Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2021

Ολα όσα είπαν για την πανδημία και το άνοιγμα του λιανεμπορίου (όλοι οι ΚΑΔ) Γιατροί, Γεωργιάδης και Χαρδαλιάς (βίντεο)


Η Eνημέρωση για τον κορωνοϊό και τα νέα μέτρα για το άνοιγμα του λιανεμπορίου έγινε σήμερα από τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκο Χαρδαλιά, την Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου και τον Επίκουρο Καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκα Μαγιορκίνη.

Στην ενημέρωση συμμετείχαν ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης και ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, προκειμένου να απαντά σε ερωτήματα που αφορούν στο σύστημα Υγείας.

Πρώτα μίλησαν οι λοιμωξιολόγοι:Στην Αττική παρατηρούμε μια ελαφριά αύξηση των νέων κρουσμάτων είπε ξεκινώντας την ενημέρωση η κα Βάνα Παπαευαγγέλου καθηγήτρια Παιδιατρικής και Λοιμωξιολογίας. Ο αριθμός των νοσηλευομένων έχει μειωθεί στην επικράτεια είπε ακόμα. Τόνισε ότι δόθηκε η σύμφωνη γνώμη της επιτροπής αλλά κάθε εβδομάδα θα επαναξιολογούνται τα δεδομένα όσον αφορά στην λειτουργία του λιανεμπορίου. Ζήτησε να μην δούμε εικόνες σαν αυτές του Λονδίνου στην Αθήνα με το άνοιγμα της αγοράς. Τόνισε την ανάγκη της ατομικής ευθύνης. 

Γεωργιάδης: Ανοιγμα του λιανεμπορίου από Δευτέρα 18 Ιανουαρίου

Ο Άδωνις Γεωργιάδης ανακοινώνοντας τα μέτρα για το άνοιγμα του λιανεμπορίου είπε: Πήραμε την έγκριση της επιτροπής για την επαναλειτουργία του λιανικού εμπορίου από την Δευτέρα 18 Ιανουαρίου. Πρόσθεσε ότι αν υπάρξει πρόβλημα διασποράς η απόφαση θα ανακληθεί.

Περιγράφοντας τι θα ισχύει από την Δευτέρα λοιπόν είπε: 

Διατηρείται η απαγόρευση μετακινήσεων (curfew) από τις 9:00 μ.μ. έως 5:00.π.μ.

Διατηρείται η απαγόρευση υπερτοπικών μετακινήσεων. 

Διατηρείται ο περιορισμός των μετακινήσεων με υποχρέωση αποστολής SMS στο 13033.

Έναρξη λειτουργίας, από Δευτέρα 18 Ιανουαρίου.

Προαιρετική λειτουργία καταστημάτων, την Κυριακή 24 Ιανουαρίου. 

Ωράριο λειτουργίας (προαιρετικό) από 7:00 π.μ. έως 8:00 μ.μ. (για να μπορούν να επιστρέψουν όλοι σπίτια τους μέχρι τις 9 που αρχίζει η απαγόρευση κυκλοφορίας)

Μετακίνηση με αποστολή SMS στο 13033 με την επιλογή 2 «Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ)», ή με το έντυπο-βεβαίωση κίνησης ή με χειρόγραφη βεβαίωση κίνησης

Ο καταναλωτής οφείλει να διατηρεί το μήνυμα που έχει αποστείλει στο 13033, προκειμένου να αποδεικνύεται η ώρα αποστολής και έγκρισης της μετακίνησης του.

Διάρκεια 2 ωρών κατά οποία ο καταναλωτής δύναται να πραγματοποιεί κάθε εμπορική του συναλλαγή, με συγκριτικό χρονικό σημείο την ώρα αποστολής και έγκρισης του μηνύματος μετακίνησης του. 

Μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός: τέσσερα άτομα για καταστήματα έως 100 τ.μ. Για καταστήματα άνω των 100 τ.μ. ένα άτομο για κάθε 25 τ.μ. επιπλέον  (από 1 άτομο/ανά 15 τ.μ που ίσχυε προηγουμένως).

Μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός πελατών εντός των εμπορικών κέντρων (malls), εκπτωτικών χωριών και εκπτωτικών καταστημάτων (outlets), ορίζεται ως εξής:  Ένας (1) πελάτης ανά 25 τ.μ. επιφάνειας κυρίως χώρου.

Απόσταση 2 μέτρων μεταξύ των πελατών κατά τον χρόνο αναμονής στα ταμεία.

Προσαύξηση προστίμων κατά 50% για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις.

Στις περιοχές αυξημένου κινδύνου θα λειτουργούν μόνο τα εμπορικά καταστήματα με τη διαδικασία παράδοσης εκτός (click away).

Τι θα ισχύει σε κομμωτήρια, κουρεία, κέντρα αισθητικής, διαιτολογικές υπηρεσίες 

Απόσταση μεταξύ θέσεων εργασίας: 2 μέτρα.

Οι πελάτες θα προσέρχονται μόνο κατόπιν ραντεβού, μέσω τηλεφώνου και ηλεκτρονικών μέσων.

Οι επιχειρήσεις οφείλουν κατά την ημερήσια έναρξη λειτουργίας τους, να συμπληρώνουν κατάλογο με τα ραντεβού των πελατών, ο οποίος θα επιδεικνύεται στα ελεγκτικά όργανα.

Υποχρεωτική χρήση μάσκας προστασίας για το προσωπικό και τους πελάτες.

 Ωράριο λειτουργίας (προαιρετικό) από 7:00 π.μ. έως 8:00 μ.μ.

Προαιρετική λειτουργία  την Κυριακή, 24 Ιανουαρίου.

Τι θα ισχύει στα ΚΤΕΟ 

Οι πελάτες θα προσέρχονται μόνον κατόπιν ραντεβού, μέσω τηλεφώνου και ηλεκτρονικών μέσων.

Οι επιχειρήσεις οφείλουν κατά την ημερήσια έναρξη λειτουργίας τους , να διατηρούν κατάλογο με τα ραντεβού, ο οποίος θα επιδεικνύεται στα ελεγκτικά όργανα.

Υποχρεωτική  χρήση μάσκας προστασίας στο προσωπικό εργασίας.

Γάντια μιας χρήσεως και χρήση αντισηπτικού.

Δείτε εδώ αναλυτικά πώς θα γίνει η επανεκκίνηση του λιανεμπορίου και τους ΚΑΔ των επιχειρήσεων που ανοίγουν από τη Δευτέρα


Χαρδαλιάς: Σε «σκληρό» lockdown ο Δήμος Αχαρνών - Πού αίρονται τα μέτρα και πού επεκτείνονται
Αίρονται τα επιπλέον μέτρα σε Ελευσίνα και Κοζάνη - Επεκτείνονται έως τις 25 Ιανουαρίου τα μέτρα στον Ασπρόπυργο - Διατηρείται σε όλη την Ελλάδα η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 9 το βράδυ έως τις 5 το πρωί - Διατηρείται η απαγόρευση μετακίνησης σε άλλες περιφερειακές ενότητες.

Τον τρόπο που θα λειτουργήσουν από τη Δευτέρα τα καταστήματα και τα μέτρα του lockdown που θα ισχύουν, ανέλυσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς κατά την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου της Παρασκευής.

«Όλα δείχνουν ότι ξεπεράσαμε τον σκόπελο των Γιορτών. Τα στατιστικά δείχνουν ότι δεν έχουμε τελειώσει με την πανδημία. Έχουμε δει και σε άλλες χώρες μία πολύ γρήγορη αύξηση, λόγω της χαλάρωσης. Κάθε άνοιγμα, εγκυμονεί κινδύνους για αύξηση κρουσμάτων.

Τι ισχύει από Δευτέρα:

-Διατηρείται η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 9 το βράδυ έως τις 5 το πρωί.
-Διατηρείται η απαγόρευση σε άλλες περιφερειακές ενότητες.

-Η επαναλειτουργία των επιχειρήσεων ξεκινά τη Δευτέρα και την Κυριακή 24 Ιανουαρίου θα λειτουργήσουν. Οι επιχειρήσεις θα λειτουργούν από τις 7 το πρωί έως τις 8 το βράδυ, με την αποστολή SMS και για δύο ώρες οι καταναλωτές.

-Υπάρχει συζήτηση για την αύξηση των προστίμων, αλλά θα αξιολογηθεί ανάλογα με τη συμπεριφορά και τη συμμόρφωση των πολιτών στα μέτρα.

-Για τους λατρευτικούς χώρους επιτρέπεται ένα άτομο ανά 25 τετραγωνικά και έως 50 άτομα.
-Σε αναστολή κυνήγι και ψάρεμα.

Τα μέτρα αίρονται στον Δήμο Ελευσίνας και στον Ασπρόπυργο παρατείνονται μέχρι 25 Ιανουαρίου. Επιπλέον μέτρα θα ισχύσουν στον Δήμο Αχαρνών.

Εορδαία, Κρόκου και Σιάτιστα επεκτείνονται έως τις 25 Ιανουαρίου. Μέχρι τις 25 του μήνα τα μέτρα σε Ανθήλη, Σπάρτη, Κάλυμνο, Βοιωτία, Λέσβο και στην Αργολίδα».

Πιο αναλυτικά:

-Η επαναλειτουργία των επιχειρήσεων ξεκινά τη Δευτέρα 18 Ιανουαρίου και δίνεται η δυνατότητα λειτουργίας στα καταστήματα (προαιρετικά) την Κυριακή 24 Ιανουαρίου. Επίσης, οι επιχειρήσεις εφ' όσον το επιθυμούν μπορούν να λειτουργούν από τις 7 το πρωί μέχρι τις 8 το βράδυ. 

Σημειώνεται ότι η μετακίνηση προς κάθε επιχείρηση που λειτουργεί γίνεται με την αποστολή SMS με την επιλογή 2 «Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης» ή με το έντυπο-βεβαίωση κίνησης ή με χειρόγραφη βεβαίωση κίνησης. 

Ο καταναλωτής οφείλει να διατηρεί το μήνυμα που έχει αποστείλει στο 13033 προκειμένου να αποδεικνύεται η ώρα αποστολής του και έγκρισης της μετακίνησης. Ο καταναλωτής δύναται να πραγματοποιεί κάθε εμπορική του συναλλαγή εντός 2 ωρών από την ώρα αποστολής και έγκρισης του μηνύματός του.

-Υπάρχει συζήτηση για την αύξηση των προστίμων θα εξεταστεί στη συνέχεια.

-Διατηρείται σε ισχύ η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 9 το βράδυ μέχρι τις 5 το πρωί, με τις εξαιρέσεις που ήδη ισχύουν.

-Διατηρείται η απαγόρευση υπερτοπικών μετακινήσεων. Κανείς δεν μπορεί να μετακινηθεί από νομό σε νομό παρά μόνο για συγκεκριμένους λόγους, όπως αυτοί ισχύουν και τώρα.

Επίσης, για τους λατρευτικούς χώρους ισχύουν τα εξής: κατά τις λειτουργίες επιτρέπεται ένα άτομο ανά 25 τετραγωνικά μέτρα, με ανώτατο όριο τα 50 άτομα και υποχρεωτική χρήση μάσκας.

«Τα επόμενα βήματα στην αντιμετώπιση της πανδημίας είναι σαφή: Η διατήρηση των μέτρων προστασίας, η σταδιακή και προσεκτική επανεκκίνηση της οικονομίας ακολουθώντας πάντα τις υποδείξεις των ειδικών, και βέβαια οι στοχευμένοι περιορισμοί στις εστίες έξαρσης του ιού και η αύξηση του εμβολιασμού.

Η θετική εικόνα που παρουσιάζει η χώρα οδήγησε στην απόφαση για τη σταδιακή άρση κάποιων περιορισμών», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Χαρδαλιάς.

Και συνέχισε:

«Όσον αφορά τη Δυτική Αττική, τα επιπλέον μέτρα αίρονται για το δήμο Ελευσίνας, όπου παρατηρείται μείωση του ιικού φορτίου, ενώ για τον δήμο Ασπροπύργου όπου αυτή τη στιγμή υπάρχουν 102 ενεργά κρούσματα με 188 στενές επαφές που βρίσκονται ήδη σε κατ' οίκον περιορισμό, τα μέτρα παρατείνονται μέχρι τη Δευτέρα 25 Ιανουαρίου.

Επιπρόσθετα, η Επιτροπή αποφάσισε τη λήψη επιπλέον περιοριστικών μέτρων για το δήμο Αχαρνών της Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής, καθώς αυτή τη στιγμή εντοπίζονται 166 ενεργά κρούσματα και 242 στενές επαφές σε καραντίνα.

Όσον αφορά την Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης, η Επιτροπή αποφάσισε τη άρση των μέτρων στο δήμο Κοζάνης, και στο δήμο Βοΐου λόγω της βελτίωσης της επιδημιολογικής εικόνας των περιοχών αυτών.

Στην περίπτωση του Κρόκου και της Σιάτιστας, καθώς και του δήμου Εορδαίας τα μέτρα παρατείνονται μέχρι τη Δευτέρα 25 Ιανουαρίου, καθώς αυτή τη στιγμή ο δήμος Εορδαίας έχει 104 ενεργά κρούσματα με 196 στενές επαφές, ενώ ο Κρόκος 31 ενεργά κρούσματα σε σύνολο 2.977 κατοίκων (σύμφωνα με την τελευταία απογραφή) και 35 στενές επαφές και η Σιάτιστα 19 ενεργά κρούσματα και 34 στενές επαφές.

Σχετικά με τις Τοπικές Κοινότητες Στροφής, Νέδας, Αγιοχωρίου και Ηπίου του δήμου Αρριανών της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης, την Τοπική Κοινότητα Σπερχειάδας του δήμου Μακρακώμης, αλλά και την Τοπική Κοινότητα Κέλλης του δήμου Αμυνταίου Φλώρινας αποφασίστηκε η άρση των πρόσθετων περιοριστικών μέτρων, καθώς στις περιοχές αυτές το επιδημιολογικό φορτίο έχει σχεδόν μηδενιστεί.

Τέλος, τα μέτρα παρατείνονται μέχρι τη Δευτέρα 25 Ιανουαρίου για την Τοπική Κοινότητα Ανθήλης του δήμου Λαμιέων και Παλαικάστρου του δήμου Σητείας Λασιθίου, στη νήσο Κάλυμνο, στο δήμο Σπάρτης και στις Περιφερειακές Ενότητες Βοιωτίας, Λέσβου και Αργολίδας. Τα ενεργά κρούσματα στην Ανθήλη είναι 16, στο Παλαίκαστρο 18, στην Κάλυμνο 25 και η ιχνηλάτηση έχει εντοπίσει 74 στενές επαφές τους, στο Δήμο Σπάρτης υπάρχουν 48 ενεργά κρούσματα με 103 στενές επαφές που βρίσκονται ήδη σε κατ' οίκον περιορισμό, στην Περιφερειακή Ενότητα Βοιωτίας 139 ενεργά κρούσματα με 225 στενές επαφές, στην Λέσβο 101 ενεργά κρούσματα με 199 στενές επαφές και στην Αργολίδα 57 ενεργά κρούσματα με 169 στενές επαφές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom