Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 2020

Κρας τεστ «σαν να έχουμε ήδη το εμβόλιο» - Αρχισαν οι πρώτες προσομοιώσεις


Ασκήσεις προσομοίωσης για να ελεγχθεί ο συντονισμός των 1.018 εμβολιαστικών κέντρων ετοιμάζει η κυβέρνηση για την επόμενη εβδομάδα.

Το πρώτο ισχυρό crash test συντονισμού για τον εμβολιασμό δρομολογεί η κυβέρνηση με ασκήσεις προσομοίωσης οι οποίες θα περιλαμβάνουν κάθε κρίκο της πολυδαίδαλης αλυσίδας, από τις φαρμακαποθήκες και τα «hubs υπερκατάψυξης» (πέντε ή έξι κέντρα με μηχανήματα βαθιάς κατάψυξης, σύμφωνα με τον σχεδιασμό) μέχρι τα ειδικά «δωμάτια εμβολιασμού» στις 1.018 δομές δημόσιας υγείας σε όλη τη χώρα. 

Η ταχύτητα και η ασφάλεια τίθενται ως κυρίαρχοι στόχοι στο πολύμηνο εμβολιαστικό σχέδιο, εξού και αναζητούνται το συντομότερο πρακτικές απαντήσεις για τα στάδια της διαδικασίας μέσα από οργανωμένη αναπαράσταση. «Σαν να έχουμε ήδη το εμβόλιο…», όπως επιβεβαιώνουν ενημερωμένες πηγές.

Η προσομοίωση φέρεται να προγραμματίζεται σε μεγάλο εύρος για την επόμενη εβδομάδα, πιθανώς δηλαδή στο διάστημα 14-20 Δεκεμβρίου. Και στο επίκεντρο των ασκήσεων μπαίνουν κυρίως ερωτήματα τα οποία γεννά ο… χρόνος: Αρκούν 15 λεπτά για τον εμβολιασμό, τη λήψη ιατρικού ιστορικού του πολίτη και την καταγραφή των στοιχείων του;

Πόσες ημέρες αντέχει η κάθε «δόση» εκτός βαθιάς κατάψυξης, προτού αχρηστευθεί; Πόσο θέλει η διανομή των παρτίδων στις υγειονομικές περιφέρειες και από εκεί στα εμβολιαστικά κέντρα; Και όλα αυτά με δεδομένο ότι η κυβέρνηση επιδιώκει ένα σύστημα που θα υποστηρίζει τον εμβολιασμό πάνω από δύο εκατομμυρίων πολιτών τον μήνα για όλο το πρώτο εξάμηνο του 2021.

Οι επικείμενες προσομοιώσεις αφορούν προφανώς ως ένα από τα κρισιμότερα σκέλη του κολοσσιαίου εγχειρήματος την εκπαίδευση, την εξοικείωση και την ετοιμότητα του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού, που θα κληθεί να εργαστεί με βάρδιες ανάλογα με τις απαιτήσεις κάθε περιοχής. 

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στις προσομοιώσεις που δρομολογούνται ο καθένας θα έχει στα χέρια του ένα τάμπλετ, μέσω του οποίου θα καταχωρούν γρήγορα τα απαραίτητα στοιχεία του κάθε εμβολιαζόμενου, που θα εισάγονται στην ειδική βάση δεδομένων. Ακριβώς αυτό θα γίνεται και στις πραγματικές συνθήκες, εκτός απροόπτου, από τον επόμενο μήνα. 

Παράλληλα, κατά την εκπαίδευση του προσωπικού θα χρονομετρείται όλη η διαδικασία, ώστε να εντοπιστούν καθυστερήσεις και τα πιο συνηθισμένα απρόοπτα. Ετσι στο «εικονικό» δωμάτιο εμβολιασμού θα γίνεται η λήψη ιστορικού του ασθενή, η προετοιμασία του εμβολίου, ο εμβολιασμός και η καταγραφή των στοιχείων.

Πήραμε και τα ψυγεία

Ηδη τα 1.018 εμβολιαστικά κέντρα είναι χαρτογραφημένα και έχουν τα απαραίτητα υλικά, ενώ η χώρα έχει επιπλέον παραλάβει εφτά ψυγεία βαθιάς ψύξης για την αποθήκευση του εμβολίου της Pfizer στους -70 βαθμούς Κελσίου. 

Από μέρα σε μέρα αναμένεται να περάσουν τα σύνορα άλλα εφτά, τα οποία θα έχουν «έδρα» σε έξι κομβικά σημεία του χάρτη, ανάμεσά τους, σύμφωνα με πληροφορίες η Αττική και η Θεσσαλονίκη. 

Η επιλογή άλλωστε των σημείων όπου θα στηθούν οι κεντρικές αποθήκες δεν είναι τυχαία, καθώς αυστηρό κριτήριο είναι «η ακτινωτή κάλυψη της τροφοδοσίας σε κάθε γωνιά της χώρας» όπως λένε αρμόδιες πηγές, δείχνοντας εμμέσως τις δυσκολίες όσον αφορά στις απομακρυσμένες περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας και στα νησιά.

Ιδιαιτερότητες. Οι προκλήσεις όμως δεν σταματούν εδώ, δεδομένου ότι τα εμβόλια που αναμένεται να κόψουν την κορδέλα του τερματισμού έχουν ιδιαιτερότητες, που πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη ώστε να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος τυχόν… αναποδιάς που δυνητικά θα μπορούσε να οδηγήσει στην αναγκαστική καταστροφή πολύτιμων δόσεων. 

Γι' αυτό και οι προσομοιώσεις θα αφορούν και τους χρόνους τροφοδοσίας αλλά και τις παραγγελίες ανά εμβολιαστικό κέντρο, ώστε οι δόσεις που θα παραλαμβάνονται να είναι ανάλογες της ζήτησης κάθε φορά. Ενδεικτικά, το εμβόλιο των εταιρειών Pfizer και BioNTech απαιτεί αποθήκευση και μεταφορά στους -70 βαθμούς Κελσίου, όμως όταν ξεπαγώσουν μπορούν να διατηρηθούν στο ψυγείο για πέντε ημέρες.

Αντίστοιχα, το εμβόλιο mRNA-1273 της εταιρείας Moderna πρέπει να φυλάσσεται μεταξύ 2 βαθμών Κελσίου και 8 βαθμών Κελσίου και να προφυλάσσεται από έκθεση σε σκόνη και φως. Ομως η διάρκεια ζωής τους σε θερμοκρασία δωματίου δεν ξεπερνάει τις 12 ώρες, ενώ στην κατάψυξη στους -20 βαθμούς Κελσίου μπορεί να διατηρηθεί για έως και έξι μήνες. 

Το εμβόλιο της Οξφόρδης (με βιομηχανικό εταίρο την AstraZeneca) μπορεί να μεταφερθεί και να διατηρηθεί στους -20 βαθμούς Κελσίου. Λαμβάνοντας κανείς υπόψη τα παραπάνω γίνεται σαφές ότι οι ιθύνοντες των εμβολιαστικών κέντρων και οι περίπου 2.000 νοσηλευτές και επαγγελματίες Υγείας που θα εκτελούν τους εμβολιασμούς χρειάζεται να εκπαιδευτούν σε βάθος για τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των εμβολίων και τον τρόπο φύλαξής τους, όπως εξηγεί στα «ΝΕΑ» ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους. 

Αντίστοιχα, στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης εντείνονται οι διεργασίες για τα εργαλεία ραντεβού των πολιτών (μέσα από ειδική πλατφόρμα του gov.gr και μέσω της άυλης συνταγογράφησης) ταυτόχρονα με την προετοιμασία τηλεφωνικού κέντρου ενημέρωσης και ραντεβού, τα οποία σύμφωνα με εκτιμήσεις κυβερνητικών στελεχών θα είναι έτοιμα για πλήρη λειτουργία στις επόμενες 15 ημέρες.

Ελένη Ευαγγελοδήμου - Μάρθα Καϊτανίδη 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom