Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2021

Ανησυχία ξανά για την Αττική - Σε 43 Περιφέρειες της χώρας «κυκλοφορεί» ο ιός


Η χθεσινή επιδημιολογική εικόνα στο Λεκανοπέδιο και σε τουλάχιστον άλλες 14 περιοχές προοιωνίζεται δυσάρεστες εξελίξεις, καθώς αρχίζει να «αποτυπώνεται» ο αντίκτυπος των γιορτών - 1.739 νοσηλευόμενοι σε όλη τη χώρα - Σύψας: «Κρατάμε την ανάσα μας – Φόβος για απότομη αύξηση στα κρούσματα»

Η ανησυχία για την πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού δεν υποχωρεί, αλλά φαίνεται να... επιστρέφει δριμύτερη, ειδικά στην Αττική. Αν και στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας παρουσιάζεται βελτιωμένη η κατάσταση, το Λεκανοπέδιο συνεχίζει να φέρει μεγάλο αριθμό κρουσμάτων, καθώς, χθες, από τα 866 κρούσματα, περίπου το 1/3 (364) αφορούσαν την Αττική.

Λόγω της χαλαρότητας στην περίοδο των γιορτών, η αύξηση ήταν αναμενόμενη, αλλά, παρά το lockdown, οι αριθμοί εξακολουθούν να είναι υψηλοί. Έτσι, η διαδικασία του εμβολιασμού «τρέχει» και τα ραντεβού προχωρούν.

Τα δεδομένα για τα κρούσματα κορωνοϊού του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) σε συνδυασμό με τα στοιχεία για τις νοσηλείες σχηματίζουν μια... απολύτως εύθραυστη επιδημιολογική εικόνα, έτοιμη να θρυμματιστεί με την ευκολία που αυτό έγινε και τον περασμένο Νοέμβριο στη βόρεια Ελλάδα και σε άλλες περιοχές της χώρας.

Με δεδομένο ότι πλέον αρχίζουν να αποτυπώνονται η κινητικότητα και οι συναθροίσεις των εορτών στα κρούσματα και στους ασθενείς, ο αυξημένος αριθμός κρουσμάτων σε αρκετές περιοχές, μεταξύ των οποίων εκείνη που συγκεντρώνει σχεδόν τον μισό πληθυσμό της χώρας, δηλαδή η Αττική, αλλά και η αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία, προοιωνίζονται αρνητικές εξελίξεις. Χθες έγιναν 162 νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία, ανεβάζοντας τον αριθμό των νοσηλευομένων στους 1.739 συνολικά.

Όπως προκύπτει από την χθεσινή έκθεση, ο κορωνοϊός κυκλοφορεί σε 43 Περιφερειακές Ενότητες της χώρας, με τις 14 από αυτές να καταγράφουν διψήφιο αριθμό κρουσμάτων, παρά το γενικό lockdown των δύο και πλέον μηνών στο οποίο «ζει» η χώρα μας. Αχαϊα, Βοιωτία, Εύβοια, Ημαθία, Καβάλα, Καρδίτσα, Κοζάνη, Λακωνία, Λάρισα, Λέσβος, Ξάνθη, Πιερία, Σέρρες, Τρίκαλα είναι οι επιβαρυμένες περιοχές. Ιδιαιτέρως υψηλό ιικό φορτίο αποτυπώνεται στις Περιφερειακές ενότητες Λακωνίας (23,5 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού), Ευρυτανίας (19,9 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους), Κοζάνης (35,29), Εύβοιας (9,5) και Τρικάλων (11,4 κρούσματα).

Περίπου το 1/3 των σημερινών κρουσμάτων συγκεντρώνει η Αττική, όπως συμβαίνει άλλωστε τις τελευταίες εβδομάδες, αφότου η Θεσσαλονίκη κατέβηκε από το αρνητικό βάθρο της πρώτης θέσης στον αριθμό των κρουσμάτων κορωνοϊού. Στη Θεσσαλονίκη όπου η επιδημία υποχωρεί σταθερά καταγράφηκαν 99 νέα κρούσματα -στα νοσοκομεία της πόλης χθες νοσηλεύονταν 532 ασθενείς σε απλές κλινικές και 153 σε ΜΕΘ.

Ειδικότερα, οι νέες διαγνώσεις στο λεκανοπέδιο κατανέμονται ως εξής: 38 από την Ανατολική Αττική, 52 από τον Βόρειο Τομέα Αθήνας, 49 από τη Δυτική Αττική, 36 από τον Δυτικό Τομέα Αθήνας, 106 από τον Κεντρικό Τομέα Αθήνας, 34 από τον Νότιο Τομέα Αθήνας, 49 από τον Πειραιά και 1 από τα νησιά του Αργοσαρωνικού.

Σε αναλογία κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους, παραμένει πρώτη η Δυτική Αττική, με 30,45 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους (12,43 χθες) και ακολουθούν ο Πειραιάς (10,91), ο Κεντρικός Τομέας Αθηνών (10,3), ο Βόρειος Τομέας Αθηνών (8,79), η Ανατολική Αττική (7,56), ο Δυτικός Τομέας Αθηνών (7,35) και ο Νότιος Τομέας Αθηνών (6,42).

Σε ό,τι αφορά τον σκληρό, και αντιπροσωπευτικό, δείκτη των διασωληνωμένων, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 337 ασθενείς με μηχανική υποστήριξη της αναπνοής σε ΜΕΘ. Το 63,5% των διασωληνωμένων είναι ηλικίας 65 χρόνων και άνω, το 33,5% ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα 39-45 χρόνων και τέλος ποσοστό 3% αφορά ασθενείς ηλικίας 18-39 χρόνων.

Οι περισσότεροι διασωληνωμένοι βρίσκονται στα νοσοκομεία της Μακεδονίας και της Θράκης.

Ωστόσο, από τα στοιχεία των νοσηλευομένων προκύπτει ότι τα επίπεδα των νοσηλειών της Αττικής ανεβαίνουν ανησυχητικά σε αντίθεση με τα αντίστοιχα στα νοσοκομεία της βόρειας Ελλάδας. Ενδεικτικά χθες στα νοσοκομεία της Αττικής νοσηλεύονταν 463 ασθενείς με λοίμωξη covid-19 σε απλές κλινικές -περισσότεροι κατά 13 σε σύγκριση με εκείνους της Δευτέρας- και στη Θεσσαλονίκη οι ασθενείς σε απλές κλινικές ήταν 532. Άλλοι 185 ασθενείς βρίσκονταν στα νοσοκομεία της υπόλοιπης χώρας.

Παναγιώτα Καρλατήρα 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom