Eνημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για την COVID-19 από την Πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου και τον Γενικό Γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους.
Τον λόγο πήρε ξεκινώντας η κυρία Θεοδωρίδου, η οποία χαρακτήρισε μέρα γιορτής την χθεσινή, καθώς ξεκίνησε ο εμβολιασμός.
Η ίδια είπε ότι έκανε το εμβόλιο κι ένιωσε «συγκίνηση, χαρά και μια ηθική ικανοποίηση ότι η προσδοκία πολλών μηνών έφτανε στην εφαρμογή των εμβολίων. Αυτά τα συναισθήματα θα τα έχετε κι εσείς κάνοντας το εμβόλιο και ο στόχος όλων όσων ασχολούμεθα με τα εμβόλια, είναι να μη μείνει ούτε ένα άτομο στη χώρα μας που να μην εμβολιαστεί».
Η ίδια έκανε λόγο για «ευρεία αποδοχή του εμβολίου από τους υγειονομικούς», αναφερόμενη στο ενδιαφέρον που έχουν δείξει για να εμβολιαστούν.
Η κ. Θεοδωρίδου υπενθύμισε ποια άτομα έχουν προτεραιότητα να λάβουν πρώτα το εμβόλιο και εξήγησε γιατί και πώς καταρτίστηκε αυτή η «σειρά» στη λήψη του εμβολίου.
Τα κριτήρια για την προτεραιότητα στο εμβόλιο είναι τα εξής:
- Αυξημένος κίνδυνος από νόσηση. Όσοι έχουν μεγάλη ηλικία συνήθως νοσούν βαριά και άρα έχουν προτεραιότητα.
- Αυξημένος κίνδυνος λόγω έκθεσης στον ιό. Αυτό το κριτήριο αφορά ξεκάθαρα τους υγειονομικούς.
- Διασφάλιση φροντίδας και νοσηλείας ατόμων ευάλωτων, ηλικιωμένων, που ζουν σε ειδικές δομές και οι χρονίως πάσχοντες.
- Υπάλληλοι για λειτουργία του κράτους.
Τι γίνεται με τις αλλεργίες και το εμβόλιο
Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών είπε ότι οι αλλεργίες από εμβόλια είναι εξαιρετικά σπάνιες, συγκεκριμένα μόνο 1,3 περιπτώσεις σε 1 εκατομμύριο δόσεις.
Η κ. Θεοδωρίδου ήταν καθησυχαστική και επισήμανε ότι όσοι έχουν κοινές αλλεργίες μπορούν να κάνουν το εμβόλιο με ασφάλεια.
Μόνο όσοι αλλεργικοί παρουσιάζουν σοβαρές αναφυλακτικές αντιδράσεις μπορεί να χρειαστεί να πάρουν γνώμη γιατρού ή/και αλλεργιολόγου πριν τον εμβολιασμό τους.
Για το θέμα των μεταλλάξεων
Σύμφωνα με την κυρία Θεοδωρίδου, ο κοροναϊός και στο παρελθόν και στο μέλλον θα παρουσιάζει μεταλλάξεις, είναι μια απολύτως φυσιολογική διαδικασία.
Η ίδια δήλωσε τη βεβαιότητά της ότι το εμβόλιο θα είναι αποτελεσματικό και ασφαλές απέναντι και στις μεταλλάξεις του ιού και δεν θα υπάρξει ανάγκη τροποποίησης του εμβολίου.
«Ο πιο επικίνδυνος ιός είναι αυτός της παραπληροφόρησης και των ψευδών ειδήσεων.Αυτό το φαινόμενο υποτιμά τη νοημοσύνη όλων μας. Μόνο με την επιστημονική τεκμηριωμένη γνώση μπορεί κανείς να αντιμετωπίσει την παραπληροφόρηση», κατέληξε χαρακτηριστικά.
Θεμιστοκλέους: Ένα περιστατικό αλλεργικής αντίδρασης στο εμβόλιο καταγράφηκε στην Αθήνα
«Η επιχείρηση Ελευθερία άρχισε», είπε παίρνοντας τον λόγο ο κ. Θεμιστοκλέους και συνέχισε: «Έως τις 16:00 σήμερα εμβολιάστηκαν στα 5 νοσοκομεία αναφοράς στην Αθήνα 471 άτομα. Αναφέρθηκε ένα περιστατικό μη σοβαρής αλλεργικής αντίδραση που αντιμετωπίστηκε επιτυχώς και το αναφέρω στην δέσμευσή μου για διαφάνεια».
Στην συνέχεια αναφέρθηκε εκ νέου στις δόσεις του εμβολίου που περιμένουμε, υπενθυμίζοντας πως ως τα τέλη Μαρτίου αναμένουμε λίγο περισσότερες από 1.255.000 δόσεις του εμβολίου της Pfizer, αριθμός που ίσως αυτό αυξηθεί.
Το χρονοδιάγραμμα παραλαβής των δόσεων του εμβολίου της Pfizer
- Αύριο παραλαμβάνουμε 83.850 δόσεις
- Έως τέλη Ιανουαρίου θα παραλάβουμε 419.250 δόσεις
- Τον Φεβρουάριο θα παραλάβουμε 334.500 δόσεις
- Στα τέλη Μαρτίου θα έχουμε παραλάβει 1.255.800 εκατ. δόσεις
Στις δόσεις αυτές θα προστεθούν και οι 240.000 δόσεις της Moderna για το πρώτο τρίμηνο του 2021 όταν προχωρήσει η έγκριση, ενώ όπως σημείωσε, αν εξελιχθούν όλα με βάση το σχέδιο για την Astrazeneca, θα έχουμε 500.000 δόσεις στα τέλη Ιανουαρίου, 800.000 δόσεις τον Φεβρουάριο, 1.500.000 δόσεις τον Μάρτιο και 2,3 εκατομμύρια τον Απρίλιο.
Για το ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού
Σύμφωνα με τον κ. Θεμιστοκλέους, όσοι θα λαμβάνουν και τη δεύτερη δόση του εμβολίου, θα μπορούν να λαμβάνουν σε ψηφιακή μορφή πιστοποιητικό εμβολιασμού, το οποίο θα μπορούν να το αξιοποιούν για προσωπική χρήση και θα περιλαμβάνει όλα τα απαραίτητα στοιχεία του εμβολιαζόμενου (πότε εμβολιάστηκε κλπ.).
Συγκεκριμένα, θα εμβολιαστούν υγειονομικοί στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης ΑΧΕΠΑ, στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών, στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας και στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων.
Οι εμβολιασμοί σε Πάτρα, Λάρισα και Ιωάννινα θα ξεκινήσουν στις 08:30 και στη Θεσσαλονίκη στις 11:00.
Στο ΠΓΝ Ιωαννίνων θα εμβολιαστεί ο Υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, στο ΠΓΝ Πατρών η Υφυπουργός Υγείας Ζωή Ράπτη, στο ΠΓΝΘ ΑΧΕΠΑ ο Γενικός Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας Γιάννης Κωτσιόπουλος και στο ΠΓΝ Λάρισας ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας Παναγιώτης Πρεζεράκος.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου