Μετά από μήνες αισχροκέρδειας εν μέσω πανδημίας, πριν λίγες μέρες η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα βάλει πλαφόν στις τιμές στα τεστ για τον κορωνοϊό. Συγκεκριμένα, α) ως ανώτατη τιμή χρέωσης για τη διενέργεια μοριακού ελέγχου RT-PCR για την ανίχνευση του κορονωιού SARS-CoV-2, τα 40 ευρώ β) ως ανώτατη τιμή χρέωσης για τη διενέργεια ταχείας δοκιμασίας για την ανίχνευση αντιγόνου του κορονωιού SARS-CoV-2 (Rapid test), τα 10 ευρώ.
Πως αντιδρούν οι ιδιωτικές δομές; Με «γκρίνια» και εκβιασμούς.
Συγκεκριμένα, σε ανακοίνωση του ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Ιατρικών και Βιοτεχνολογικών Προïόντων (Σ.Ε.Ι.Β.) ζητά να συναντηθεί με τους με τους συναρμόδιους κκ Υπουργούς Υγείας. Όπως αναφέρει, δε (δείτε εδώ), «η κρατική όμως αυτή παρέμβαση όχι μόνο έρχεται καθυστερημένα, αφού προηγουμένως το Δημόσιο δαπάνησε εκατομμύρια με κατ’ ουσίαν απευθείας αναθέσεις, αλλά δεν στηρίζεται σε πραγματική έρευνα του κόστους των υλικών».
Υποστηρίζει ότι «η έλλειψη γνώσης των τιμών προμήθειας και διάθεσης της ελεύθερης αγοράς, εκ μέρους των κρατικών φορέων, είναι προφανής», συμπληρώνοντας ότι «υπ΄ αυτά τα δεδομένα η όψιμη κρατική παρέμβαση και ο στραγγαλισμός, για άλλη μια φορά, της ελεύθερης αγοράς μόνο την προστασία των πρακτικών του υγιούς ανταγωνισμού δε διασφαλίζουν».
Επιπλέον, σε επιστολή προς τον υπουργό Ανάπτυξης (εδώ) οι ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΚΛΙΝΙΚΟΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΩΝ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΩΝ (ΠΟΣΚΕ), ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΗΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ (ΠΟΣΙΠΥ), ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ (ΠΑΣΙΔΙΚ), Πανελλήνια Ένωση Ιδιωτικών Ιατρικών Εταιρειών και Πολυϊατρείων (ΠΑΝΙΔΙ) αναφέρουν:
«Αν επιθυμείτε λοιπόν τη μείωση της τιμής των test για τον Έλληνα πολίτη , είμαστε μαζί σας, να επιβάλλετε όμως και ανώτατη τιμή πώλησης σε όλα τα αναλώσιμα που εμπλέκονται στα κέντρα κόστους διενέργειας της εξέτασης σε τιμές προ της πανδημίας (αντιδραστήρια, εργαστηριακά αναλώσιμα, μάσκες ποδιές, απόβλητα, υλικά αντισηψίας κ.α ) και απαλλαγή από τον ΦΠΑ στα συγκεκριμένα υλικά.
Σας επισημαίνουμε δε ότι η αξιοπιστία των εξετάσεων εξαρτάται από την ποιότητα των αντιδραστηρίων και του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού που χρησιμοποιεί ο κάθε φορέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Δηλώνουμε πως είμαστε υπέρ και της κάλυψης του εν λόγω κόστους από τον ΕΟΠΥΥ σε διακριτό κωδικό με έκτακτη χρηματοδότηση μέσω ΕΣΠΑ, με την τιμή που έχει ήδη αποφασιστεί και έχει κοινοποιηθεί με το ΦΕΚ 848/Β’/13-03-2020 και η οποία βασίζεται στην γνωμοδότηση του ΚΕΣΥ, ώστε να μην επιβαρυνθεί ο Έλληνας πολίτης, εξαιρούμενου του κόστους αυτού από το claw back και το rebate».
Στα παραπάνω, προστίθεται και η ανακοίνωση του Συνδέσμου Ιδιωτών Εργαστηριακών Ιατρών Δυτικής Ελλάδος (ΣΙΔΕΙΔΕΛ) ο οποίος αναφέρει αναφέρει ότι, επί της ουσίας και εκβιαστικά, σταματάει τα τεστ.
Συγκεκριμένα, όπως γράφει, «κατόπιν της ανακοίνωσης διατίμησης για τις εξετάσεις Rapid test Covid- 19 στα δέκα ευρώ και PCR Covid-19 στα σαράντα ευρώ ενημερώνουμε τους συμπολίτες μας ότι καθίσταται ανέφικτη η εκτέλεσή τους από τα εργαστήριά μας.
H ιατρική πράξη λήψης του ρινοφαρυγγικού και το κόστος εκτέλεσης αυτών των εξετάσεων με την αγορά των αντιδραστηρίων τηρώντας το αυστηρά θεσπισμένο υγειονομικό πρωτόκολλο (εξοπλισμός-στολή -αποκομιδή μολυσματικών -απολύμανση-βιοασφάλεια) υπερβαίνει κατά πολύ τις τιμές διατίμησης.
Επιπλέον θεωρούμε απαράδεκτη και ανήθικη την στοχοποίηση του ιατρικού δυναμικού του ιδιωτικού τομέα ότι κερδοσκοπεί εν μέσω πανδημίας ,τη στιγμή που με το ΦΕΚ (848/Β/13.3.2020) και την κοινή υπουργική απόφαση (ΚΥΑ) αριθμ. οικ. 1542/2020 «Υλοποίηση μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης κορονοϊού», η τιμή της PCR με γνωμοδότηση του ΚΕΣΥ κυμαίνεται στα 85 ευρώ με επιπλέον χρέωση δειγματοληψίας και τελική τιμή που υπερβαίνει τα 100 ευρώ.
Ως κλάδος έχουμε προτείνει την διενέργεια των test δωρεάν για τους πολίτες μέσω της χρηματοδότησης προγράμματος ΕΣΠΑ από το Ευρωπαικό πακέτο στήριξης για την πανδημία COVID -19. Η πρόταση αυτή δεν εισακούσθηκε για αυτό και την επαναφέρουμε θέτοντάς την υπ’όψιν των Υπουργείων Ανάπτυξης και Υγείας».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου