Παρασκευή 8 Ιανουαρίου 2021

Ολα όσα είπαν για την πανδημία και τα μέτρα Χαρδαλιάς, Παπαευαγγέλου και Μαγιορκίνης (βίντεο)


Η ενημέρωση για τον κορωνοϊό πραγματοποιήθηκε σήμερα από τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκο Χαρδαλιά, την Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου και τον Επίκουρο Καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκα Μαγιορκίνη.

Στην ενημέρωση συμμετείχε και ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, προκειμένου να απαντά σε ερωτήματα που αφορούν στο σύστημα Υγείας.

Παπαευαγγέλου: Πρέπει πάση θυσία να διορθώσουμε τη διασπορά των γιορτών - Ανοίγουν τα σχολεία

Τον λόγο πήρε ξεκινώντας η Βάνα Παπαευαγγέλου, η οποία αναφέρθηκε στα επιδημιολογικά δεδομένα που ανακοίνωσε σήμερα ο ΕΟΔΥ και στο άνοιγμα των σχολείων.

Για σταθερή αύξηση των κρουσμάτων σε δυτική και ανατολική Αττική, αλλά και στο κέντρο της Αθήνας μίλησε η καθηγήτρια, υπενθυμίζοντας το στοίχημα της διατήρησης του χαμηλού ιικού φορτίου.

«Ακόμα αναμένουμε τα κρούσματα των γιορτών» είπε με νόημα, ενώ σημείωσε πως υπάρχει αύξηση των κρουσμάτων σε ανθρώπους νεαρής ηλικίας και υπογράμμισε πως έχουμε ένα δύσκολο και κρίσιμο διάστημα μπροστά μας.

«Η συμπεριφορά όλων μας θα καθορίσει την τύχη μας«, συνέχισε και υπενθύμισε πως μετά την εισήγηση των ειδικών, την προσεχή Δευτέρα ανοίγουν τα νηπιαγωγεία, τα δημοτικά σχολεία και οι παιδικοί σταθμοί.

Η ίδια τόνισε ακόμη πως η πληρότητα των ΜΕΘ σε όλη την Ελλάδα είναι στο 60% και στην βόρεια Ελλάδα στο 70%.

Μαγιορκίνης: Eπιδημιολογικά δεδομένα σε Ελλάδα και Ευρώπη

Ακολούθως, τον λόγο πήρε ο Γκίκας Μαγιορκίνης, ο οποίος αναφέρθηκε στα επιδημιολογικά δεδομένα της Ελλάδας αλλά και της Ευρώπης, σημειώνοντας πως η χώρα μας κινείται σε «πράσινα» επίπεδα σε ό, τι αφορά τον δείκτη θετικότητας.

Επιπλέον υποστήριξε πως καταγράφεται «σταδιακή υποχώρηση της πίεσης στο σύστημα υγείας» αν και όπως παρατήρησε, η κατάσταση στις ΜΕΘ παραμένει εξαιρετικά επιβαρυμένη. Τόνισε δε, πως η επιτροπή είναι εξαιρετικά προβληματισμένη για το επόμενο δίμηνο.

Αναφερόμενος στη διεθνή εικόνα στην εξέλιξη της πανδημίας δήλωσε πως έχουν καταγραφεί 90 εκατομμύρια διαγνώσεις, εκ των οποίων τα 63 εκατομμύρια έχουν αναρρώσει, ενώ επίσης αυξήθηκε ο αριθμός των θανάτων ανά 15.000 την ημέρα.

Στη συνέχεια έκανε αναλυτική αναφορά στις ευρωπαϊκές χώρες και αναφέρθηκε στην Ελλάδα, τονίζοντας πως ο δείκτης θετικότητας, είναι κάτω από 4%, καλή εικόνα σε σχέση με τα ευρωπαϊκά δεδομένα.

Στην Ελλάδα συνεχίζεται η μείωση των ενεργών κρουσμάτων στην επικράτεια, ενώ σε σχέση με το Δεκέμβριο η μείωση των νοσηλευόμενων στις ΜΕΘ ανέρχεται στο 40%.

Αναφερόμενος στο μεταλλαγμένο στέλεχος, τόνισε πως τα μέτρα κοινωνικής απόστασης και υγιεινής είναι αποτελεσματικά και μπορούν να σταματήσουν την εξάπλωσή του.




Χαρδαλιάς: Παρατείνεται το lockdown - Παραμένει το «λουκέτο» στο λιανεμπόριο

Στην συνέχεια ο Νίκος Χαρδαλιάς πήρε τον λόγο και ανακοίνωσε πως από την Δευτέρα 11.01.2021 έως και την Δευτέρα 18.01.2021: 

Ανοίγουν νηπιαγωγεία, δημοτικά και παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοίμε όλα τα μέτρα προστασίας που έχουν ήδη ανακοινωθεί από το υπουργείο Παιδείας. Θα υπάρχει διαφοροποιημένη ώρα προσέλευσης και αναχώρησης, αλλά και χρήση περισσότερων εισόδων. 

Οι εκπαιδευτικοί θα μπορούν να κάνουν δωρεάν τεστ μέσω της ειδικής πλατφόρμας, ενώ διατηρούνται σε ισχύ όλα τα μέτρα, όπως η μάσκα, τα αντισηπτικά, οι καθαρισμοί και οι αποστάσεις. Θα ανοίξουν και στις περιοχές που ισχύουν ειδικά μέτρα, αλλά με ιδιαίτερη προσοχή στην εφαρμογή τους.

Παραμένει η αναστολή λειτουργίας λιανεμπορίου, κομμωτηρίων, καταστημάτων περιποίησης νυχιών, βιβλιοπωλείων.

Παρατείνονται και τα μέτρα για τις Εκκλησίες, καθώς οι λειτουργίες θα γίνονται χωρίς την παρουσία πιστών. Στις κηδείες με τη συμμετοχή πρώτου βαθμού συγγενών και έως 9 ατόμων.

Στις εταιρείες εξακολουθεί να ισχύει η τηλεργασία σε όσο μεγαλύτερο βαθμό γίνεται.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας είπε πως τα μέτρα θα εξετάζονται σε εβδομαδιαία βάση και θα γίνονται αντίστοιχες ανακοινώσεις κάθε Παρασκευή για το πώς θα κινείται η χώρα.

Επιπλέον, υπενθύμισε τη νέα αεροπορική οδηγία που αφορά όλες τις αφίξεις επιβατών από διεθνή αεροπορικά δρομολόγια η οποία προβλέπει 7ήμερη καραντίνα.

Πιο αναλυτικά:

«Η χώρα μας δίνει σκληρή μάχη με την πανδημία. Είμαστε 10 μήνες μέσα στην πανδημία. Υπάρχουν περιοχές που πρέπει να προσέξουμε περισσότερο.

Θα προχωράμε με βάση τις εισηγήσεις των ειδικών.

Ανακοινώνουμε τι θα ισχύσει για την επόμενη εβδομάδα. Αυτό θα γίνεται κάθε εβδομάδα. Τα νέα μέτρα θα ισχύσουν από τη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου έως και τις 18 Ιανουαρίου, στις 6 το πρωί.

1)Σχολεία: Νηπιαγωγεία και Δημοτικά και παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί και ειδικά σχολεία. Διαφοροποιημένη ώρα προσέλευσης και αναχώρησης και χρήση περισσότερων εισόδων. Οι εκπαιδευτικοί θα μπορούν να κάνουν δωρεάν τεστ μέσω της ειδικής πλατφόρμας. Διατηρούνται σε ισχύ όλα τα μέτρα, όπως η μάσκα, τα αντισηπτικά, οι καθαρισμοί και οι αποστάσεις. Θα ανοίξουν και στις περιοχές που ισχύουν ειδικά μέτρα, αλλά με ιδιαίτερη προσοχή στην εφαρμογή τους.

2)Λιανεμπόριο: Σε ισχύ η απαγόρευση λειτουργίας για τα εμπορικά καταστήματα, τα κομμωτήρια, τα στούντιο αισθητικής. 

3)Χώροι λειτουργίας: Χωρίς πιστούς για την επόμενη εβδομάδα. Στις κηδείες με τη συμμετοχή πρώτου βαθμού συγγενών και έως 9 ατόμων

4)Στις εταιρείες, ισχύει η τηλεργασία

5)Στα δικαστήρια με ειδικά μέτρα που ισχύουν μέχρι σήμερα

6)Στις 17 Ιανουαρίου ξεκινούν η Super League 2 και η Volley League με ειδικά μέτρα

7)Αφίξεις από το εξωτερικό: Όλοι όσοι εισέρχονται στη χώρα υπόκεινται σε υποχρεωτικό περιορισμό για 7 ημέρες. Επιπρόσθετα και αρνητικό τεστ rapid test. Ειδικά για τους επιβάτες από το ΗΒ θα υπόκεινται και σε rapid test στην Ελλάδα, πριν τους επιτραπεί η είσοδος στη χώρα, ενώ θα κάνουν τεστ και κατά την αναχώρησή τους.

Αντιμετωπίζουμε μία κατάσταση που εξελίσσεται συνεχώς. Υπάρχει κόπωση, αλλά δεν πρέπει να χαλαρώσουμε. Να μην διακινδυνεύσουμε ένα πισωγύρισμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom