν ελεύθεροι αλλά ηγούνται του κάθε νέου κόλπου που επινοείται». Αναφέρεται επίσης στον ίδιο τον Πρόεδρο Αναστασιάδη λέγοντας πως «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δηλώνει ότι το δικηγορικό του γραφείο στη Λεμεσό έκανε 57 διαβατήρια αλλά διερωτάται, «Πού είναι το ανήθικο;» (εφημερίδα Πολίτης 10.01.2021), ενώ το καλοκαίρι του 2017 είπε ότι θα διερευνούσε και θα με ενημέρωνε σχετικά με την πληροφορία που έθεσα ενώπιον του ότι το Γραφείο του είχε κάνει μέχρι τότε 253 ‘χρυσά διαβατήρια’ αλλά ουδέποτε έλαβα απάντηση. Στην ίδια χώρα, που ο Πρόεδρος όταν ρωτήθηκε για το ρεπορτάζ του AlJazeera, (για διαβατήρια σε απατεώνες) είπε στους δημοσιογράφους ότι θα τους πάρει ο δαίμονας. Σε αυτή τη χώρα που ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τον Απρίλη του , κάνει αναφορά σε λύση δύο κρατών αναγκάζοντας τον ίδιο τον Υπουργό του των Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη να του απαντήσει: ‘Να μην πεις ποτέ ξανά έτσι κουβέντα’. Σε μια χώρα που ο πρόεδρος Αναστασιάδης, όπως έγραψε στην «Καθημερινή», 5/8/2018, ο εμπειρότατος συνάδελφος από τα Ηνωμένα Έθνη, Αποστόλης Ζουπανιώτης, ‘στον ένα ακριβώς χρόνο (από το Κραν Μοντάνα) έχει αναπτύξει εμπιστευτικά σε τουλάχιστον χίλιους ανθρώπους, την άποψή του ότι, ίσως είναι προτιμότερο για τα συμφέροντα του κυπριακού Ελληνισμού ένα βελούδινο διαζύγιο (είτε ως διχοτόμηση, είτε ως χαλαρή συνομοσπονδία), δεν εγράφη οτιδήποτε. Ούτε καν αποτέλεσε αντικείμενο της μακράς προεκλογικής εκστρατείας για τις προεδρικές εκλογές’. Εδώ σε τούτη τη χώρα που ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, είπε και σε μένα για την προτίμηση του σε λύση δύο κρατών και έγραψα στην «Καθημερινή» τον Μάρτη του 2018, ότι όπως μου είπε ‘θα προσπαθούσε να εξασφαλίσει συναίνεση από την Ε.Ε. και τη σύμφωνη γνώμη του Αρχιεπισκόπου’».

Διαψεύδει ο ΣΥΡΙΖΑ

Εν τω μεταξύ πηγές του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσαν στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων πως, «τα όσα ανυπόστατα αναφέρονται στην επιστολή παραίτησης του διευθυντή της Καθημερινής Κύπρου, κ. Παράσχου, περί δήθεν εκμυστήρευσης του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας στον τότε Πρωθυπουργό της Ελλάδας, παρουσία μάλιστα και άλλων πολλών, για την υπόθεση της χορήγησης διαβατηρίων, είναι ανάξια σχολιασμού και δεν έχουν προφανώς καμία σχέση με τη πραγματικότητα».

Η θέση της «Καθημερινής» Κύπρου

Η ιδιοκτησία της εφημερίδας «Καθημερινή» της Κύπρου, εξέδωσε χθες βράδυ ανακοίνωση κάνοντας γνωστή την αποδοχή της παραίτησης του Α. Παράσχου, υποστηρίζοντας πως ο δημοσιογράφος έκανε αναφορές σε πολύ σημαντικά θέματα για τα οπαία δεν είχε αποδείξεις ώστε να τα τεκμηριώσει. Η ανακοίνωση της «Καθημερινής» αναφέρει:

«Η ‘Καθημερινή’ Κύπρου ανακοινώνει με ιδιαίτερη θλίψη πως έχει αποδεχθεί την παραίτηση του μέχρι πρότινος διευθυντή της κ. Ανδρέα Παράσχου.

Επειδή στην επιστολή παραίτησής του ο κ. Παράσχος, την οποία έδωσε στη δημοσιότητα, καταγράφει κάποιους ισχυρισμούς, που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα θα θέλαμε να ξεκαθαρίσουμε τα εξής:

Στην έκδοση της εφημερίδας ημερομηνίας 10 Ιανουαρίου 2021, ο διευθυντής της, στη στήλη του στην τελευταία  παράγραφο αναφέρει: «Ο ΠτΔ εκμυστηρεύτηκε σε  μια νύχτα στην Αθήνα, ότι άφηνε στο γραφείο του 300 εκατ. ετησίως, που τα πήγαινε στις Σεϋχέλλες».

Όταν μετά το δημοσίευμα τόσο ο εκδότης όσο και ο νομικός σύμβουλος της εφημερίδας ρώτησαν τον κ. Παράσχο αν είχε αποδείξεις για τις σοβαρές αυτές κατηγορίες εναντίον του ΠτΔ, η απάντησή του ήταν πως δεν είχε αποδείξεις αλλά ‘κάποιος του το είπε’.
Με βάση την απάντηση του κ. Παράσχου το νομικό τμήμα αλλά και η συνολική ιδιοκτησία της εφημερίδας του έθεσαν πως τόσο σοβαρές κατηγορίες, για οποιονδήποτε, πόσο μάλλον για τον ΠτΔ, δεν είναι δεοντολογικά σωστό να μεταφέρονται στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ χωρίς τεκμηρίωση. Αυτό αφήνει εκτεθειμένους και την εφημερίδα και τον ίδιο, νομικά, ηθικά και δεοντολογικά. Του τονίστηκε δε και γραπτώς ότι, αν έχει επαρκή στοιχεία για μια τέτοια καταγγελία, η εφημερίδα και η διεύθυνσή της θα τον στηρίξουν πλήρως στη δημοσιοποίησή τους.

Την επόμενη ημέρα ο εκδότης της εφημερίδας και μετά από συμβουλή των νομικών της συμβούλων, απέστειλε επιστολή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας καταγράφοντας πως είναι λάθος εκ μέρους μας η δημοσιοποίηση κατηγοριών χωρίς να υπάρχουν στοιχεία και επαρκής τεκμηρίωση.

Με τη σύμφωνη γνώμη και προσυπογραφή του κ. Παράσχου ετοιμάστηκε από το νομικό τμήμα της εφημερίδας γραπτή διευκρίνιση επί του θέματος στην ηλεκτρονική της έκδοση. Η σύμφωνη γνώμη του κ. Παράσχου υπάρχει γραπτώς.

Είναι νομική ηθική και δεοντολογική υποχρέωση της εφημερίδας να διευκρινίσει και να διορθώσει τυχόν λάθη των στελεχών της. Το έχει πράξει κατ’ επανάληψη στο παρελθόν και θα συνεχίσει να το πράττει στο μέλλον. Δεν έχουμε δεχθεί καμία παρέμβαση από τρίτους προς αυτήν την κατεύθυνση.

Στα δώδεκα χρόνια συνεργασίας μας με τον κ. Παράσχο, ο ίδιος γνωρίζει πολύ καλά πως η εφημερίδα δεν αποδέχεται ούτε υποδείξεις ούτε παρεμβάσεις από οποιονδήποτε.

Η «Καθημερινή» έχει ως πρώτιστη αξία την υπηρέτηση της αλήθειας για το καλό του τόπου, έχει προβεί σε αποκαλύψεις και κριτική για τους εκάστοτε κυβερνώντες. Άλλωστε, αυτή η κριτική είναι εμφανής και στην τελευταία της έκδοση. ΟΜΩΣ, σ’ ένα κόσμο με μηχανές αναπαραγωγής ψευδών ειδήσεων, είμαστε υποχρεωμένοι να έχουμε στην εφημερίδα μας αποδείξεις, όταν αποκαλύπτουμε σκάνδαλα και όχι απλώς ισχυρισμούς εξ ακοής.

Αυτό ήταν το λάθος του κ. Παράσχου, το οποίο και έχει αποδεχθεί.

Ο κ. Ανδρέας Παράσχος διετέλεσε για χρόνια διευθυντής της ‘Καθημερινής’ Κύπρου. Το τελευταίο συμβάν δεν διαγράφει την πορεία του στην εφημερίδα μας.

Του ευχόμαστε κάθε καλό για τη συνέχεια».

«Μάτι άγρυπνο»

Η παραίτηση του Α. Παράσχου δεν σχολιάστηκε ούτε από τη κυβέρνηση ούτε από τα κόμματα της Κύπρου. Ωστόσο αποτέλεσε θέμα συζήτησης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με τον ίδιο τον δημοσιογράφο να τοποθετείται με μία ανάρτηση στο Facebook τα ξημερώματα:

«Δυο λόγια θέλω να πω για όλους όσοι προασπίστηκαν την άποψη μου τις τελευταίες μέρες: τους ευχαριστώ μέσα από την ψυχή μου! Ευχαριστώ όμως και όλους εκείνους που εξέφρασαν διαφωνίες, απορίες και προβληματισμούς αφού τούτα είναι που συχνά λειτουργούν καταλυτικά στο δημοκρατικό διάλογο και προσθέτουν στις σχέσεις των ανθρώπων! Παραθέτω παρακάτω ένα ποίημα από τη συλλογή μου με τίτλο ‘Αγιογραφίες’ που είναι αφιερωμένη στη μνήμη του συνθέτη και φίλου Δημήτρη Λάγιου, που φέτος συμπληρώνονται 30 χρόνια από τον αδόκητο θάνατο του τον Απρίλιο του 1991. Μια συλλογή που μελοποιείται από τον αγαπημένο φίλο και συνθέτη Γιώργο Καλογήρου. Η φωτογραφία (δημοσιεύεται στη σελίδα του) είναι για τα τείχη που πέφτουν όταν το θελήσουμε!

Μάτι άγρυπνο

Ψηλά στον Πενταδάκτυλο

τις νύχτες που σωπαίνει η καταιγίδα

ακούω να μιλά ο Μακρυγιάννης.

Λόγος στρογγυλός σαν μπάλα από παλιό κανόνι:

«Ετούτοι εδώ με την ευνουχισμένη μνήμη σαλέψανε.

Τους έκαψε τα μάτια το λίπος της τσέπης. Γέμισε ο τόπος αόμματους.

Αγναντεύουν το Βουνό και δεν βλέπουν;

Οι είκοσι του Δευτερογιούνη διπλάρωσαν τις δεκαπέντε.

Στραβοί γεννήθηκαν ετούτοι;

Και η Κυπρίδα Θέμιδα, ζηλεύοντας της Λαΐδας τη δόξα,

παράτησε τη ζυγαριά και χώθηκε στον αρχόντων

τα λινά σκεπάσματα…

Μπορδέλο, Θοδωρή, μπορδέλο!

Το μάτι του Γέρου ζυγιάζει παστρικά

θαρρείς πρωτόγονα

τις μέρες π’ αστοχήσαμε

στο μέτρο και την πράτικα

Κι απέ σκίζει το βράχο με το νύχι

να ροβολήσει στην πλαγιά ο Ρε Αλέξης,

σημάδι πως οι συμφορές

έχουν ακόμα μάτι άγρυπνο..!»

Πορεία τριών δεκαετιών

Ο Ανδρέας Παράσχος σπούδασε δημοσιογραφία στη Σοβιετική Ένωση την δεκαετία του 1980 και έζησε την μετάβαση από το καθεστώς Μπρέζνιεφ μέχρι την περεστρόικα του Γκορμπατσόφ και την κατάρρευση του κομμουνιστικού συστήματος. Όταν επέστρεψε στη Κύπρο εργάστηκε σε εφημερίδες, ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς, ενώ παράλληλα έγραφε ποιήματα και στίχους για τραγούδια που ερμήνευσαν γνωστοί καλλιτέχνες όπως ο Γιώργος Νταλάρας, η Άννα Βίσση, ο Αντώνης Καλογιάννης, η Αλέξια κ.α

Για πολλά χρόνια έκανε έρευνα για τους αγνοούμενους της Κύπρου αποκαλύπτοντας άγνωστες πτυχές της τραγωδίας που οδήγησαν σε εκταφές λειψάνων, νεκρών του 1974, οι οποίοι ήταν γνωστό πως ήταν θαμμένοι σε νεκροταφείο στις ελεύθερες περιοχές, αλλά για λόγους σκοπιμοτήτων είχαν περιληφθεί στον κατάλογο των αγνοουμένων.

Έρευνες για τα «χρυσά διαβατήρια»

Η υπόθεση των «χρυσών διαβατηρίων» έχει προκαλέσει την έναρξη διαδικασίας επί παραβάσει, εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κατά της Κύπρου. Μάλιστα η ίδια η πρόεδρος της Commission σε πρόσφατη ομιλία της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, μιλώντας για το «κράτος δικαίου» και απευθυνόμενη στη Κύπρο, είχε τονίζει πως η ευρωπαϊκή ιθαγένεια αποτελεί αξία της ΕΕ και δεν προσφέρεται προς πώληση. Τα τελευταία χρόνια στον κυπριακό και διεθνή τύπο έγιναν μεγάλες αποκαλύψεις, για τον τρόπο που λειτουργούσε το λεγόμενο «επενδυτικό πρόγραμμα» των «χρυσών διαβατηρίων» στη Κύπρο. Οι αποκαλύψεις αυτές έφεραν στο φως εμπλοκή του Προέδρου της Βουλής Δημήτρη Συλλούρη, ο οποίος αναγκάστηκε να παραιτηθεί πριν λίγους μήνες και του βουλευτή του ΑΚΕΛ Χρ. Τζιοβάννη ο οποίος επίσης υπέβαλλε την παραίτηση του. Ο Γενικός Εισαγγελέας της Κύπρου Γ. Σαββίδης έχει διορίσει ανεξάρτητη ερευνητική επιτροπή η οποία θα ελέγξει όλα τα χρυσά διαβατήρια που δόθηκαν από το 2007 μέχρι και το 2020 που το πρόγραμμα κάτω από το βάρος των αποκαλύψεων, διακόπηκε. Η αντιπολίτευση θεωρεί πως η επιτροπή δεν διαθέτει εχέγγυα αντικειμενικότητας, καθώς διορίστηκε από τον Γενικό Εισαγγελέα, ο οποίος μαζί με τον Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα, υπήρξαν υπουργοί της κυβέρνησης Αναστασιάδη, και μετείχαν στο υπουργικό συμβούλιο το οποίο ενέκρινε τα «χρυσά διαβατήρια». Τον περασμένο Δεκέμβριο το Δημοκρατικό Κόμμα αρνήθηκε να ψηφίσει για πρώτη φορά τον κρατικό Προϋπολογισμό, απαιτώντας να παραδοθούν από το υπουργικό συμβούλιο οι φάκελοι των «χρυσών διαβατηρίων» στον Γενικό Ελεγκτή για να κάνει έρευνα. Η κυβέρνηση αμφισβητεί την εξουσία του γενικού Ελεγκτή να κάνει τέτοιου είδους έρευνα σημειώνοντας πως υπήρξε μέλος του Δημοκρατικού Κόμματος και λειτουργεί ως βραχίονας της αντιπολίτευσης. Την ίδια ώρα, εκ μέρους της κυβέρνησης, αφήνονται αιχμές και για τον Πρόεδρο του Δημοκρατικού Κόμματος Νικόλα Παπαδόπουλο, ο οποίος συνδέεται με τον δικηγορικό γραφείο «Τάσσος Παπαδόπουλος», το οποίο επίσης υπέβαλλε αιτήσεις για «χρυσά διαβατήρια».

Την σοβαρότερη κριτική, ωστόσο, δέχεται ο ίδιος ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς ως επικεφαλής του υπουργικού συμβουλίου ενέκρινε την παραχώρηση «χρυσών διαβατηρίων» σε πελάτες του δικηγορικού γραφείου «Νίκος Αναστασιάδης», το οποίο διαχειρίζονται οι κόρες του. Αιτήσεις για έκδοση «χρυσών διαβατηρίων» είχαν υποβάλλει και δικηγορικά γραφεία που ανήκαν σε υπουργούς ή σε συγγενείς υπουργών.

Το άρθρο που προκάλεσε τη θύελλα

Η πρόσφατη κρίση με την παραίτηση του διευθυντή της «Καθημερινής» προκλήθηκε από το άρθρο με τίτλο «Μας πήρε ο δαίμονας» που δημοσιεύθηκε την περασμένη Κυριακή:

«Η επιδρομή στο Καπιτώλιο στην Ουάσιγκτον (06.01.2021) απέδειξε ότι η δημοκρατία ποτέ και πουθενά δεν είναι δεδομένη. Ο λαϊκισμός είναι δίκοπο λεπίδι, που αφύλακτο, μπορεί να τραυματίσει έως και θανάσιμα μια κοινοβουλευτική δημοκρατία με σημαντικό παρελθόν και ισχυρές θεσμικές δικλίδες, όπως αυτή των ΗΠΑ και να τη φτάσει μέχρι τον άλλο «ισμό», τον φασισμό, που τον πληρώσαμε η ανθρωπότητα στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο με 80 εκατ. θύματα.

Την Τετάρτη το πλέον καίριο ερώτημα που ανέκυψε ήταν: Πώς οι ΗΠΑ θα γιατρέψουν ένα τόσο βαθύ τραύμα, όπως η ύβρις κατά της δημοκρατίας με την επιδρομή των τραμπιστών στο Καπιτώλιο; «Η απάντηση είναι η Παιδεία!», απάντησε στο ΣΚΑΙ, ο καθηγητής πολιτικής επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Τζορτζ Ουάσινγκτον, Χάρης Μυλωνάς. Είναι πασιφανές ότι ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ στερείται παιδείας. Και δεν είναι ο μόνος των ηγετών του πλανήτη. Όλοι οι αυταρχικοί ηγεμόνες στερούνται παιδείας. Πολλοί εξ ημών, που έχουμε δυνατότητα δημόσιου λόγου, θεωρούμε ότι ο ανώνυμος πολίτης ευθύνεται, διότι δεν εκδιώκει δυναμικά προέδρους, υπουργούς, βουλευτές και κομματάρχες που ευτελίζουν τη ζωή μας και υποσκάπτουν τα δημοκρατικά μας δικαιώματα. Λάθος! Ο πολίτης έχει το αισθητήριο της αυτοσυντήρησης που τον καθοδηγεί στην προστασία του εαυτού του και της οικογένειάς του. Την ώρα, όμως, που θα δει έναν αυθεντικό εκφραστή των συμφερόντων του, ο πολίτης θα σηκωθεί από τον καναπέ και θα πάει να ψηφήσει. Έτσι έδωσε στον Μπάιντεν επτά εκατ. ψήφους περισσότερες από τον Τραμπ. Ωστόσο, στα 4 χρόνια που το λεπίδι ήταν στην καρωτίδα της δημοκρατίας δημιουργήθηκαν τα ζόμπι που εφόρμησαν με προβιές και κέρατα στο Καπιτώλιο. Χρειάζεται χρόνος και Παιδεία για να γιατρευτεί η δημοκρατία στις ΗΠΑ και να αποκατασταθούν απολεσθέντα δικαιώματα και κοινωνικές κατακτήσεις. Κι εδώ στη μικρή Κύπρο, έχουμε τεράστιο έλλειμα παιδείας που καταπονεί την κοινωνία και εκφράζεται τώρα κυρίως διά της έπαρσης των εξουσιαστών, οι οποίοι αν και όρθιοι μέσα στο τέλμα του σκανδάλου των «χρυσών διαβατηρίων», που τους αφήνει εκτεθειμένους διεθνώς και το κύρος της ΚΔ στο ναδίρ, συνεχίζουν να φτύνουν στο πρόσωπο τη δημοκρατία. Απτό παράδειγμα το ζήτημα με το λογαριασμό-παρωδία «Lady Έμιλυ Καρτάσιαν Dutchess of Yiolou Parody» στο Twitter, που «επέσυρε» αστυνομική έρευνα σε σπίτι πολίτη κατόπιν καταγγελίας της υπουργού Δικαιοσύνης Έμιλυς Γιολίτη, ως εάν το χιούμορ να είναι ποινικά κολάσιμο. Πρόβλημα παιδείας εντοπίζεται και στον δικαστή που εξέδωσε το ένταλμα έρευνας χωρίς καμία περίσκεψη. Για όλα αυτά τα «κατορθώματα», υπουργός Δικαιοσύνης, αρχηγός Αστυνομίας και Ανώτατο Δικαστήριο, εδώ και δύο βδομάδες σιωπούν εκκωφαντικά. Ως να μην υπήρξε κατάχρηση εξουσίας, πλημμελής έρευνα και άσκηση δικαστικής εξουσίας και κυρίως παράνομη είσοδος σε οικία και παραβίαση οικογενειακού ασύλου.

Όλα αυτά συνιστούν κυρίως πλήγμα στη δημοκρατία καθότι παρά την κραυγαλέα παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την πλημμελή λειτουργία εκτελεστικής και δικαστικής εξουσίας ούτε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας τοποθετήθηκε ούτε η πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου, ως να μας έχουν γραμμένους στα παλαιότερα των υποδημάτων τους. Δεν ξέρω την πρόεδρο του Ανωτάτου, ξέρω όμως τον πρόεδρο Αναστασιάδη, ο οποίος για τη λύση δύο κρατών που βολιδοσκοπούσε από το 2017 και εντεύθεν, είχε μιλήσει και σε μένα και το έγραψα τον Μάρτιο του 2018, ότι «θα προσπαθούσε να εξασφαλίσει συναίνεση από την Ε.Ε. και τη σύμφωνη γνώμη του αρχιεπισκόπου». Είχε όμως αντιληφθεί ότι «τα χρυσά διαβατήρια» ήταν η κότα με τα χρυσά αβγά, που όπως φέρεται να εκμυστηρεύτηκε σε μια νύχτα ευθυμίας στην Αθήνα, άφηνε στο Γραφείο του 300 εκατ. ετησίως, που τα πήγαινε μετά στις Σεϋχέλλες με ιδιωτικές πτήσεις. Γι’ αυτό στο Μoν Πελεράν δεν πήρε Βαρώσι και Μόρφου και στο Κραν Μοντάνα λύση. Αιφνιδίως όμως το Al Jazeera σήκωσε τη σκεπή και φάνηκε ότι ο βασιλιάς είναι γυμνός, όπως και η κουστωδία του και πως εμάς τελικά μας πήρε ο δαίμονας!»

Ανταπόκριση από Λευκωσία: Μανώλης Καλατζής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom