Τρίτη 12 Ιανουαρίου 2021

Ολόκληρη η συνέντευξη του πρωθυπουργού στον ΑΝΤ1 (βίντεο)


Συνέντευξη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ANT1 και τον δημοσιογράφο Νίκο Χατζηνικολάου παραχώρησε απόψε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Θα συγκρίνουμε το Μάτι με μία πανδημία;» αναρωτήθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ξεκαθάρισε πως «οι ειδικοί ουδέποτε μας εισηγήθηκαν κλείσιμο της Θεσσαλονίκης πριν τις 26 Οκτωβρίου». 

Σημείωσε πως η Ελλάδα έχει προαγοράσει 25.000.000 δόσεις εμβολίων.Μίλησε για την πανδημία,τα εμβόλια,τον Τουρισμό, τον Τσίπρα, την Εκκλησία, αλλά και για τις συζητήσεις με την Τουρκία και τη Novartis.

Εκανε «σήμα» στους ειδικούς για άνοιγμα των καταστημάτων και είπε πως όλα κρίνονται την Παρασκευή.Δήλωσε επίσης ότι δεν θα είναι το 2021 εκλογική χρονιά και ότι οι πολίτες τον εμπιστεύονται.Η Ελλάδα μετά την πανδημία θα βγει κερδισμένη,κατέληξε ο πρωθυπουργός....

Διαβάστε αναλυτικότερα όσα είπε ο πρωθυπουργός

Η πρώτη ερώτηση που δέχθηκε ο πρωθυπουργός αφορούσε τη διαχείριση της πανδημίας. Όπως είπε, δεν αψηφήσαμε τους κινδύνους, ενισχύσαμε το ΕΣΥ. Απαντώντας στην κριτική που δέχεται από την αντιπολίτευση, ο κ.Μητσοτάκης είπε ότι ειδικά για τη Θεσσαλονίκη, ουδέποτε η επιτροπή των ειδικών είχε εισηγηθεί έκτακτα μέτρα πριν από την 26η Οκτωβρίου. Η καμπύλη της απότομης εκθετικής αύξησης ξεκίνησε από τις αρχές Νοεμβρίου, είμασταν απόλυτα συνεπείς σε αυτά που γνωρίζαμε. Προτάσεις γίνονται στο δημόσιο διάλογο, αλλά όχι δεν υπήρξε εισήγηση. Εγινε ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατό για την ενίσχυση των νοσοκομείων. Η εικόνα της χώρας απέχει από εκείνη της Ευρώπης, που είναι στο «κόκκινο».  

Κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ να μην συγκρίνει το Μάτι με μία παγκόσμια πανδημία. Η σύγκριση είναι παντελώς άστοχη. Θα συζητήσουμε στη Βουλή την Παρασκευή. Στερείται σοβαρότητας η πρόταση Τσίπρα να πάρουμε τις πατέντες. Είναι παντελώς ανυπόστατη και ανεφάρμοστη. Δεν είναι αντιπολίτευση  στον κορωνοϊό και -ιδιαίτερα στο δεύτερο κύμα- είναι απογοήτευση.

Για τις «κατηγορίες» από το Politico σε βάρος της Ελλάδας ότι μπορούσε, αλλά δεν το έκανε, να αγοράσει άλλα δύο εκατ. εμβόλια, ο κ.Μητσοτάκης είπε ότι ήταν επιτυχία της Ευρώπης όι αγοράσαμε τα εμβόλια μαζί. Η Ελλάδα εχει προαγοράσει ήδη 25 εκατ. δόσεις εμβολίων. Θα υπάρχει επάρκεια, ενώ θα έχουμε  και περισσότερα εμβόλια από τον Απρίλιο.  Στο πρώτο τρίμηνο του έτους θα μπορούν να έχουν εμβολιασθεί περί τα 2 εκατ. συμπολίτες μας. Από τον Φεβρουάριο στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη θα δημιουργήσδουμε 4 μεγάλα εμβολιαστικά κέντρα όπου θα μπορούν να εμβολιάζονται περι τις 20.000 συμπολίτες μας καθημερινά.

Για το καλοκαίρι και τον τουρισμό: Έστειλα σήμερα επιστολή στην πρόεδρο της Κομισιόν για την καθιέρωση του πιστοποιητικού εμβολιασμού.  Μην έχουμε αμφιβολίες ότι κάποιες χώρες μπορεί να ζητουν κάποιου είδους πιστοποιητικό. Πρέπει να είναι εφικτό να υποδεχθούμε πολλούς περισσότερους επισκέπτες από πέρσι με ασφάλεια. Είμαι αρκετά σίγουρος ότι θα μπορέσουμε να σώσουμε τη φετινή τουριστική περίοδο- και πέρσι πήγαμε καλύτερα από τους ανταγωνιστές μας. Είμαι αισιόδοξος για τον τουρισμό το καλοκαίρι.

Πότε θα έχουμε στοιχειώδες τοίχος ανοσίας: Το πρώτο είναι να εμβολιάσουμε αυτούς που είναι πιο πιθανό να χρειασθούν νοσηλεία. Μετά από τα 85 έτη, θα πάμε στα 70 και σε εκείνους με υποκείμενα νοσήματα. Μέχρι τον Ιούνιο θα έχει εμβολιασθεί σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού. 

Για την αγορά εμβολίων εκτός πλαισίου ΕΕ, όπως επιδιώκουν Γερμανία, Κύπρος: Αυτό θα είχε νόημα αν δεν είχαμε εξασφαλίσει επαρκή αριθμό εμβολίων. Σε καμία περίπτωση δεν θα παραβιάσουμε την ευρωπαϊκή συμφωνία για τους εμβολιασμούς. 

Για τις καθυστερήσεις στον εμβολιασμό από την Ευρώπη:  Καθοριστικό βήμα η χρηματοδότηση μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης. Εχουμε υποβάλει σχέδιο εδώ και δύο μήνες. Ηδη δαπάνες από το Ταμείο, όπως το Εξοικονομώ κατ' οίκον, γίνονται. Εχουμε από τα καλύτερα σχέδια που υποβλήθηκαν στην ΕΕ. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο έχουμε αγοράσει πολλά περισσότερα εμβόλια. Θετικό ότι έκανε αίτηση για έγκριση και η Astrazeneca, ενδεχομένως να εγκριθεί και άλλο εμβόλιο μιας δόσης που διατηρείται σε θερμοκρασία δωματίου. Ο εμβολιασμός είναι η πιο σύνθετη επιχείριση που έχουμε αναλάβει ποτέ ως κράτος, ιδιαίτερα σε υγειονομικό επίπεδο. Είμαστε σε καλύτερη κατάσταση από πολλές ευρωπαϊκές χώρες.  Τα εμβόλια είναι απολύτως ασφαλή και αποτελεσματικά. 

Για τις «ουρές» αξιωματούχων που έσπευδαν να εμβολιασθούν: Το σταματήσαμε αμέσως. 

Για την Οικονομία

Ερωτηθείς για την ύφεση ο πρωθυπουργός είπε: Επρεπε να προσαρμοστούμε σε μια πρωτοφανή κρίση. Το κράτος είναι δίπλα στον επιχειργηματικό κόσμο και τους εργαζόμενους, έχουμε ρίξει πολλά χρήματα για τη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας, θα συνεχισθεί η επιστρεπτέα προκαταβολή όσο χρόνο χρειάζεται. θα εξετάσουμε τι θα γίνει όταν κληθούν να επιστρέψουν την προκαταβολή. Ευτυχώς σύμφωνα με στοιχεία του ΓΕΜΗ δεν έχουμε λουκέτα. Η κατάσταση είναι δύσκολη. Κάνουμε μεγάλη προσπάθεια να αντιμετπωίσουμε τις επιπτώσεις του δεύτερου κύματος της πανδημίας, Με ενδιαφέρει να επιστρτέψει η αγορά τουλάχιστον εκεί που ήμασταν πριν από τις γιορτές.  Ελπίζω ότι οι ειδικοίθ θα πάρουν την Παρασκευή τις αποφάσεις τους, έχοντας ζυγίσει τα δεδομένα. Οταν έκανα κάτι εκτός εισήγησης της επιτροπής, έκανα κάτι πιο αυστηρό. Οι πολίτες συμμορφώθηκαν στα μέτρα στη μεγάλη τους πλειοψηφία.   

Για την Εκκλησία: Πράγματι είχαμε διαφωνία τα Θεοφάνεια, στη συνέχεια η Εκκλησία συμμορφώθηκε απόλυτα. 

Η αγορά: Η αγορά λειτούργησε άμεσα, θα υπάρξει και νέο πρόγραμμα «Γέφυρα»

Για τα ελληνοτουρκικά και τις διερευνητικές

Ερωτηθείς για την προσπάθεια της Τουρκίας να θέτει συνεχώς θέματα: Η κυβέρνησή μας επιδίωξε την επανέναρξη του διαλόγου, αλλά μέσα σε προδιαγεγραμμένο πλαίσιο- τον καθορισμό θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Οι προκλήσεις από την Τουρκία είναι μια διαρκής διαδικασία. Σε περίπτωση που  συνεχίσει τις προκλήσεις θα έχει συνέπειες με οικονομικό κόστος.  Είναι καλύτερα να συζητάμε. Εχω τη διάθεση και την επιθυμία να βρούμε παλίσιο επίλυσης. Η Τουρκία θα γνωρίζει πάντα ότι θα υπάρχουν επιπτώσεις. Πρέπει να υπάρχει διάρκεια στην «καλή» συμπεριφορά της Τουρκίας. Ελπίσω ότι το '21 θα είναι καλύτερο από το 2020 που υπήρξαν πολύ μεγάλες εντάσεις. 

Για τις αποζημιώσεις από τη Novartis: Οταν είχε προκύψει το σκάνδαλο έλεγα ότι πρέπει να πέσει φως και να διεκδικήσουμε αποζημιώσεις. Το έλεγα από το 2018. Το έλεγα στον κ.Τσίπρα ότι χρησιμοποιούσε την υπόθεση πολιτικά και όχι για να διασφαλίσει τα συμφέροντα του ελληνικού δημοσίου.  Στοχοποίησαν δέκα πολιτικά πρόσωπα. Δεν υπήρξαν πολιτικά πρόσωπα στη Novartis. η υπόθεση ταλαιπώρησε πολύ, τώρα ξέρουμε τι έγινε και πλέον ερευνάται. 

Για τα πέντε χρόνια στην ηγεσία της NΔ:  Είδα ένα πρωτοσέλιδο από την εκλογή μου που είχα υποσχεθεί ανανέωση, διεύρυνση, μεταρρυθμίσεις. Αυτές τις δεσμεύσεις υπηρετώ. Δεν μπορεί να αμφισβητηθεί ότι αξιοποιώ όλα τα στελέχη. Η ΝΔ είναι η κυρίαρχη δύναμη σ' αυτό που αποκαλούμε πολιτικό Κέντρο.  Πρόθεσή μου είναι να εξαντλήσει την τετραετία η κυβέρνηση. Διαχειριστήκαμε πρωτοφανή κρίση, έχουμε απόθεμα εμπιστοσύνης. Ο στόχος είναι να ξαναβάλουμε τη χώρα σε τροχιά ανάκαμψης. Η χώρα θα είναι στις κερδισμένες. Ετοιμάζουμε το γήπεδο για να «παίξουμε μπάλα» στη γρήγορη ανάκαμψη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom